Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 16 (283)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žemaičių vyskupijos įkūrimo 600 metų jubiliejus Varniuose

Kan. Andriejus Sabaliauskas 

Apaštalinis nuncijus, vyskupai,
jungtinio choro giesmininkai
ir kiti svečiai
Modesto Normanto nuotrauka

Į Žemaičių vyskupystės 600 metų
jubiliejų gausiai susirinko
tikintieji ne tik iš Žemaitijos

Procesija iš Medininkų
aikštės į Senąją Katedrą

Iškilmėse dalyvavo
daugiau kaip 100 kunigų

Rugpjūčio 19–20 dienomis Varniuose (Telšių r.) vyko iškilmingas Žemaičių Vyskupijos 600 metų įkūrimo jubiliejaus šventimas ir Penktasis Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas.

Iškilmės prasidėjo rugpjūčio 19 dienos pavakarę, 18 val., šv. Mišiomis senojoje buvusioje Varnių Šv. apaštalų Petro ir Povilo Katedroje, šiuo metu parapijos bažnyčioje. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas koadjutorius Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Telšių vyskupas ordinaras Jonas Boruta SJ ir apie 30 kunigų. Vysk. J. Boruta SJ homilijoje kalbėjo apie tai, kad popiežiaus Benedikto XVI teigimu, parapija visada bus esminė krikščioniško bendruomeninio gyvenimo forma. Jei nėra parapijų, tai negalime kalbėti nei apie tautos, nei apie valstybės krikštą. 1251 metai – pirmojo Lietuvos valdovo karaliaus Mindaugo (ne lietuvių) krikšto metai, nes nėra nė žinutės apie tuomet įkurtą vieną ar kitą parapiją. Taigi, nors 1387 metais pakrikštyti lietuviai, tuo metu Žemaitijoje, kaip matyti iš žemaičių skundo Konstancos bažnytiniame susirinkime, kryžiuočiai nepastatė nė vienos bažnyčios, neįkūrė nė vienos parapijos ar vyskupijos, į Žemaitiją nepakvietė nė vieno kunigo, nors Žemaitiją valdė beveik 40 metų. Taigi, jų valdymo metais nebuvo nei žemaičių krikšto, nei parapijų tinklo, neįkurta nei Žemaičių vyskupija. Tik po Žalgirio mūšio pergalės Lietuvos valdovai Vytautas Didysis ir Jogaila ėmėsi žemaičių krikšto. 1413–1417 metais dauguma žemaičių priėmė krikštą, įkurta 10 parapijų, jose 1416–1421 metais pastatyta apie dešimt bažnyčių. „Taigi Žemaičių vyskupija ėmė nuo to laiko gyvuoti ir mums, čia susirinkusiems, belieka dėkoti Dievui ir švęsti“, – sakė vysk. J. Boruta SJ.

Po šv. Mišių senojoje Varnių Katedroje prasidėjo visą naktį trukusi Švč. Sakramento adoracija. Visą naktį buvo meldžiamasi įvairiomis intencijomis, giedami Žemaičių Kalvarijos Kalnai, kalbamas Rožinis, pateikti mąstymai.

Tą patį vakarą į Varnių aikštę rinkosi jaunimas, vyko grupės „Thundertale“ koncertas. Prieš jų pasirodymą susirinkusiuosius pasveikino ir mintimis apie tikėjimą dalijosi Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas diak. doc. Benas Ulevičius.

Rugpjūčio 20 dienos rytą, 9 valandą, iškilmingai užbaigta Švč. Sakramento adoracija, po jos Senosios Varnių Katedros vargonais vargonavo ir sakraliosios muzikos valandą surengė vargonų virtuozas Balys Vaitkus.

10.30 val. centrinėje aikštėje vyko režisierės Laimutės Pocevičienės režisuota meninė programa „Palaimingoji Krikšto šviesa“, pasirodė Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (meno vadovas – Remigijus Adomaitis, koncertmeisterė – Daiva Šulcaitė). Renginį vedė Marijus Budraitis, aktorės Nomeda Bėčiūtė ir Valda Bičkutė. Poetės Elenos Borusevičiūtės-Šidlauskienės sukurti tekstai apie Žemaičių vyskupijos 600 metų istoriją puikiai pagelbėjo žiūrovams įsijausti į praeities ir dabarties vyskupijos gyvenimo aktualijas, geriau pažinti pačias ryškiausias praėjusių amžių asmenybes bei įvykius. Meninę kompoziciją papildė Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo teatro studijos SAVI aktoriai (vadovė – Laimutė Pocevičienė).

Susirinkusiuosius sveikino Telšių vyskupų atstovas kan. Andriejus Sabaliauskas, Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, perskaityti prezidentės Dalios Grybauskaitės ir ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio atsiųsti sveikinimai, gyvai į renginio dalyvius kreipėsi Seimo pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis. Renginyje, o vėliau ir iškilmingose šv. Mišiose dalyvavo daug garbių svečių – Seimo narių, ambasadorių, miestų ir rajonų savivaldybių merų bei savivaldybių atstovų. Centrinė Varnių miestelio – Medininkų – aikštė buvo sausakimša maldininkų, atvykusių iš visos Lietuvos.

Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo apaštalinis nuncijus Pabaltijui arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), koncelebravo abu Telšių vyskupai – Jonas Boruta SJ ir Kęstutis Kėvalas – ir svečiai vyskupai – Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, apaštalinio nuncijaus asmeninis sekretorius kun. Mindaugas Šlaustas. Jis vertė Nuncijaus pamokslą į lietuvių kalbą. Šv. Mišias koncelebravo daugiau kaip šimtas kunigų ne tik iš Telšių vyskupijos.

Šv. Mišiose ir eucharistinėje procesijoje giedojo jungtinis Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, Šv. Kazimiero, Telšių Švč. Mergelės Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų, Šv. Pranciškaus Asyžiečio, Skuodo Švč. Trejybės, Gargždų Šv. arkangelo Mykolo ir Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčių parapijų choras (vadovai – Mindaugas Gudžiūnas, Ernesta Dargužienė, Paulius Poškus, Petras Katauskis, Bronislovas Anužis, Laura Gedgaudaitė ir Irena Bakanauskienė).

Po šv. Mišių padėkos žodžius visiems išsakė vysk. K. Kėvalas, o po to giedant giesmes, mušant būgnus, skambant abiejų Varnių bažnyčių varpams, nešant bažnytines vėliavas ir baldakimą  didžiulė minia, kartu su Eucharistijoje pasilikusiu ir monstrancijoje nešamu Viešpačiu Kristumi patraukė Varnių miesto gatvėmis link senosios buvusiosios Žemaičių vyskupijos Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Katedros, kur iškilmių dalyviai buvo palaiminti Švč. Sakramentu, dar kartą nuskambėjo vysk. K. Kėvalo padėkos žodžiai.

Pabaigoje minėjimą papuošė įspūdingas grupės „Quorum“ pasirodymas, užtrukęs apie pusantros valandos.

Garbiems iškilmių dalyviams šventinė agapė buvo surengta Varnių Kultūros centre, o piligrimai bendrystės nuotaiką išgyveno Telšių vyskupijos „Carito“ pastangomis surengtoje agapėje prie senosios Varnių Kat edros.  

Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija