Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 16 (283)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žolinėje Krekenavoje

Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas
kalbasi su Pasvalio Gyvojo rožinio
draugijos maldininke Onute Kvedaravičiene

Kiekvienais metais į Žolinės atlaidus, rengiamus Lietuvos bažnyčiose, suplūsta daugybė žmonių iš tolimiausių šalies vietovių. Žolinės atlaidais garsėja ir Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventovė. Šiemet Žolinės atlaidai šioje šventovėje buvo švenčiami rugpjūčio 14–20 dienomis. Kiekviena atlaidų diena turėjo savo intenciją, buvo meldžiamasi už kunigus ir vienuolius, katechetus ir mokytojus, ligonius ir medikus, maldos grupes ir katalikiškus judėjimus, šeimas.

Pasvalio dekano ir Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono kun. Henriko Kalpoko pritarimu Gyvojo rožinio draugijos maldininkai iš Pasvalio, Mikoliškio, Pušaloto, Daujėnų, Saločių, Skrebotiškio, Marijos legiono maldininkai bei grupelė Pasvalio moterų katalikių draugijos narių dalyvavo šiuose atlaiduose Krekenavos šventovėje rugpjūčio 19 dieną. Mūsų kelione pasirūpino geraširdis ūkininkas Petras Karoblis iš Girsūdų kaimo (Pasvalio r.). Keliavome kalbėdami Rožinio maldą, Švč. Mergelės litaniją bei Dievo Gailestingumo vainikėlį.

Krekenavos Bazilikos vartus bei vidų puošė gražiai nupinti bei padabinti vainikai, vietinių floristų sukurtos puokštės. Parapijos namų bendruomenės kiemelis dabinosi Panevėžio vyskupijos Marijos legiono prezidiumo puokštėmis, kūrybingai atspindėjusiomis kiekvieną Marijos legiono prezidiumą. Prie Marijos Legiono knygynėlio bei puokščių stoviniavo ne tik maldininkai, bet galėjai sutikti Panevėžio vyskupą Liną Vodopjanovą OFM, vyskupą emeritą Joną Kaunecką, Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį, kunigus. Prie Bazilikos šventoriaus sienos vyko kermošius.

Pasimeldę prie kunigų kapų Bazilikos šventoriuje, skubėjome į šventovę kalbėti Rožinį.

„Džiaugsmo slėpinius“ vedė Panevėžio vyskupijos Gyvojo rožinio draugijos vadovė Nijolė Gylienė.

Šv. Mišias aukojo Šiaulių vyskupas E. Bartulis, koncelebravo Panevėžio vyskupai L. Vodopjanovas OFM ir J. Kauneckas, Panevėžio vyskupijos kunigai.

Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas įžanginiame sveikinimo žodyje kalbėjo: ,,Džiaugiuosi galėdamas Jus visus pasveikinti čia, Krekenavos Bazilikoje, kur nuo amžių yra saugomas ir gerbiamas stebuklingasis Dievo Motinos Marijos su Vaikeliu Jėzumi paveikslas. Šiais metais švęsdami Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų iškilmes turime puikią galimybę geriau suprasti ir patirti, kokia yra tikroji šio šventimo prasmė. Marijos į dangų paėmimas – mūsų ateities viltis ir tikrovė“.

Vyskupas Linas pakvietė visus dalyvaujančius drąsiai kreiptis į Dievo Motiną, šventuosius ir mūsų naująjį palaimintąjį arkivyskupą Teofilių Matulionį, kad jie lydėtų mus paskui Jėzų Kristų į gyvenimą ir garbę.

Vysk. E. Bartulis homilijoje daug dėmesio skyrė Dievo meilei ir Marijos nuolankumui bei svarbiausioms katalikiškos šeimos vertybėms. Vyskupas kalbėjo: „Jeigu laikysimės Dievo įstatymų, tai Jo meilė ir stiprybė bei Marijos globa lydės mus visur: šeimoje, bendruomenėje, Seime, valstybės veikloje“.

Šv. Mišiose puikiai giedojo choras iš Utenos, kurį globojo Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebonas kun. Kęstutis Palepšys. Padėkos žodžius tarė vyskupas Linas Vodopjanovas ir Krekenavos klebonas, kun. teol. dr. Gediminas Jankūnas.

Pabaigoje sugiedota Švč. Mergelės litanija ir suteiktas palaiminimas.

Gerą pusvalandį maldininkai šiltai bendravo agapėje. Atsisveikindami padėkojome malda ir rankos paspaudimu klebonui, kun. teol. dr. G. Jankūnui ir Krekenavos sesėms, savanoriams už nuoširdžią ir nepailstančią veiklą Dievo Motinos garbei.

Prieš išvykstant pasvaliečius autobuse aplankė ir palaimino kun. K. Palepšys, kuris tarnavo Pasvalio parapijoje ir kruopščiai vedė Alfa kursus, bei Panevėžio vyskupas. Buvome labai laimingi. Grįžome į namus su puikia nuotaika.

Vlada Čirvinskienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija