Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 16 (283)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Marijos diena

Rugpjūčio 13-ąją Šiluvos parapijos tikintieji, nemažai Kauno arkivyskupijos bei kitų Lietuvos vyskupijų piligrimų lankėsi piligriminėje Šiluvos šventovėje ir šventė Marijos dieną.

Vidudienį Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikoje jie dalyvavo Kauno arkivyskupo metropolito Liongino Virbalo vadovaujamose iškilmingose šv. Mišiose. Jas drauge aukojo Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius bei kunigai, tarp jų – ir „Marijos radijo“ programų direktorius kun. Povilas Narijauskas, kuris meldėsi šio radijo klausytojų, rėmėjų, geradarių intencijomis. Giedojo Baisogalos parapijos moterų ansamblis, vadovaujamas Neringos Bernadickienės. Šv. Mišias ir drauge Rožinio maldą prieš jų pradžią tiesiogiai transliavo „Marijos radijas“.

Arkiv. L. Virbalo kvietimu, be savo asmeninių intencijų, atsivežtų į Šiluvą, buvo meldžiamasi ir už dvasininkus – kunigus Romualdą Dulskį ir Vincentą Tamošauską OFM Cap. minint jų amžiaus jubiliejus bei Telšių vyskupo Jono Borutos SJ 35 metų kunigystės ir kun. Oskaro Petro Volskio 15 metų kunigystės jubiliejus. Pasak arkivyskupo L. Virbalo, lankomės bažnyčioje, piligriminėse šventovėse ieškodami Dievo: ne vienas atsakytų, jog taip norime atgauti tikrumą, pažvelgti į savo gyvenimą, sutikti Dievą. Kur sutinkame Dievą? Ganytojas atkreipė dėmesį į dvi skaitiniuose nurodomas kryptis. Pranašas Elijas, ryžtingas Dievo gynėjas, turi bėgti gelbėdamas savo gyvybę, nors daug padarė dėl Dievo, kad jo tautiečiai būtų ištikimi Sandorai. Tad kur dingo Dievas? Prie Horebo kalno Elijas iš naujo turi Jį sutikti. Iš tikrųjų išskirtiniai gyvenimo įvykiai, pavojai, nelaimės paskatina galvoti apie Dievą, melsti Jo apsaugos, gręžtis į Jį, iš naujo Jį sutikti. Audringame ežere naktį plaukdami valtyje be Jėzaus mokiniai išsigąsta. Petras nori kaip Jėzus eiti per bangas Jo pasitikti, bet pradeda skęsti. Petras susitelkia į smarkų vėją ir pavojų, bet be ne į Tą, kuris jį veda ir yra už visa galingesnis. Šis žvilgsnio nukreipimas nuo Viešpaties pavojingas kiekvienam. „Kai suvokiame, kad stiprybė ateina iš Viešpaties, galime „eiti vandeniu“ – daryti tai, kas atrodytų net neįmanoma. Tokį pavyzdį mums rodo šiemet palaimintuoju paskelbtas arkivyskupas Teofilius Matulionis. Daug audrų buvo jo gyvenime: revoliucijos audros ir vėjai, karo siautulys, pokario pavojai. Jis neišsigando tų audrų, ėjo ir perėjo jas – kartu su Viešpačiu“, – sakė arkivyskupas.

Liturgijos pabaigoje, prieš suteikdamas palaiminimą, arkivyskupas priėmė naujų Šiluvos Marijos draugijos narių pasižadėjimą ir juos palaimino, be to, pakvietė nepaliaujamai melstis už kunigus ir ypač jaunuolius, kurių nemažas būrys (19) šiemet įstojo į kunigų seminarijas Lietuvoje.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija