Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 16 (283)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Sugrįžimas į Vilniaus vyskupo tėviškę

Minėjimas prie vysk. Antano Pranciškaus
Audzijonio kryžiaus Telžių kaime

Renginio dalyviai prie Skrebotiškio
Švč. Jėzaus Širdies parapijos bažnyčios.
Centre – kun. Algimantas Petkūnas

Pasvalio katalikės moterys vėl prasmingu renginiu paminėjo Vilniaus vyskupo, teologijos daktaro, profesoriaus Antano Pranciškaus Audzijonio atminimą. Renginys prasidėjo Pasvalio krašto muziejuje, malda visus pasveikino Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas. Buvo rodomas Laimio Jurkaus dokumentinis filmas „Vilniaus vyskupas Antanas Pranciškus Audzijonis – išvažiuojamoji konferencija „Skrebotiškis–Telžiai“, 2016 m. liepos 29 d.“ Dalyvavo vyskupo giminaičiai, Pasvalio katalikės moterys, Pasvalio Neįgaliųjų centro vokalinio ansamblio „Žalsvasis šaltinis“ nariai, viešnios ir svečiai iš Vilniaus, Panevėžio.

Vykdami į vysk. A. P. Audzijonio tėviškę susipažinome su Pasvalio istorija. Pakeliui aplankėme Chodikauskų (Vytartų) dvarą. Čia pasitiko nepaprasta aplinka – išlikęs didžiulio parko kontūras, šimtamečiai medžiai bei dvaro pastatas, kuriame vis dar atsispindėjo iškilmingumas ir prabanga. Kartu vykusi aktyvi Skrebotiškio parapijos Gyvojo rožinio draugijos maldininkė tetirvinietė Veronika Vasiliauskienė papasakojo apie prieškarį, kai ji lankė mokyklą, buvusią šiame didžiuliame pastate, o Pasvalio katalikių moterų skyriaus narė Adėlė Balaišienė pasidalino įspūdžiais apie jaunystėje vykusius linksmus šokių vakarus Vytartų dvare bei ištikimą draugystę su šioje mokykloje dirbusia mokytoja.

Autobusas stabtelėjo Tetirvinų kaime prie Vytauto Lapėno paminklo. Išgirdome pristatymą apie Nečionių kaimą, kuriame prieš 140 metų gimė garsus skulptorius Kazimieras Ulianskis. Mirė 1914 metais Rytprūsiuose. Susipažinome ir su Baravikynės, Nečionėlių ir Telželių kaimų istorijomis.

Telžiuose sustojome prie vysk. A. P. Audzijonio gimtinėje pernai pastatyto ir LKMS dvasinio vadovo kun. Vytauto Rapalio pašventinto kryžiaus. Prisijungė ir Telžių kaimo gyventojai. Padėjome gėlių, uždegėme atminimo žvakutes, sukalbėjome maldą. Meninės programos žiupsnelį padovanojo vokalinis ansamblis „Žalsvasis šaltinis“, kuriam vadovauja Jonas Vaitekūnas. Suskambo „Tautiška giesmė“, daina apie Lietuvą, giesmė „Marija, Marija“. Poezijos posmus „Gimtinės beržai“ ir „Ar tu matei?“ skaitė Lietuvos kaimo rašytojų, Pasvalio literatų klubo „Užuovėja“ narė Onutė Strikšienė. Jos poeziją pristatė kraštietės seserys: lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė iš Vilniaus Regina Kraucevičiūtė ir Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Kazimiera Anciulevičienė. Nuolatinė Vilniaus vyskupo kryžiaus prižiūrėtoja telžietė Pranutė Janulevičiūtė prakalbo savo kūrybos eilėmis.

Prisiminimais apie savo sunkų ir pasiaukojantį medicinos sesers darbą prieš 60 metų pasidalino Anėlė Mackevičiūtė-Zieliauskienė. Ji pasakojo, kad dar labai jauna rūpinosi šio kaimo žmonių sveikata. Ligonių buvo beveik kiekviename name, nes karas, tremtys, kolektyvizacija sužlugdė ramų kaimo ūkininkų gyvenimą. Dar ir iki šiol telžiečiai jai yra dėkingi už suteiktą pagalbą ar išgelbėtą gyvybę.

Skrebotiškio Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje pirmiausia pasimelsta Rožinio malda už vysk. A. P. Audzijonį, Skrebotiškio parapiją bei Telžių kaimą. Rožinio malda užbaigta Švč. Mergelės Marijos litanija, Dievo Gailestingumo vainikėliu, litanija bei Švč. Jėzaus Širdies litanija. Šv. Mišias aukojo kun. Algimantas Petkūnas.

Pabaigoje bažnyčios šventoriuje vyko agapė. Šventinį stalą palaimino kun. A. Petkūnas, vėliau pabendravo su šventės dalyviais. Visus sujaudino viešnios Kazimieros Anciulevičienės pasakojimas apie jos kelionę į Turkiją, kai ten vyko didelis žemės drebėjimas. Moteris su ašaromis akyse pasakė, kad nuo nelaimės ją išgelbėjo tik malda ir tikėjimas.

Vlada Čirvinskienė

Pasvalio rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija