Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. lapkričio 10 d., Nr. 21 (288)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Tarptautinė kosminė stotis – kaip Jungtinės Tautos

Spalio 26-osios, ketvirtadienio, popietę popiežius Pranciškus iš Mažosios audiencijų salės, esančios Pauliaus VI audiencijų salės komplekse, bendravo su Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ekipažo nariais. Pasveikinęs astronautus, iš viso šešis – italą, du rusus ir tris amerikiečius – popiežius uždavė klausimų, į kuriuos astronautai atsakė kalbėdami itališkai, rusiškai ir angliškai. Šventasis Tėvas kalbėjo itališkai, jam ir astronautams vertėjavo TKS komandos inžinierius italas Paolas Nespolis (Paolo Nespoli). Popiežiaus ir astronautų bendravimas truko kiek mažiau nei pusę valandos, nuo maždaug 15 iki 15.30 val.

„Kaip į jus kreiptis, laba diena ar labas vakaras? Kosmose gali būti neaišku, ar diena ar vakaras?“ – šiais žodžiais Popiežius pradėjo bendravimą su TKS astronautais, užduodamas įvairių klausimų apie visatą ir žmogaus vietą, apie meilės vaidmenį joje. Šventąjį Tėvą domino, kuo astronautai labiausiai džiaugiasi, kaip gyvena kosminėje stotyje, paprašė pasidalinti bendradarbiavimo kosminėje stotyje pavyzdžiais.

Italas P. Nespolis išsakė pageidavimą, kad kosmose lankytųsi ne tik inžinieriai ir fizikai, bet ir teologai, filosofai, poetai ir rašytojai. Ateityje tikrai taip bus. „Mūsų tikslas – stebėti mūsų būtį, papildyti žinias, suvokti, kas mus supa, nes kuo daugiau sužinome, tuo labiau suvokiame, kad žinome mažai“, – samprotavo italas astronautas.

Padėkojęs už pabendravimą popiežius Pranciškus sakė, kad kosminės stoties ekipažas yra kaip „mažosios Jungtinės Tautos“, visuma yra didesnė nei visos dalys kartu. Į astronautus Šventasis Tėvas kreipėsi kaip į mielus brolius: „Jūs esate tarsi visos žmonijos atstovai, kosminėje stotyje atliekantys labai svarbų tyrimų darbą“. Atsisveikindamas popiežius Pranciškus prašė Viešpatį palaiminti astronautus, jų darbą ir jų šeimas, patikino, kad už juos meldžiasi, ir paprašė neužmiršti jo savo maldose.

Popiežiaus bendravimą su TKS komandos nariais tiesioginiame eteryje transliuos Vatikano televizijos centras (CTV). Beje, tai buvo ne pirmas Popiežiaus bendravimas su astronautais iš TKS. 2011 metais popiežius Benediktas XVI 24 minutes kalbėjosi su tuometinės įgulos nariais. O vienam iš dabartinės TKS įgulos atstovų, italui P. Nespoliui, šįkart buvo jau antras pabendravimas su Popiežiumi, nes jis buvo TKS komandoje, kuri bendravo su popiežiumi Benediktu XVI 2011 metų gegužės 21 dieną. Popiežius Benediktas XVI su šešiais iš dvylikos TKS ekipažo astronautų bendravo iš Vatikano Bibliotekos salės. Bendraudamas itališkai ir angliškai, Popiežius kalbėjo su astronautais apie žmonijos atsakomybę už savo ateitį, apie taiką, mokslo pažangą, ekologiją – tuos dalykus, kurie, kaip sakė Benediktas XVI, iš kosminės stoties perspektyvos žiūrint į Žemę, atrodo savaime suprantami, o visiškai absurdiškai atrodo tai, kad Žemėje žmonės tarpusavy kovoja ir vieni kitus žudo. „Žmonija, – tada sakė popiežius Benediktas XVI, – šiandien gyvena nepaprastos mokslo žinių pažangos ir jų techninio pritaikymo laikais. Jūs esate mūsų atstovai, jūs esate tarsi toliausiai į priekį išsiveržęs žmonijos kyšulys. Jūs tyrinėjate naujas erdves ir naujas ateities galimybes, eidami gerokai toliau už mūsų įprastinės kasdienio gyvenimo patirties ribų. Vis gėrimės jūsų drąsa, kilniais idealais ir trokšimu tarnauti visos žmonijos gerovei.

Popiežiai nuo seno domisi astronomijos mokslu. Vatikano observatorija yra viena seniausių astronomijos institucijų pasaulyje, įkurta popiežiaus Grigaliaus XIII antroje XVI amžiaus pusėje, kuomet jis įgaliojo jėzuitų astronomus ir matematikus patikslinti Juliaus kalendorių, po reformos pavadintą Grigaliaus kalendoriumi. Pagrindinė Vatikano observatorijos būstinė dabar veikia Popiežių rezidencijoje Kastelgandolfe, Romos provincijoje, o Observatorijos tyrimų centras veikia Tuksono universitete, Arizonos valstijoje JAV.

Pirmoji Popiežius „žinia kosmosui“ buvo pal. Paulius VI laiškas, erdvėlaivio „Apollo 11“ įgulos nuskraidintas per pirmąjį skrydį į Mėnulį 1969 metais ir ten paliktas. Cituodamas aštuntąją psalmę, pal. Paulius VI parašė: „Žiūriu į Tavo dangų, – Tavo pirštų darbą, – į Mėnulį ir Žvaigždes, kuriuos Tu pritvirtinai“.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija