Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. lapkričio 10 d., Nr. 21 (288)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Prancūzijos teismas nurodė nuimti kryžių nuo Jono Pauliaus II paminklo

Prancūzijos Aukščiausiasis administracinis teismas įsakė nuimti kryžių nuo šv. popiežiui Jonui Pauliui II skirto paminklo, pastatyto mažame Prancūzijos Plermelio (Ploėrmel) miestelyje. 2006 metais pastatyta statula vaizduoja besimeldžiantį popiežių Joną Paulių II po kryžiumi puošta arka.

Kaip skelbia agentūra „Catholic news agency“, teismo sprendimas sukėlė stiprų atsaką iš Lenkijos: premjerė Beata Šydlo (Beata Szydło) pasiūlė perkelti statulą į Lenkiją, taip apsaugant ją nuo „politinio korektiškumo diktato“ ir valstybės sekuliarizacijos. Pasak Lenkijos premjerės, šv. Jonas Paulius II – didis lenkas, didis europietis – simbolizuoja krikščionišką, suvienytą Europą.

Nuo pat pradžių statulos pastatymas buvo vertinamas kontroversiškai, sulaukdamas kritikos iš vietinių ir sekuliarios „Laisvos minties“ federacijos.

Teismas nusprendė, kad kryžiaus buvimas viešoje vietoje prieštarauja įstatymui, praneša „Le Point“. Šis potvarkis sulaukė ir pasipriešinimo bangos „Tviteryje“, – protestuojant teismo sprendimui imtos naudoti nuorodos „Parodyk savo kryžių“. Prancūzijos konservatyviosios partijos pasmerkė teismo sprendimą, pavadindamos jį „beprotišku“ ir „destruktyviu šalies istorijai“.

Plermelio miestelio meras Patrikas Le Difonas (Patrick Le Diffon) pavadino statulą meno kūriniu ir neleido jos išmontuoti. Tačiau meras sakė nepradėsiąs religinio mūšio ir užsiminė apie galimybę apeiti problemą parduodant viešą žemę privačiam investuotojui.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija