Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. lapkričio 24 d., Nr. 22 (289)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žemaičiai Romoje baigė švęsti vyskupystės 600 metų jubiliejų

Šv. Petro aikštėje merai: Plungės –
Audrius Klišonis, Akmenės – Vitalijus
Mitrofanovas, Mažeikių – Antanas Tenys,
Telšių – Petras Kuizinas, Skuodo –
Petras Pušinskas – su Telšių
vyskupu Kęstučiu Kėvalu

Žemaičiai Romoje mini
Žemaičių vyskupystės įsteigimo
600 metų jubiliejų

Žemaičių piligrimystė

Popiežius Pranciškus sveikina
maldininkus iš Lietuvos

Žemaičiai Romoje

Lapkričio antrąją savaitę visi norintys Telšių vyskupijos tikintieji buvo kviečiami dalyvauti piligriminėje kelionėje į Romą. Jos tikslas – paminėti Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejų. Į kelionę išsiruošė kiek daugiau nei 230 piligrimų iš visos Žemaitijos. Šią gausią minią lydėjo Telšių vyskupas ordinaras Kęstutis Kėvalas, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. teol. dr. Ramūnas Norkus bei šeši seminarijos studentai. Kartu vyko penkių savivaldybių merai: Vitalijus Mitrofanovas (Akmenė), Audrius Klišonis (Plungė), Petras Pušinskas (Skuodas), Petras Kuizinas (Telšiai), Antanas Tenys (Mažeikiai) bei gausus būrys kunigų iš visos vyskupijos. Kelionę koordinavo Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, parapijos klebonas kan. Vilius Viktoravičius.

Du pilnutėliai autobusai į amžinąjį mietą patraukė jau ankstų sekmadienio rytą. O ankstyvą lapkričio 7-osios, antradienio, rytą daugiau kaip 100 piligrimų susitiko Vilniaus oro uoste, sėdo į lėktuvą ir išskrido į Italiją. Nuvykus į Romą ir užsiregistravus viešbučiuose, prasidėjo pirmoji pažintis su miestu. Viena iš pirmųjų aplankytų šventovių tapo Jeruzalės Šv. Kryžiaus bazilika (Basilica di Santa Croce in Gerusalemme). Tai – viena iš dalių „Septynių Bažnyčių“ kelio, kurį nuo ankstyvųjų laikų lankė piligrimai. Kaip tikri piligrimai eidami toliau stebėjomės nuostabiu Šv. Pranciškaus Asyžiečio paminklu priešais Laterano Šv. Jono Baziliką (Basilica di San Giovanni in Laterano). Kaip teigia šaltiniai, tai – aukščiausia pagal rangą Romos katalikų bažnyčia, kurioje stovi Popiežiaus sostas. Apžiūrėję Baziliką, jos turtus, susipažinę su istorija toliau keliavome Jono Pauliaus II aikšte ir aplankėme Šv. Jono krikštyklą (San Giovanni in Fonte). Mūsų kelio nuošalėje liko Šv. Klemenso bazilika (Basilica di San Clemente) ir ėjome apžiūrėti Koliziejaus, Konstantino bei Tito arkų. Mūsų galutinė stotelė prieš naktinį Romos forumo (Foro Romano) lankymą buvo Šv. Pauliaus bazilika (Basilica Papale San Paolo fuori le Mura). Trumpai susipažinome su jos istorija bei stebėjome nuostabią architektūrą. Šią baziliką galima aplankyti ir virtualiai puslapyje http://www.vatican.va/various/basiliche/san_paolo/vr_tour/index-en.html.

Lapkričio 8-ąją nuo ankstyvo ryto piligrimai būriavosi Vatikano aikštėje ir laukė trečiadienio Popiežiaus audiencijos. Jos pabaigoje piligrimai išgirdo džiuginančius popiežiaus žodžius: „Turėjau sapną. Jame mačiau, kad atvykstu į Lietuvą“. Po džiugios naujienos ir audiencijos piligrimai dalyvavo šv. Mišiose Šv. Petro bazilikoje (Basilica di San Pietro), prie pagrindinio altoriaus. Joms vadovavo ir pamokslą sakė apaštališkasis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana). Šv. Mišių transliaciją buvo galima tiesiogiai stebėti „Facebook“ paskyroje „Klaipėdos katalikų bendruomenė“ bei klausytis per „Marijos radiją“. Po šv. Mišių diena buvo praleista bazilikoje, aplankant požemius, Lietuvių koplyčią. Piligrimai turėjo galimybę kilti į kupolą ir iš viršaus apžiūrėti Romos apylinkes. Apžiūrėta Šv. Angelo pilis (Castel Sant‘ Angelo) bei vakarinė Roma.

Lapkričio 9 dieną visi piligrimai vyko į Asyžių. Šv. Pranciškaus Asyžiečio bazilikoje, anksti ryte išklausė katechezę, kurią vedė Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos klebonas kun. Antanas Blužas OFM. Po katechezės Telšių vyskupas ordinaras Kęstutis Kėvalas aukojo šv. Mišias. Jų įrašą galima rasti „Facebook“ paskyroje „Klaipėdos katalikų bendruomenė“. Po apeigų, piligrimai galėjo aplankyti Šv. Pranciškaus baziliką bei pasimelsti prie Šv. Pranciškaus Asyžiečio kapo, apžiūrėti kitas miesto įdomybes. Dieną vainikavo apsilankymas Švč. Angelų Marijos bazilikoje. Čia piligrimai turėjo galimybę išvysti Porciunkulės bažnytėlę, kurią atstatė pats šv. Pranciškus ir joje meldėsi kartu su broliais pranciškonais.

Paskutiniąją piligriminės kelionės į Romą, minint Žemaičių vyskupystės įkūrimo 600 metų jubiliejų, dieną, lapkričio 10žąją, visi piligrimai rinkosi į šv. Mišias Marijos Snieginės (Marijos Didžiąją arba Maggiore) bazilikoje (Basilica Papale di Santa Maria Maggiore) bendrai maldai. Mišias aukojo Telšių vyskupas ordinaras Kęstutis Kėvalas. Šv. Mišių įrašą galima rasti „Facebook“ paskyroje „Klaipėdos katalikų bendruomenė“. Po liturgijos piligrimai apžiūrėjo šventovę ir apsilankė Šv. Sebastiano katakombose (Catacombe di San Sebastiano). Paskui grįžo į Venecijos aikštę (Piazza Venezia) ir savarankiškai apžiūrėjo Romos miestą.

Taip buvo užbaigta Žemaičių piligriminė kelionė į Romą, minint Žemaičių vyskupystės įkūrimo 600 metų jubiliejų. Popiežiaus Pranciškaus žodžių „Turėjau sapną. Jame mačiau, kad atvykstu į Lietuvą“ padrąsinti, džiaugsmingai nusiteikę ir palaiminti piligrimai sugrįžo atgal į namus.

Liudas Varatinskas

Jurgitos Armalienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija