Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. lapkričio 24 d., Nr. 22 (289)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Dakos kardinolas aplankė rohinjų pabėgėlių stovyklą Bangladeše

„Norėjau būti su jais, dalintis jų keliu, skausmu, ir, svarbiausia, paruošti kelią, kad „Caritas“ vėliau galėtų jiems padėti“. Taip sakė Dakos arkivyskupas kardinolas Patrikas D‘ Rosarijus (Patrick D‘Rozario), neseniai aplankęs kelias rohinjų pabėgėlių stovyklas, įrengtas Bangladeše.

Rohinjai, Mianmaro musulmonai, kurių jau kelios kartos patyrė persekiojimus, ėmė trauktis į Bangladešą per didžiąsias smurto bangas, po to, kai 1982 metais jie paskelbti niekieno piliečiais. Tačiau dar niekad iki šiol jie nebėgo taip masiškai – nuo rugpjūčio 25 dienos, po to, kai rohinjų maištininkai užpuolė policijos nuovadą ir kilo smurto banga, beveik 450000 rohinjų atvyko į skurdo krečiamą Bangladešą. Šios šalies vyriausybė kovoja bandydama priimti ir išmaitinti nuskurdusius pabėgėlius, o maža šalies katalikų bendruomenė daro viską, kad jiems padėtų.

Kardinolas P. D‘Rosarijus neseniai aplankė jų stovyklas Koks Bazare. Čia gyvena daugiau nei 600000 rohinjų pabėgėlių, atvykusių per įvairias persekiojimų Mianmare bangas. Didžiausios buvo 1978, 1991, 2012, ir dabartinė, prasidėjusi 2016-aisiais. „Aplankiau keturias stovyklas, didžiausioje glaudžiasi šimtas tūstančių pabėgėlių. Tai – sena stovykla, tačiau joje yra ir neseniai atvykusių. Šiose stovyklose prisiliečiau prie Jėzaus žaizdų, tai – humanitarinė kančia, mes kenčiame su šiais žmonėmis, mano širdis verkia dėl jų“, – sakė kardinolas žurnalui „Crux“.

Ištisos rohinjų kartos gyvena Mianmaro Rachinų valstijoje, kuri ribojasi su Bangladešu. Dešimtmečius jie buvo persekiojami, oficialiai Mianmaro valdžiai į juos žvelgiant kaip į įsibrovėlius. 2016 metų lapkritį Mianmaro kariuomenė „išvalė“ dalį Rachinų valstijos rohinjų priversdama 75000 žmonių išvykti į Bangladešą. JT apkaltino Mianmaro saugumo pajėgas vykdant nusikaltimus prieš žmoniją, pasitelkus prievartavimus, kankinimus, deginimus, žudymus.

Situacija pablogėjo rugpjūčio pabaigoje, kai buvo užpulta policijos nuovada. Kariuomenė tuomet pradėjo vadinamas „valymo operacijas“. Skaičiuojama, kad per pastarąjį mėnesį beveik pusė rohinjų iš Mianmaro pasitraukė į Bangladešą.

Dakos arkivyskupas aplankė ir kitą pabėgėlių stovyklą, kur gyvena apie 30000 pabėgėlių, daugelis jų įsikūrę pačių pasidarytuose būstuose iš plastiko, čia trūksta švaraus geriamo vandens ir elementarių higienos priemonių. „Vaikų veiduose, moterų su kūdikiais veiduose, senukų veiduose mačiau daug kančios. Norėjau būti su jais, dalintis jų kančia, paruošti „Caritui“ kelią ateiti jiems tarnauti“, – sakė kardinolas.

Bangladešas kovoja bandydamas padėti pabėgėliams, nors sunkiai sugeba aprūpinti maistu savo 162 milijonus gyventojų. Biurokratiniai trukdžiai apsunkina įvairių nevyriausybinių organizacijų pastangas padėti pabėgėliams. Bangladešo „Caritas“ – viena iš tų nevyriausybinių organizacijų, kurios rūpinasi rohinjais, nors katalikų šalyje yra vos 350000 žmonių, tik apie 0,2 proc. gyventojų.

„Bažnyčios šiose stovyklose nėra. Apskritai, žmonės niekada nematė bažnyčios ar kunigo, tačiau mes kenčiame kartu su jais“, – pažymėjo kardinolas. Jis pasakoja, kad jį lydėjęs musulmonų karininkas davė pabėgėliams savo pinigus ir siūlė pagalbą, ir, pasak Dakos arkivyskupo, toks ugdymas yra katalikų mokyklos rezultatas. „Nepaisant sudėtingos situacijos, žaviuosi, kaip taikiai jie sugyvena. Stovyklose nėra smurto, juntamas solidarumas tarp pabėgėlių, bendras supratimas, jie vienas kitam stengiasi padėti tame skurde“, – sakė Dakos arkivyskupas.

Kardinolas P. D‘Rozarijus ruošiasi priimti popiežių Pranciškų Bangladeše iš karto po to, kai Šventasis Tėvas lapkričio 30 dieną baigs vizitą Mianmare. Popiežius užtarė rohinjų žmones ir rugpjūčio 27 dieną, per Viešpaties Angelo maldą, ragino suteikti jiems pilnas jų teises. Popiežius ne kartą kalbėjo apie rohinjus keliuose interviu, per homilijas, audiencijų metu prašė melstis „už brolius ir seseris rohinjus“.

Vatikano radijas

Apie popiežiaus Pranciškaus vizitą Mianmare ir Bangladeše rašysime kitame numeryje

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija