Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (291)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mariologinis kongresas Trakuose

Šv. Mišių koncelebracijai Švč. Mergelės
Marijos Apsilankymo Bazilikoje vadovauja
arkivyskupas Gintaras Grušas

Artėjant Trakų Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos, karūnacijos 300 metų jubiliejui, gruodžio 8–10 dienomis Trakuose vyko mariologinis kongresas. Gruodžio 8-ąją, penktadienį, į Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Baziliką rinkosi arkivyskupijos jaunimas. Vakaras prasidėjo jėzuito Eugenijaus Puzynios katecheze. Jo žodis įvedė jaunimą į Rožinio maldą, padėjo atrasti Mariją savo gyvenime, melstis ne išsiblaškius, o žvelgiant Marijai į akis. Po katechezės jauni žmonės užrašė savo intencijas. Prasidėjo gyva rožinio malda, kuri šviečiant žvakėms, tęsėsi palei ežerą visame Trakų mieste, neaplenkiant karaimų ir totorių namų, kurie nuo seno gerbė Trakų Dievo Motinos paveikslą. Paskui jaunimas grįžo į Baziliką ir šventė tęsėsi eucharistijoje. Jai vadovavo vyskupas nominatas D. Trijonis. Jis ragino jaunimą niekada neprarasti vilties ir žvelgti į Mariją, kuri pirmoji praskynė mums kelią į dangų. Šventė baigėsi linksmavakariu Trakų kultūros centre.

Gruodžio 9-oji, šeštadienis, prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo arkivyskupas Gintaras Grušas, koncelebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir vyskupas nominatas D. Trijonis.

Paskui „Trakų Galvės“ salėje susirinkusieji klausėsi konferencijų ir pranešimų apie Mariją. Apie Marijos mokinystę kalbėjo dr. doc. Vytautas Ališauskas. Jis sakė, kad mokinystė turėjo ženklinti visą Marijos gyvenimą. Ji stengėsi įsiklausyti, ką kalba Jėzus. Įsiklausymas, noras išgirsti Jėzaus mokymą yra tikros mokinystės ženklas. Kun. dr. Arnoldas Valkauskas apžvelgė svarbiausias dogmas apie Mariją ir jų svarbą mūsų tikėjime. Žvilgsnį į mariologiją per popiežiaus Jono Pauliaus II raštus nukreipė svečiai iš Lenkijos – kun. prof. habil. dr. Stanislavas Celestinas Napiurkovskis (Stanislaw Celestyn Napiórkowski) OFM Conv. ir dr. Monika Valuš (Monika Waluś).

Po pietų kongreso dalyviai turėjo galimybę pasirinkti patinkančią teminę grupę. Kun. Algis Vaickūnas kalbėjo apie tai, ką reiškia kreipiniai Švč. Mergelės Marijos litanijoje. Diakonas dr. Benas Ulevičius pasakojo apie Mariją ir Šventąjį Raštą. Dailėtyrininkė Sandra Stonytė apžvelgė Švč. Mergelės Marijos ikonografiją. Buvo kalbama apie Marijos giesmes grigališkajame chorale (Živilė ir Giedrius Tamaševičiai). Norintieji galėjo aplankyti Trakų Baziliką, kur dr. Lina Leparskienė vedė paskaitą-ekskursiją apie Trakų Madonos kultą, kaip atminties kultūros reiškinį. Nuo 16 val. vyko forumas. Jame dalyvavo arkiv. G. Grušas, dr. V. Ališauskas, prof. S. C. Napiurkovskis OFM Conv. Diskusiją vedė dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. 17 val. „Trakų Galvės“ salėje rodytas vieno veiksmo spektaklis apie raupsuotųjų kunigą Damianą de Veusterį „Tikiu visa apimančia tavo meile“ pagal Aldyth Morris pjesę „Damien“. Režisierius – Arvydas Lebeliūnas, vaidino aktorius Henrikas Savickis, kompozitorius – Vidmantas Bartulis.

Paskutinę kongreso dieną, gruodžio 10-ąją, sekmadienį, apvainikavo šv. Mišios, kurioms vadovavo vyskupas Arūnas Poniškaitis. Homilijoje jis kalbėjo: „Marija tapo artima kiekvienam iš mūsų savo gebėjimu išgirsti Dievo žodį ir jį priimti. Jos, kaip nusidėjėlių gynėjos, žvilgsnis ieško mūsų, kad pakviestų mus prie Dievo gailestingumo. Marija po angelo apreiškimo neliko užsidariusi savyje – pasuko ten, kur galės pasidalinti džiaugsmu ir pagelbėti. Taip gelbstimas pasaulis, kai žengiama konkrečiais žingsniais link kito žmogaus, kuriam mūsų pagalbos ir artumo reikia“.

Pagal Vatikano radiją ir www.trakubaznycia.lt
Lino Braukylos nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija