Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (291)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Medžio simfonija žemaičių krikštui

Alfonso Bendiko skulptūra „Angelas“
ir Vaido Šopausko „Prakartėlė“

Vaido Šopausko skulptūra „Šv. Veronika“

Gruodžio 8 dieną Varniuose, Žemaičių vyskupystės muziejuje, atidaryta nauja paroda „Medžio simfonija Žemaičių krikštui“, kurioje pristatyti Mažeikių krašto dievdirbių Antano Viskanto, Vaido Šopausko ir Alfonso Bendiko darbai. Lapkritį Rokiškyje vyko medžio drožėjų konkursas-paroda, skirta garsiam XX amžiaus dievdirbiui Lionginui Šepkai atminti, jame pirmąkart dalyvavo ir šie mažeikiškiai tautodailininkai. Paroda eksponuojama nerenovuotoje muziejaus patalpoje, buvusiame Seminarijos prokuratoriaus bute.

Ir darbai, ir autoriai skirtingi, bet visus juos jungia meilė medžiui ir jie noriai dalijasi ja su kitais. A. Viskantas ir V. Šopauskas savo kūrybinį kelią pradėjo nuo medinių šaukštų, toliau pastebėti ir paakinti tobulėti kibo į darbus ir šiandien dalyvauja įvairiose peržiūrose, konkursuose ir parodose, jų visų ir neišvardinsi. Pirmąkart parodos lankytojai galėjo pasigrožėti naujausiu ir niekur dar nerodytu Antano išdrožtu šviesaus ramaus veido Angelu. Žvelgiant į jį apima ramybė ir palaima, bet kai pažvelgi iš kitos pusės, pamatai žaismingai šelmišką Angelo išraišką. Kiti Antano darbai dideli, monumentalūs, tad parodoje buvo pristatytos tik jų fofografijos. Kas lankėsi Viekšniuose, pastebėjo, kad miestą nuo gaisrų ir kitų negandų saugo A. Viskanto drožtas šv. Florijonas, o bažnyčios šventoriuje yra didelis koplytstulpis, skirtas Žemaičių krikštui. Šv. Florijonas ramus, susikaupęs, lėtai pila vandenį ant degančios bažnyčios. Kresnas, ramaus žemaitiško charakterio Rūpintojėlis saugo amžino poilsio vietą Tirkšlių kapinėse. Užvenčio bažnyčios šventorių puošia Antano drožtas kryžius.

Vaido Šopausko darbai labai ramių, nostalgiškai rimtų nuotaikų: kryžiai, pietos, rūpintojėliai, minimalistinių formų prakartėlė. Gruodžio 8-ąją katalikai švenčia Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo šventę, todėl ir parodoje pamatėme Vaido išdrožtą Mergelės Marijos skulptūrą, nepaliestą dažų, tik sušildytą rankų. Nustebino ir tarp dievdirbių „nepopuliari“ šv. Veronikos skulptūra. Vaidas daro ir medinius žaislus, kokiais žaisdavo mūsų tėvai ir bočiai, o dabar visa ko persisotinę vaikai iš naujo atranda.

A. Bendikas gimė Šilalės rajone, o drožti pradėjo tik išėjęs į pensiją. Jo darbai išraiškingi, vaizduojamų šventųjų veidai rimti, nors gali įžvelgti ir kažką panašaus į šypseną.

Apie savo kūrybinį kelią kalbėję kūrėjai santūriai vardijo pasiekimus, laimėjimus, atsakinėjo į gana suktus ir provokuojančius susirinkusiųjų klausimus. O parapijos dienos centro „Valančiaus pastogėje“ vaikams rūpėjo, iš kokio medžio dievdirbiai drožia skulptūras, kokius naudoja instrumentus ir kur juos įsigyja.

Parodos nuotaiką pagyvino Varnių muzikos mokyklos mokinio, 1-ojo tarptautinio Algirdo Ločerio akordeonistų konkurso, vykusio vasarą Biržuose, pirmos vietos laimėtojo Viliaus Vasiliauskio atliktas kūrinys (mokytojas – Algis Pleškys). Po parodos pristatymo visi skubėjo į Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią, kur vyko Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo iškilmė, o po šv. Mišių vyko sakralinės muzikos koncertas. Koncertavo Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos dainavmo katedros profesorės Audronė Eitmanavičiūtė ir Sabina Martinaitytė bei jų studentė telšiškė Monika Pleškytė.

Alma Būdvytienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija