Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (291)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Tradiciniai adventiniai giedojimai

Dainuoja ansamblis „Mėguva“

Pilką, lietingą ir niūrų gruodžio 4-osios vakarą Klaipėdos etnokultūros centras sukvietė miesto ir apylinkių gyventojus į adventinį tradicinių giedojimų vakarą „Sveika, aušros žvaigžde šviesi“.

Jau dešimt metų vykstantys krikščioniškosios kultūros, liaudiškojo pamaldumo populiarinimo ir švietėjiški tradicinių giedojimų vakarai neša Gerąją Naujieną.

Vakaro svečiai, folkloro ansamblis iš Palangos „Mėguva“ (vadovės – Zita Baniulaitytė ir Diana Šeduikienė), renginio dalyviams padovanojo nuostabią adventinių liaudies giesmių puokštę. Unikalu tai, jog giesmės žinomos iš kantičkų, o giesmių melodijos užrašytos pačių kolektyvo dalyvių ar paveldėtos iš savo motinų ar tėvų.

Renginį vedęs „Tradicinių giedojimų“ bendrauatorius, liaudiškojo pamaldumo tyrinėtojas ir puoselėtojas kun. doc. dr. Saulius Stumbra plačiai pristatė Advento prasmę, dalyviams kalbėjo apie skirtingas Advento tradicijas Europos krikščioniškose šalyse ir Lietuvoje, išryškino mūsų tautos krikščioniškoje kultūroje susiformavusias gražias tradicijas, kurios, deja, šiandien beveik pamirštos. Viešoje erdvėje, anot renginio vedėjo, Adventui nelikę vietos, o neišgyvendami šio džiugaus laukimo, pasiruošimo meto, prarandame ir Kalėdų, kaip įvykio, turinį, užpildydami gyvenimą pigiais blizgučiais. Pasakojimus keitė giesmė po giesmės, o tamsus bei niūrus vakaras buvo sušildytas bendryste ir kartu giedamomis adventinėmis giesmėmis.

Popiežius Benediktas XVI 2009 metais pakvietė užpildyti nebažnytines erdves Gerosios Naujienos džiaugsmu, inicijuodamas renginių ciklus „Pagonių kiemas“. Jau dešimtį metų Klaipėdos etnokultūros centre vykstantys „Tradicinių giedojimų“ vakarai – tarytum šio kvietimo aidas ir varpas, nešantis skubančiam miesto žmogui išganymo Žinią.

Kun. doc. dr. Saulius Stumbra

Klaipėdos etnokultūros centro nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija