Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 5 d., Nr. 1 (292)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šventovės konsekracijos metinės

Apdovanotos Dieviškosios
Jėzaus Širdies pranciškonės

Šv. Mišių auka

Gruodžio 26-ąją, antrąją Šv. Kalėdų dieną, Kaune paminėtos 13-osios Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Prisikėlimo Bazilikos, vadinamos Tautos šventove, konsekracijos metinės. Jau tapo tradicija, kad šias šv. Mišias tiesiogiai transliuoja LRT televizija ir „Marijos radijas“.

12 val., skambant Felikso Mendelsono giesmei „Giesmę skelbia angelai“, prie altoriaus procesija atėjo patarnautojai, būrelis Kauno kunigų seminarijos klierikų, 2017 metais įšventinti diakonai Darius Chmieliauskas, Benas Ulevičius, Darius Venčkauskas, tarnaujantys Kauno arkivyskupijoje, Nerijus Čapas OFS ir Audrius Jesinskas, tarnaujantys Lietuvos kariuomenės ordinariate, parapijos kunigai kun. Povilas Narijauskas, kun. Julius Grigonis, alt. kun. Virginijus Lenktaitis, kun. Virgilijus Dudonis, kan. Robertas Pukenis bei svečiai kunigai: Kauno Gerojo Ganytojo parapijos klebonas kun. Kęstutis Grabauskas, prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ ir Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ. Iškilmingoms šv. Mišioms vadovavo Kauno arkivyskupas L. Virbalas SJ. Pradėdamas šv. Mišias, arkivyskupas atkreipė tikinčiųjų dėmesį, kad gruodžio 26 dieną Bažnyčios liturginis kalendorius mini šv. Steponą, vieną iš septynių artimo meilės darbams paskirtų diakonų, kuris tapo pirmuoju kankiniu. Žodžio liturgijos dalyje pirmąjį skaitinį perskaitė Žaliakalnio vaikų dienos centro s. Donata, psalmę giedojo s. Celina. Diak. N. Čapas OFS paskelbė Dievo Žodį iš Evangelijos pagal Matą (10, 17–22) apie Jėzaus žodžius, įspėjančius, kad jo mokiniai bus įskundžiami, išduodami, žudomi ne tik nusiteikusių priešiškai žmonių, bet ir artimųjų. Homilijoje arkivyskupas kreipėsi į tikinčiuosius: „Šv. Steponas – žmogus, kuris žvelgė į atvirą dangų, bet žmonių rankos svaidė į jį akmenis. Kasmet išgyvename šį keistą ryšį tarp Kalėdų ir Šv. Stepono dienos, tarp Jėzaus Gimimo šventės ir kankinio minėjimo“. Po visuotinės maldos atnašas prie altoriaus atnešė Žaliakalnio vaikų centre tarnaujančios seserys pranciškonės.

Į šv. Mišias gražiai įsiliejo atliepai ir giesmės, kurias atliko Bazilikos choras „In Vivo Dei“, vadovaujamas Ramūno Baranausko.

Šv. Mišių pabaigoje tikintiesiems arkivyskupas suteikė ganytojišką palaiminimą.

Paskui vyko padėkos ženklo „Paminklinė Kristaus Prisikėlimo bažnyčia“ įteikimo ceremonija. Padėkos ženklai už aktyvią, nuoširdžią pagalbą rūpinantis bendruomenės dvasiniu tobulėjimu įteikti Kristaus Prisikėlimo parapijos bendruomenės narei Adai Azaravičienei, o už nuopelnus aktyviai dalyvaujant parapijos gyvenime ir nuoširdžiai darbuojantis Žaliakalnio vaikų dienos centre, dalijant vaikams širdies šilumą, atjautą ir pagalbą – Dieviškosios Jėzaus Širdies pranciškonių kongregacijos seserims.

15 valandą Tautos šventovėje kalėdinį koncertą surengė Kauno mišrus choras „Leliumai“ (vadovas – Dainius Druskis).

Kristaus Prisikėlimo parapijos informacija
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija