Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 5 d., Nr. 1 (292)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kardinolų kolegijos dekanui – 90 metų

Kardinolas Andželas Sodanas

Lapkričio 23-iąją Kardinolų kolegijos dekanui Andželui Sodanui (Angelo Sodano) sukako 90 metų. Jis gimė 1927 metų lapkričio 23 dieną Isola d’Asti miestelyje Asčio (Asti) provincijoje, šiaurės Italijoje, 1950 metais buvo įšventintas Asčio vyskupijos kunigu. Jubiliatas buvo sugrįžęs į gimtinę ir su grupe regiono vyskupų ir apie šimtu kunigų dalyvaujant vietinės valdžios ir katalikiškų organizacijų atstovams aukojo padėkos šv. Mišias Šv. Sekundo bažnyčioje, kurioje jis buvo konsekruotas vyskupu 1978 metais ir iš jos išvyko vykdyti jam pavestas misijas pasaulyje.

Kard. A. Sodanas, buvęs dviejų popiežių – šv. Jono Pauliaus II ir Benedikto XVI – Valstybės sekretorius, be kita ko, prisidėjo prie niekuomet nenutrūkusių Šventojo Sosto ir Lietuvos Respublikos santykių atgaivinimo bei dvišalių sutarčių sudarymo. Prieš 25 metus kard. A. Sodanas dalyvavo popiežiaus Jono Pauliaus II istorinėje apaštališkojoje kelionėje į Lietuvą, lydėjo Šventąjį Tėvą Vilniuje, Kaune, Kryžių kalno ir Šiluvos šventovėse. Vatikano valstybės sekretorius ir Kardinolų kolegijos dekanas dar kartą lankėsi Lietuvoje 2009 metais, buvo popiežiaus Benedikto XVI įgaliotas jam atstovauti Lietuvos vardo 1000-mečio iškilmėje, vadovavo iškilmės šv. Mišioms Vilniaus Arkikatedroje. Tą kartą kard. A. Sodanas drąsino Lietuvos gyventojus „protėvių pramintu šlovingu keliu einant prisidėti prie naujosios Europos pažangos“, dėkojo Dievui „už tai, ką Lietuva pasiekė daugybės tikinčiųjų vyrų ir moterų, amžių tėkmėje skleidusių šioje žemėje Kristaus Evangelijos šviesą, dėka“, kvietė „rasti drąsos skelbti Dievo Evangeliją naujosioms kartoms“. Kard. A. Sodanas Vilniuje kvietė duoti vilties žinią Europai, kuri „kartais atrodo tarsi užsisklendžianti, patenkinta savo žemiška gerove“, ragino evangelizuoti „meilės darbais artimui, kuriame krikščionys mato Kristaus veidą“. „Mūsų šiandienį misionierišką skelbimą visada telydi artimo meilės darbai, pagalba vargstantiesiems, jaunimo ugdymas, taip pat visos kitos socialinės plėtros formos“, – sakė 2009 metais Vilniuje popiežiaus legatas kard. A. Sodanas. Kardinolas pasidžiaugė, kad jį legatu į Lietuvos vardo 1000-mečio jubiliejaus iškilmę pasiuntė popiežius Benediktas XVI, norėdamas būti arti mūsų šią šventės dieną, panašiai kaip su mumis būdavo ir ankstesni Romos vyskupai, ir liūdnomis, ir giedromis jūsų istorijos valandomis. Kard. A. Sodanas Popiežiaus vardu brangiems bičiuliams lietuviams palinkėjo, kad Aušros Vartuose garbinama Dievo Motina Marija lydėtų brėkštant trečiojo krikščioniškojo tūkstantmečio aušrai, globotų tautą ir visą Europą.

Gruodžio 7-osios, ketvirtadienio, rytą popiežius Pranciškus aukojo padėkos šv. Mišias už savo Kardinolų kolegijos dekaną A. Sodaną minėdamas jo 90-metį. Su Šventuoju Tėvu šv. Mišias Pauliaus koplyčioje Vatikane koncelebravo jubiliatas ir pasakė homiliją. Šv. Mišių pabaigoje popiežius Pranciškus pasveikino kardinolą, padėkojo už jo viso gyvenimo liudijimą ir atminties malonę, kuri leidžia drąsiai žengti į naują dešimtmetį. „Kiekvieno žmogaus gyvenimas skiriasi. Kiekvienas gyvena su savo patirtimi. Viešpats veda mus vis kitais keliais, tačiau visuomet yra su mumis, mus laiko už rankos. Viešpats žino, jog tikras liudijimas yra nematomas, kai gėris daromas neparodant. Kardinolo Sodano liudijime matome žmogų, kuris daug padarė Bažnyčiai skirtingose sferose per džiaugsmą ir ašaras. Šiandien ypatingai išsiskiria jo, kaip bažnytinės disciplinos žmogaus, liudijimas, o tai yra malonė, už kurią nuoširdžiai dėkoju“, – sakė kreipdamasis į jubiliatą popiežius Pranciškus.

Kard. A. Sodanas homilijoje prisiminė to ketvirtadienio liturgijoje švęstą Bažnyčios mokytoją ir vyskupą šv. Ambraziejų. Pasak kardinolo, V amžiuje gyvenusio šv. Ambraziejaus „telegrafinė“ žinia taip pat dabar mums skelbia, jog „Ubi Petrus, ibi Ecclesia“ (kur Petras, ten Bažnyčia). Kardinolas kalbėjo ypatingą apie šv. Ambraziejaus meilę vargšams. Kartą vyskupas Ambraziejus pardavė liturginius indus, kad išpirktų belaisvius. „Geriau išsaugoti gyvąsias žmonių taures nei metalo taures. Bažnyčia, pelnydama meilę, nepraranda nieko!“ – pasakęs šv. Ambraziejus.

Pal. popiežius Paulius VI, būdamas Milano vyskupijos, kuriai didelę įtaką turėjo šv. Ambraziejus, vyskupu, dažnai primindavo šio šventojo vyskupo aiškų kalbėjimo stilių, apie kurį liudija tokie pavyzdžiai: „Omnia nobis est Christus“ (Kristus mums viskas) arba apie Romos vyskupiją jis sakydavo: „In omnibus cupio sequi Ecclesiam Romanam“ (visame trokštu sekti Romos Bažnyčią), sakė devyniasdešimtis kardinolas Sodanas. Kardinolas kvietė visus šv. Mišių dalyvius su juo giedoti padėkos himną „Te Deum“, kaip padėką už gyvenime gautas nuostabias malones. Iš jų kardinolas išskyrė savo kunigystę ir paprašė melsti už naujus pašaukimus. Kard. A. Sodanas priminė, kad ir popiežius Pranciškus visai neseniai žinioje Pašaukimų dienai parašė, jog „malda yra pirma ir nepamainoma mūsų tarnystė pašaukimų labui“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija