Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 5 d., Nr. 1 (292)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė amerikiečių kardinolas

Gruodžio 20-ąją Romoje po ilgos ligos būdamas 86 metų mirė amerikietis kardinolas ir buvęs Bostono arkivyskupas Bernardas Lo (Bernard Law). Kardinolas 2002 metais turėjo atsisakyti vadovavimo Bostono arkivyskupijai jį apkaltinus vaikų prievartavimu kaltinamų kunigų užtarimu. Popiežius Jonas Paulius II 2004 metais kardinolą paskyrė Marijos Didžiosios bazilikos arkikunigu.

B. Lo gimė Meksikoje 1931 m. lapkričio 4 d. JAV karininko šeimoje, studijavo Harvarde ir 1961 metais buvo įšventintas kunigu. 1973 metais popiežius Paulius VI jį paskyrė Springfildo vyskupu, 1984 metais buvo perkeltas į Bostoną, o dar po metų popiežiaus Jono Pauliaus II priimtas į Kardinolų kolegiją. Ypatingas pastoracinis kardinolo rūpestis Bostone buvo ekumeniniai ryšiai ir santykiai su žydais. „Karštai meldžiuosi, kad mano pasitraukimas iš pareigų padėtų Bostono arkivyskupijai patirti pagijimą, susitaikymą ir vienybę, kurių jai labai reikia, – atsisveikindamas su buvusia vyskupija pareiškė kardinolas B. Lo. – Atsiprašau visų, kurie kentėjo dėl mano trūkumų ir prašau atleidimo“. Kilus skandalui Bostone kardinolas ryžosi trauktis iš ganytojo pareigų, ne kartą kreipėsi į Popiežių, tačiau jis ne iš karto patenkino prašymą. Po pusės metų Masačusetso prokuratūra atsisakė ketinimo kelti bylą kardinolui.

Kardinolo B. Lo įpėdinis Bostone kardinolas Šonas O’Malis (Sean O’Malley) yra vienas iš pagrindinių popiežiaus Pranciškaus patarėjų, vadovauja Šventojo Sosto nepilnamečių apsaugos popiežiškajai komisijai.

Kardinolas B. Lo, Marijos Didžiosios bazilikos arkikunigas emeritas ir Bostono arkivyskupas emeritas, palaidotas Romoje, Marijos Didžiosios bazilikos kriptoje. Laidotuvių šv. Mišioms gruodžio 21-ąją Vatikano bazilikoje vadovavo Kardinolų kolegijos dekanas Andželas Sodanas (Angelo Sodano). Po šv. Mišių popiežius Pranciškus palaimino velionio karstą.

Mirus kardinolui B. Lo, Šventasis Tėvas meldė, kad gailestingas Dievas priimtų kardinolą į amžinąją ramybę, pavedė jį Marijos užtarimui ir visiems gedintiems užtikrino savo palaiminimą.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija