Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 5 d., Nr. 1 (292)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Netektis

A†A Jadvyga Birutė Demkutė FMA

(1924 10 15–2017 12 19)

Gruodžio 19 dieną eidama 94-uosius metus į Tėvo namus išėjo Marijos Krikščionių Pagalbos dukterų instituto sesuo Jadvyga Birutė Demkutė FMA.

Ses. Jadvyga Birutė Demkutė gimė 1924 m. spalio 15 d. Vilniuje. 1931 metais kartu su tėvais persikėlė gyventi į Kauną, bet mokėsi Jurbarko gimnazijoje ir susipažino su tėvais saleziečiais. Okupacija ir Antrasis pasaulinis karas sužlugdė Birutės svajonę tapti seserimi saleziete, tačiau ir pogrindžio sąlygomis ji slapta bendravo su kunigais saleziečiais, išblaškytais po visą Lietuvą, o ypač su kun. Antanu Skelčiu. 1944–1945 metais gyveno saleziečių namuose Vytėnuose, kartu su seserimis salezietėmis iš Lenkijos, kol antroji okupacija viską galutinai sujaukė. Savarankiškai išmokusi kelias užsienio kalbas bei įvaldžiusi vertimo praktiką, ji vertė ir mašinėle spausdino religinio bei filosofinio turinio knygas. Taip Lietuvos tikinčiuosius ir inteligentiją galėjo pasiekti bent maža dalis teologinės ir filosofinės literatūros. Būtent ses. Birutei tuometinis Vilniaus arkivyskupas Juozas Audrys Bačkis patikėjo Katalikų Bažnyčios Katekizmo vertimą.

1981 metais Rumšiškėse sesuo Birutė slapta sudėjo savo vienuolinius įžadus į kun. Jono Žemaičio SDB rankas. Nuo 2001 metų iš Vilniaus ji persikėlė gyventi į Palemono seserų saleziečių namus.

Ses. Birutė buvo pašarvota Palemono Švč. Mergelės Marijos, Rožančiaus Karalienės, bažnyčios šarvojimo salėje. Gruodžio 21 dieną Palemono bažnyčioje aukotos laidotuvių šv. Mišios. Po jų ses. Birutė išlydėta į Neveronių (Kauno r.) kapines.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija