Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. gegužės 4 d., Nr. 9 (300)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šventimai Vilniuje

Šv. Mišių koncelebracijai Vilniaus
Šv. Jonų bažnyčioje vadovauja
arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ
(antras iš dešinės), kairėje –
vysk. Jonas Boruta, antras iš kairės –
diak. Eugenijus Puzynia SJ,
dešinėje – diak. Darius Chmieliauskas

Arkivyskupas Lionginas
Virbalas SJ diakonu pašventina
Eugenijų Puzynią SJ
Nuotraukos iš Jesuit.lt

Gabrielius Satkauskas – jau kunigas
Broniaus Vertelkos nuotrauka

Šimtmečio iškilmės Šv. Jonų bažnyčioje

Balandžio 21 dieną, Gerojo Ganytojo sekmadienio išvakarėse, susirinkusieji Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje dalyvavo šimtmečio iškilmėse – maždaug tiek laiko praėjo nuo paskutiniųjų čia vykusių dvasininkų šventimų. Tądien Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ diakonu pašventino daugiau kaip dešimtmetį trukusią jėzuitų ugdymo programą baigusį Eugenijų Puzynią SJ. Šia švente ir nauju diakonu ypač džiaugiasi Lietuvos ir Latvijos jėzuitai, Eugenijaus bičiuliai ir visa Šv. Jonų bažnyčios bendruomenė. Šioje bažnyčioje Eugenijus uoliai tarnauja nuo praėjusių metų, veda tikėjimo gilinimo kursus suaugusiems ir jaunimui, dėsto VU studentams, vadovauja maldos grupėms, Velyknakčiui subūrė jungtinį bendruomenės chorą.

Pertraukose tarp studijų Paryžiuje ir Romoje, kaip jėzuitų ugdymo programoje numatyta, Eugenijus atliko sielovadines praktikas Vilniuje ir Kaune, įkūrė toliau sėkmingai gyvuojantį chorą „Exaudi“, giedojusį ir šventimų Mišiose.

Dabar diakonas Eugenijus Šv. Jonų bažnyčioje skelbs Dievo žodį, švęs diakonui numatytus sakramentus ir kitaip tarnaus Dievo tautai šioje bažnyčioje ir Vilniaus universitete. Dėkodami Dievui už naują diakoną, labai džiaugiamės, nuoširdžiai jį sveikiname ir visų prašome palaikyti malda rengiantis būsimai kunigo tarnystei.

Diak. E. Puzynia SJ į Jėzaus Draugiją įstojo 2006 metais, o pirmuosius įžadus, atlikęs naujokyno programą, davė 2008 metais. Jo pašaukimo istorija publikuota žurnalo „Laiškai bičiuliams“ 2008 metų rudens numeryje.

Įšventintas naujas kunigas

Balandžio 21 dieną Vilniaus arkivyskupijai buvo džiugi diena – kunigystės šventimus iš arkivyskupo Gintaro Grušo priėmė diakonas Gabrielius Satkauskas.

Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje vykusioms iškilmingoms šv. Mišioms ir apeigoms vadovavo arkivyskupas Gintaras Grušas, koncelebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Vilniaus vyskupai augziliarai Arūnas Poniškaitis ir Darius Trijonis, Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius kun. Hans Friedrich Fischer CO, seminarijos vadovybė ir apie 30 kunigų. Šventėje dalyvavo klierikai, diakonai, propedeutinio kurso studentai, šventinamojo artimieji ir bičiuliai.

Prieš suteikdamas šventimus arkiv. G. Grušas sakė homiliją ir priminė: „Nors, atrodo, šiam momentui daug metų ruoštasi, bet šventimai nėra to pasirengimo tikslas, ne kelionės pabaiga, bet pradžia naujo pašaukimo kelio etapo – perėjimo nuo Kristaus mokinio sekėjo į tą, kuris yra siunčiamas su misija apaštalauti, skelbti ir teikti kitiems Gerąją Naujieną. Koks kitas žingsnis šiame kunigystės kelyje? Kokį klausimą keliame? Ar ko aš noriu, ar siekiu įsiklausyti į tolimesnį Dievo pašaukimą? Nesvarbu, kur tarnausi: mieste ar kaime, jaunimui ar pagyvenusiems, vargšams ar turtingiems, ligoniams ar kaliniams – bet kur, kur Dievas Tave siųs, sakyk: „Girdžiu, Viešpatie, siųsk mane“.

Po homilijos vyko kunigystės šventimų sakramento apeigos, kurių esminė dalis – vyskupo rankų uždėjimas ant šventinamojo galvos ir speciali konsekracijos malda, prašant Dievą išlieti Šventąją Dvasią ir suteikti šventinamojo tarnystei reikalingų dovanų. Rankų uždėjimas – nuo apaštalų laikų ateinanti tradicija perduoti Kristaus galias. Po arkiv. G. Grušo ant kunigu šventinamo Gabrieliaus galvos rankas uždėjo ir kiti vyskupai bei kunigai, taip paliudydami, kad nuo šiol kun. Gabrielių Satkauską laikys vienos tarnystės broliu, dalinsis darbais, džiaugsmais ir rūpesčiais. Kunigo arnotą G. Satkauskui užsivilkti padėjo jo dvasios tėvas kun. Domingo Avellaneda IVE.

Kitą dieną, sekmadienį, Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje kun. G. Satkauskas aukojo pirmąsias šv. Mišias, o po jų suteikė primicinį palaiminimą broliams kunigams, klierikams, vienuoliams ir vienuolėms, tėvams bei visiems tikintiesiems. Šv. Mišių metu pamokslą sakė kunigo Gabrieliaus bičiulis, irgi šiemet į kunigus Kaune įšventintas Vincentas Lizdenis, kuris Gabrieliaus atsiliepimą ir pasirinkimą tapti kunigu vadino nesibaigiančia neįsivaizduojamo džiaugsmo ir laisvės švente.

Kun. G. Satkauskas užaugo Vilniuje, būdamas vaikas ir paauglys patarnaudavo šv. Mišioms Katedroje, dalyvavo „Opus Dei“ bendruomenės veikloje, studijų metais aktyviai įsitraukė į ateitininkų veiklą. Prieš metus Gabrielius baigė Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją ir iki kunigystės šventimų diakono tarnystę atliko toje pačioje seminarijoje dirbdamas propedeutinio kurso ugdytoju.

Kviečiame melstis už šį jauną kunigą ir prašyti Viešpaties, kad būtų jam maloningas, teiktų paguodą, jį stiprintų ir lydėtų pašaukimo kelyje.

Pagal Jesuit.lt ir Vilnensis.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija