Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. gegužės 4 d., Nr. 9 (300)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Į Lietuvą sugrįžo išeivijos lietuvių vyskupas emeritas pranciškonas Paulius Baltakis OFM

Vyskupas Paulius Antanas Baltakis OFM
ir jį sutikę artimieji

Balandžio 24-osios popietę į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų sugrįžo išeivijos lietuvių vyskupas emeritas Paulius Antanas Baltakis OFM. Vyskupas išreiškė norą tėvynėje praleisti likusius savo gyvenimo metus. Vilniuje vyskupą emeritą pasitiko artimieji, gausus būrys brolių pranciškonų, Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas, Panevėžio vyskupas pranciškonas Linas Vodopjanovas OFM bei ilgametis bendradarbis prelatas Edmundas Putrimas.

Antanas Baltakis gimė 1925 metais Anykščių rajone, gausioje 11 vaikų auginusioje šeimoje. Mokėsi Kretingos ir Anykščių gimnazijose. Dalyvavo partizaniniame judėjime, generolo Povilo Plechavičiaus suburtoje Lietuvos vietinėje rinktinėje, o 1944 metais Šeduvoje vokiečių buvo suimtas ir išvežtas darbams į Suomiją ir Norvegiją. 1945–1952 metais Belgijoje studijavo teologiją ir filosofiją, 1952 m. rugpjūčio 24 d. tapo kunigu ir vienuoliu pranciškonu.

Persikėlęs gyventi į JAV atsikūrusią lietuvių pranciškonų Šv. Kazimiero kustodiją, 1953–1963 metais buvo lietuvių Prisikėlimo parapijos vikaras ir vienuolyno Toronte vyresnysis, 1969–1979 metais – Šv. Kazimiero vienuolyno Niujorke vyresnysis, 1979–1984 metais ėjo provincijos ministro pareigas. 1984 m. birželio 13 d. šv. popiežius Jonas Paulius II paskyrė tėvą Paulių Baltakį išeivijos lietuvių vyskupu. Jis buvo pirmasis vyskupas, paskirtas tokioms pareigoms. Tai buvo unikalus dalykas, kadangi formaliai tuo metu Lietuva net neegzistavo.

JAV vyskupų konferencija priėmė vyskupą Paulių visateisiu nariu. Prel. E. Putrimo vertinimu, tai buvo didelis laimėjimas, kuriuo Amerika pripažino Sovietų Sąjungos okupuotą Lietuvą ir pogrindyje veikusią Katalikų Bažnyčią bei jos siekius. „Tėvas Baltakis buvo Lietuvos pogrindžio Bažnyčios balsas pasaulyje. Per jo paskyrimą ir asmenybę „Katalikų Bažnyčios kronika“ plito pasaulyje, o būdamas Lietuvių katalikų religinės šalpos pirmininku, padėjo finansiškai remti pogrindžio Bažnyčią“, – teigia E. Putrimas.

Nuo 1984 iki 2003 metų vysk. P. Baltakis OFM vadovavo užsienio lietuvių katalikų sielovadai, aplankė bene visas pasaulyje lietuvių katalikų bendruomenes ir parapijas. Jis rūpinosi 140 lietuvių katalikų parapijų ir misijų, beveik milijono užsienio lietuvių katalikų sielovada, palaikė glaudžius ryšius su Lietuvos vyskupais ir tikinčiaisiais, išgarsėjo kaip aktyviausias Lietuvos tikinčiųjų teisių ir laisvių gynėjas bei užtarėjas pasaulio katalikų bendruomenėje.

Baigęs vyskupo tarnystę, 2003–2009 metais t. P. Baltakis gyveno Niujorke ir toliau vadovavo labdaros organizacijai „Lietuvių katalikų religinė šalpa“. Pastaruosius metus gyveno Kenebunko Šv. Antano pranciškonų vienuolyne.

Pagal ofm.lt
Kun. Gedimino Numgaudžio OFM nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija