Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. gegužės 4 d., Nr. 9 (300)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kristaus Prisikėlimo Bazilikos langai nušvis vitražine kompozicija „Kristaus Prisikėlimo šviesa“

Vitražinė kompozicija „Kristaus
Prisikėlimo šviesa“, kurią sukūrė
vitražistas prof. Rimvydas Mulevičius

Šių metų rudenį Kauno Kristaus Prisikėlimo Bazilikos langams bus sukurti trys vitražai. Jų autorius – vitražistas prof. Rimvydas Mulevičius. Vitražinė kompozicija „Kristaus Prisikėlimo šviesa“ buvo sukurta dar 2005 metais, kai vyko paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios meninio apipavidalinimo konkursas, kuriame šis projektas surinko daugiausiai komisijos bei žiūrovų pripažinimo balsų. Vitražas yra meno forma, jungianti stiklą ir šviesą. Kaip aiškina prof. R. Mulevičius savo vitražo kompozicijų koncepcijoje, šviesa ir tamsa turi simbolinę prasmę. Pirmojo varianto kompozicijos elementas yra žvakė, kuri žmogų lydi visais atvejais, antrojo varianto leitmotyvas – žvaigždė arba žiburys. Žmogaus prigimtis visada tiesiasi į šviesą, tapatindama ją su gėriu, tiesa, viltimi ir laime. Bažnytiniame mene dar nuo III amžiaus imama vaizduoti žvaigždė, paprastai aštuonkampė.

Kauno Kristaus Prisikėlimo Bazilika, tarsi laimės žiburys, iškilęs virš Kauno, yra ne tik Dievo namai, bet ir Lietuvos žmonių vilties, pasiaukojimo, pasiryžimo simbolis. Šį laimės žiburį gali pasiekti kiekvienas – tereikia tik noro ir poreikio pabūti su Dievu. Kompozicijos spalvinis sprendimas – šiltų spalvų koncentracija Bazilikos centre. Tai tarsi kalba: „Kuo mūsų daugiau, tuo didesnė maldos jėga“. Tai – kompozicijos sprendimas, išlaikantis harmoniją, šviesą ir rimtį.

Kviečiame tikinčiuosius, Bazilikos mylėtojus ir grožio puoselėtojus savo auka prisidėti prie šio sakralaus darbo puošiant šventovės langus vitražu.

Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija