Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. birželio 1 d., Nr. 11 (302)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanoti už gyvybės kultūros puoselėjimą

Gyvybės puoselėtojams skirtos „Gyvybės“
apdovanojimo statulėlės

Kun. Kęstutis Žemaitis
Marijos ŠAKNIENĖS nuotrauka

Akimirka iš „Gyvybės“ apdovanojimų
šventės Vilniaus rotušėje

Gegužės 5 dieną Vilniaus rotušėje įvyko „Gyvybės“ apdovanojimai, skirti pagerbti labiausiai prie gyvybės kultūros puoselėjimo prisidėjusius žmones, iniciatyvas ar organizacijas. Jie kasmet įteikiami minint Pasaulinę gyvybės dieną, kuri Lietuvoje nuo 1998 metų švenčiama paskutinį balandžio sekmadienį. „Gyvybės“ apdovanojimų, kuriuos organizavo žurnalai „Ateitis“ ir „Apžvalga“ bei interneto tinklalapis Bernardinai.lt, tikslas – pastebėti gyvenimą ir viltį teikiančius žmones, papasakoti apie jų iniciatyvas, pasidalinti šviesiais, viltingais darbais su visuomene ir priminti, kad kiekvienas žmogus yra vertybė.

Šventėje pagerbti didvyriai, atveriantys kelią Dievo palaimintiems vaikams į nepakartojamą Aukščiausiojo sukurtos žemės pasaulį. Į šią šventę susirinko nemažai vilniečių. Šviesūs buvo jų veidai. Kerinti M. K. Čiurlionio meno mokyklos atlikėjų muzika susijungė su saulėta diena. Buvo nepaprastai gera. „Gyvybės“ apdovanojimus teikė Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas (šio renginio rėmėjas), kun. Ričardas Doveika, kiti atsakingi darbuotojai, linkėdami džiaugsmo ir gerovės žmonėms, savo gyvenimą skyrusiems gyvybei saugoti ir puoselėti mūsų tautos ir valstybės ateitį.

Renginyje įteiktos „Gyvybės“ apdovanojimų statulėlės septyniose skirtingose nominacijose, kurių laimėtojus iš gausybės atsiųstų anketų, siūlančių apdovanoti besidarbuojančius gyvybės puoselėjimo srityje, buvo patikėta išrinkti autoritetingai, iš organizatorių, praėjusių metų laimėtojų ir mokslininkų sudarytai komisijai.

Už šeimos stiprinimą apdovanoti kėdainiečiai Vilma ir Deividas Judeniai, nuo 2009 metų savo namuose įkūrę vaikų dienos centrą „Tavo svajonė“, kuriame kasdien lankosi vaikai iš sunkumus patiriančių šeimų, konsultuojantys šeimas, padedantys spręsti šeimoje kylančias problemas, organizuojantys savipagalbos grupes jaunuoliams.

Už profesinį pasiryžimą puoselėti gyvybės kultūrą pagerbta VšĮ „Motinos Teresės šeimų namai“ direktorė Regina Zabielienė, nuo 2004 metų dirbanti su valstybiniuose globos namuose augusiomis merginomis, kurios laukiasi kūdikių, padedanti išsaugoti naują gyvybę ir besirūpinanti, kad vaikai augtų kartu su savo motinomis.

Už pagalbą suabejojusiems gyvenimo prasmingumu ir už vilties skleidimą apdovanotas brolis Vincentas OFM Cap – Gintaras Tamošauskas. Jis daugiau kaip du dešimtmečius steigia ir išlaiko reabilitacijos centrus priklausomiems nuo alkoholio ir narkotikų asmenims, benamiams užtikrina prieglobstį ir įžiebia naują viltį gyventi.

Už palankios aplinkos gimdyvei ir vaikui kūrimą apdovanotas Kazimieras Vitkauskas, visą savo gyvenimą pašventęs žindymo kultūros puoselėjimui Lietuvoje, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjęs kalbėti apie žindymo svarbą ir nuolatos šviečiantis bei konsultuojantis motinas žindymo klausimais.

Už dvasinę ir fizinę pagalbą silpnesniam gyvybės statulėlė skirta Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovei Danai Migaliovai, trisdešimt savo gyvenimo metų besirūpinančiai raidos sutrikimų turinčių asmenų bei jų artimųjų gerove, suteikiančiai stiprybės šeimoms, susilaukiančioms negalią turinčių vaikų.

Už jaunimo ugdymą atsakingam požiūriui į gyvybę įvertinta organizacija „Vaiko vartai į mokslą“. Tai – kelių lietuvių moterų, gyvenančių Amerikoje, iniciatyva, skaičiuojanti du dešimtmečius savo veiklos metų, iš mažos grupės išaugusi į formalią labdaros organizaciją, įvairiose Lietuvos vietose remiančią vienuolika dienos centrų ir globos namų vaikams ir jaunuoliams iš rizikos šeimų.

Už ilgametį indėlį į gyvybės kultūros puoselėjimą pagerbtas kunigas Kęstutis Žemaitis, prie gyvybės kultūros puoselėjimo prisidėjęs tiek maldomis, tiek finansiškai, tiek šviečiamosios literatūros apie gimimą, kūdikio auginimą platinimu. Kun. K. Žemaitis – nuolatinis ragintojas šviestis ir šviesti, skleisti pagarbos gyvybei ir šeimai idėjas, rūpintis gyvybės orumo apsauga.

Beje, kun. K. Žemaitis kovo 21-ąją šventė 90 metų jubiliejų. Jis gimė 1928 metais Šalniškėje, netoli Kazlų Rūdos, o dabar gyvena JAV, Klivlende, yra žymus lietuvių visuomenės veikėjas. Jis labai norėjo dalyvauti šioje šventėje ir buvo rengėjų kviestas, bet po sunkios akies operacijos atvykti negalėjo. Kun. K. Žemaitis renginyje dalyvavo savo dvasia ir siela. Apdovanojimas laimėtoją pasieks artimiausiu laiku. „Gyvybės“ apdovanojimo nugalėtoju kunigas tapo ne tik už šeimų raginimą šviestis ir kitus šviesti, skleisti gimdymo meno ir grožio patirtį. Prie gyvybės saugojimo jis prisidėjo maldomis, tyro ir sąžiningo šeimų tarpusavio sugyvenimo sklaida. Kun. K. Žemaitis suteikė neįkainojamą finansinę paramą įvairioms su gimimo problemomis susijusioms organizacijoms. Jo dėka buvo išleista ir išplatinta daug knygų ir kitos literatūros, skirtos skleisti pagarbą šeimai ir gyvybei.

Kun. K. Žemaičio bičiuliai ir bendražygiai sveikina jį gavus garbingą apdovanojimą ir linki sveikatos, stiprybės tęsti pradėtuosius darbus ir toliau sėkmingai šviesti motinai Tėvynei. Jo tėvo vardu pavadintos Vilkaviškio rajono Žaliosios Vinco Žemaičio pagrindinės mokyklos bendruomenė, Vilkaviškio rajono Klausučių seniūnija, daug kitų bičiulių ir bendraminčių Lietuvoje linki kunigui Kęstučiui tęsti pradėtuosius darbus kovoje už gyvybę ir meilę tautos dukroms ir sūnums. Telaimina Jį Dievas.

Laikraštis „XXI amžius“ (nr. 12) straipsnyje „Ilgas ir tiesus gyvenimo kelias“ daugiau rašo apie kun. K. Žemaitį, apibūdindamas jį kaip nepaprastai kūrybingą kovotoją už lietuvybę, dorą, skaistumą, atskleistas kunigo, Tėvynės patrioto, pasaulis.

Bernardas ŠAKNYS

Kęstučio D. RIMKEVIČIAUS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija