Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. birželio 1 d., Nr. 11 (302)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Sekminių atlaidai Vilniaus Kalvarijose

Gegužės 17-ąją Vilniaus Kalvarijose prasidėjo ir keturias dienas truko Sekminių šventė. Pagal daugiau nei 300 metų trunkančią tradiciją švęsti Sekminių į Vilniaus Kalvarijas vyko šeimos, kunigai, vienuoliai, išskirtinė programa buvo skirta jaunimui.

Iš visos Lietuvos atvykę maldininkai ėjo Vilniaus Kalvarijų Kryžiaus kelią, įkurtą XVII amžiuje ir tiksliai atkartojantį kelią, kurį Jėzus Kristus ėjo Jeruzalėje, nešdamas Išganymo kryžių.

Bažnyčios gimtadienio šventė prasidėjo gegužės 17-ąją, ketvirtadienį, Švč. Sakramento adoracija Vilniaus Kalvarijų bažnyčioje. Čia iki 20 val. buvo galima atsigaivinti Švč. Sakramento artumoje ir Šventosios Dvasios sulaukti atnaujinta sąžine.

Gegužės 18-ąją, penktadienį, Vilniaus Kalvarijose apsilanko daug kunigų, seminaristų ir pašvęstojo gyvenimo sesių ir brolių. Kryžiaus kelias tą dieną prasidėjo 10 val. nuo Marijos Sopulingosios koplyčios, o mąstymus stotyse sakė vis kitas vienuolis, sesutė, kunigas ar diakonas. Kryžiaus kelias baigėsi šv. Mišiomis 14 val. Penktadienio vakare, po 18.30 val. šv. Mišių, bendruomenei buvo padovanotas Joanos ir Elenos Daunyčių koncertas: skambėjo arfos ir violončelės garsai bei jų žuvusio tėčio Vaidoto Daunio poezija.

Gegužės 19-osios, šeštadienio, programa buvo skirta šeimoms ir jaunimui. Šeimoms 10 val. aukotos šv. Mišios Marijos Sopulingosios koplyčioje, o vaikai ėjo specialiai jiems pritaikytą Kryžiaus kelią, gavo užduočių ir klausėsi paprastų, suprantamų mąstymų.

Tą dieną vyko Sekminių jaunimo diena „Restart“. Greta Kalvarijų esančioje Šv. Juozapo kunigų seminarijoje jaunimui pranešimus skaitė Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, dr. Saulius Matulevičius. Vilniaus Kalvarijų pievoje koncertą surengė grupė iš Lenkijos „Legend of Kazimierz“, Jeruzalės mikrorajoną vakare nušvietė jaunimo „Šviesos kelio“ procesija. Vėlyvas (22 val.) šv. Mišias Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) bažnyčioje aukojo Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas. Po Mišių iki paryčių tęsėsi Sekminių budėjimas, kunigai klausė išpažinčių, giedojo šlovinimo grupės iš skirtingų parapijų ir bendruomenių.

Pagrindinę atlaidų dieną, sekmadienį, šv. Mišias po atviru dangumi šalia Vilniaus Kalvarijų bažnyčios aukojo ir Sutvirtinimo sakramentą teikė Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas. Po Mišių šventė Kalvarijų pievoje tęsis kartu su grupe „Folkenrol“.

Vilniaus Kalvarijos yra įtrauktos į Jono Pauliaus II piligrimų kelio maršrutą. XVII amžiuje įrengiant Vilniaus Kalvarijas, buvo siekiama kuo tiksliau atspindėti Jeruzalės topografiją, orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu ir atstumus. Vilniaus Kalvarijos buvo iškilmingai pašventintos 1669 m. birželio 9 d., per Sekmines. Visoms bažnyčioms skambinant varpais, Vilniaus vyskupas Aleksandras Sapiega prie Paskutinės vakarienės stoties tarė žodį susirinkusiems maldininkams ir pats vedė juos Kryžiaus keliu, barstydamas iš Jeruzalės atvežtą žemę, sustiprinančią simbolinį Kalvarijų ryšį su Šventąja Žeme.

Pagal Vilnensis.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija