„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 balandžio 6 d, Nr.1 (33)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pietų Amerikoje

Katedra Santa Kruz de la Sieroje

Gavėnios broliškumo akcija Brazilijoje

Popiežius Benediktas XVI teigiamai vertina tradicinę broliškumo kampaniją, kurią kasmet skelbia Brazilijos Bažnyčia Gavėnios metu. Šių metų kampanijos tema yra „Broliškumas ir Amazonė“.

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė Šventojo Tėvo vardu nusiuntė telegramą Brazilijos Bažnyčiai. Telegramoje rašoma, kad Popiežius pabrėžia būtinybę skatinti didesnį solidarumą Amazonės gyventojams, kaip to reikalauja teisingumas, pagarba gyvybei ir gamtai. Popiežius drąsina tęsti evangelizavimą šiame regione bei dėkoja visiems misionieriams, kurie dirba iš meilės Dievui ir rizikuodami savo gyvybe.

Brazilijos vyskupų konferencijos sekretorius vyskupas Odilas Pedras Šerelis, „Vatikano radijo“ paprašytas papasakoti apie broliškumo kampaniją, sakė, kad šitaip visi krikščionys ir visa visuomenė yra kviečiami atsiversti, gyventi pagal Evangeliją ir ypač rodyti artimo meilę.

Amazonė užima beveik pusę Brazilijos teritorijos, kurioje gyvena daugybė kartais užmirštų genčių. Pasak vyskupo, taip pat egzistuoja aplinkos apsaugos bei gyvybės įvairovės išsaugojimo problema, į kurią reikėtų žiūrėti ne tik ekonominiu, bet ir etiniu aspektu. Pasak ganytojo, šiame regione, kur dauguma žmonių gyvena miestuose, trūksta kunigų ir Bažnyčios struktūrų, kad būtų galima tinkamai vykdyti misiją. Vietinės gentys dažnai yra pamirštamos ar net tampa aukomis didelių ekonominių interesų, susijusių su gamtinių išteklių išnaudojimu. Todėl broliškumo kampanijos metu Bažnyčia nori atkreipti visų dėmesį į tas problemas, kad Amazonė netaptų kraujo, neapykantos ir smurto žeme, bet būtų gyvybės lopšiu.

Bolivijos vyriausybė ir Bažnyčia susitarė dėl tikybos dėstymo mokyklose

Bolivijos švietimo ministerijos atstovai ir Vyskupų konferencijos švietimo komisija ratifikavo sutartį dėl religinio švietimo šalies mokyklose. Susitarimas buvo pasiektas po kelis mėnesius trukusių diskusijų, kurias sukėlė Bolivijos vyriausybės pristatytas naujasis Švietimo įstatymo projektas. Bolivijos vyriausybė švietimo reforma siekė švietimo sistemą padaryti tik pasaulietine ir pliuralistine bei panaikinti religijos dėstymą mokyklose.

Tačiau pasiektas susitarimas tarp valstybės ir Bažnyčios atsižvelgia į šalies įvairovę bei garantuoja visišką religijos ir kulto laisvę. Taigi sutartyje teigiama, kad tikybos pamokos bus dėstomos visose šalies mokyklose, kad valstybė pripažįsta privačių universitetų veiklą ir kad Švietimo ir Kultūros ministerijos palaikys nuolatinius ryšius su Bažnyčia, kartu tobulins švietimo programas bei keisis patirtimi.

Tai jau antras pasiektas susitarimas tarp Bolivijos Bažnyčios ir vyriausybės po 2005 metų pabaigoje kairiųjų pažiūrų šalies prezidento Evo Moraleso išrinkimo. Praėjusių metų gruodžio pradžioje prezidentas E.Morales ir Santa Kruz de la Siera arkivyskupas, kardinolas Chulijas Terazas atnaujino „Švietimo konvenciją“, Bolivija pripažino lygiateisiškumą tarp valstybinių ir privačių mokyklų, kurias administruoja šalies Vyskupų konferencija. Bolivijoje veikia apie 1500 Bažnyčios administruojamų katalikiškų mokyklų, tačiau jose dirbantiems mokytojams atlyginimus moka valstybė.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija