„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 balandžio 6 d, Nr.1 (33)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Afrikoje

Ar trapistai grįš į vienuolyną Alžyre?

1996 m. gegužės 30 d. Alžyre buvo rasti septyni prancūzų kilmės Tibirino abatijos vienuolių trapistų palaikai. O neseniai apleistoje abatijoje lankėsi kardinolas Filipas Barbarinas, Liono arkivyskupas, ir Azedinė Gacis, vienas iš Prancūzijos musulmonų lyderių. Jie meldėsi už taiką, o kardinolas už tai, kad abatija vėl atgytų. Trapistų nužudymo sumanytojai ir motyvai nėra aiškūs iki šiol.

Padėtis 1996 metais buvo labai įtempta ir žmogaus gyvybė nedaug reiškė tikrą pilietinį karą išgyvenančiame Alžyre. Nors daugelis užsieniečių paliko Alžyrą, prancūzų vienuoliai nusprendė likti. Taikūs, malda ir rankų darbu gyvenantys trapistai jau buvo tapę savo gyvenamosios vietovės dalimi ir nutarė kartu su kitais pergyventi karą, nors ir suvokė, kaip rizikuoja.

Su vietiniais gyventojais vienuoliai dešimtmečius sugyveno labai darniai. Abatija ir aplinkiniai gyventojai buvo susibūrę į žemės ūkio kooperatyvą, trapistai savo misiją tarp musulmonų suvokė kaip buvimą „besimeldžiančiais tarp besimeldžiančiųjų“. Netgi vieną abatijos patalpą trapistai buvo paskyrę melstis vietos gyventojams, neturėjusiems savo mečetės. Aštuoniasdešimt metų peržengęs brolis Lukas buvo gydytojas ir 50 metų gydė neprašydamas atlyginimo. Apylinkių žmonės jį labai gerbė. Kartais į vienuolyną ateidavo ginklais sužeisti žmonės. Brolis Lukas gydė ir juos sakydamas, kad jam jie tik ligoniai.

Gal todėl dar 1993 metais vienuolyne apsilankęs teroristinės GIA (Ginkluota islamiška grupė) organizacijos abatijos apylinkių vadovas davė pažadą jų neliesti ir, rodos, vėliau nemelavo teigdamas, jog nedalyvavo jų pagrobime.

Liudininkai pasakoja, kad 1996 metų kovo pabaigoje naktį į abatiją atvažiavo du sunkvežimiai, kurie išsivežė septynis vienuolius, nors neapžiūrėjo kito vienuolyno sparno, kuriame buvo dar du broliai ir tuzinas vienuolyne apsistojusių žmonių. Po kurio laiko GIA vadas Djamelis Zitounis paskelbė, kad vienuoliai yra jo rankose ir jis juos paleisiąs mainais į kalėjime esantį savo bendražygį. Po dviejų mėnesių nesėkmingų derybų, 1996 m. gegužės 21 d. GIA komunikate buvo paskelbta, jog vienuoliams įvykdyta egzekucija.

Mažos trapistų bendruomenės nariai mums paliko maldos, krikščioniško romumo ir stiprybės liudijimą. Trapistų ordinas yra patvirtinęs, kad kai tik Alžyro valdžia pritars ir susiklostys palankios aplinkybės, bandys atkurti Tibirino abatijos bendruomenę.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija