„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 rugsėjo 7 d, Nr.4 (36)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežius kviečia jaunimą sekti Marijos pavyzdžiu

Mindaugas BUIKA

Liturginėje procesijoje nešama
Dievo Motinos statula

Šventasis Tėvas laimina
vieną jauniausių susitikimo dalyvių

Jaunieji piligrimai buvo pasipuošę
Popiežiaus atvaizdu

Į Loretą rinkosi tūkstančiai
jaunų žmonių iš visų Italijos diacezijų

Tarp Loreto susitikimo
dalyvių buvo gausios
seserų vienuolių grupės

Šventasis Tėvas priima
jaunimo atnašas

Šv. Mišių altorius turėjo originalų
Nukryžiuotojo atvaizdą
Reuters, AFP ir AP nuotraukos

Loreto šventovės populiarumas

Dar viename gausiame susitikime su jaunaisiais žmonėmis – dėl dažnų tokių prasmingų katechetinių susitikimų Benediktas XVI jau kartais vadinamas „jaunimo Popiežiumi“ – Šventasis Tėvas vėl mokė juos ne sekti nukrikščionėjusio pasaulio madomis, bet atrasti savąjį kelią į tikrąją meilę, grindžiamą nuolankumu Dievo valiai. Susitikimas su Italijos vyskupų inicijuotos evangelizacijos kampanijos „Jaunimo Agora“ dalyviais rugsėjo pradžioje vyko Loreto Dievo Motinos šventovėje, kurioje, kaip teigia tradicija, nuo XIII a. pabaigos yra saugomas iš Nazareto atgabentas Marijos namelis. Tikima, jog tai tas pats būstas, kuriame Viešpaties Angelas apreiškė Marijai, kad ją Dievas išsirinko būti Jo Sūnaus Motina.

Nors namelio atgabenimas iš Nazareto į nedidelį Italijos miestelį Loretą prie Adrijos jūros yra apipintas ne tik istoriniais vertinimais, bet ir legendomis, šventovės reikšmę patvirtina į ją plūstančių piligrimų gausa ir pačių popiežių apsilankymai. Benediktas XVI tapo tryliktuoju Popiežiumi, savo maldingu vizitu pagerbusiu šią populiariausią Italijoje Dievo Motinos šventovę, kasmet sulaukiančią iki keturių milijonų piligrimų. Popiežius Jonas Paulius II per savo pontifikatą Lorete lankėsi net penkis kartus ir paskutinysis jo vizitas, vykęs 2004-ųjų rugsėjį, taip pat buvo skirtas susitikimui su jaunais žmonėmis.

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 2 dieną, į popiežiaus Benedikto XVI aukotas šv. Mišias po atviru dangumi prie Loreto Dievo Motinos šventovės buvo susirinkę daugiau kaip pusė milijono vaikinų ir merginų iš visos Italijos bei užsienio šalių. Kartu su Šventuoju Tėvu jas koncelebravo apie 150 arkivyskupų ir vyskupų bei daugiau kaip 2000 kunigų. Visas dėmesys buvo skirtas Filipinuose teroristų pagrobtam ir po kelių nelaisvės savaičių neseniai išvaduotam italui misionieriui kunigui Džiankarlui Bosiui, kuris padėkojo Popiežiui už maldas ir pagalbą derybose dėl išlaisvinimo.

Dievo akyse visi yra svarbūs

Sekmadienio Eucharistijos aukoje dalyvavę jauni žmonės prieš tai visą vakarą ir naktį buvo susitelkę į maldos budėjimą ir savo liudijimų pasidalijimus. Tuomet su jais taip pat bendravo ir į jaunimui rūpimus klausimus mielai atsakė šeštadienio popietę sraigtasparniu iš savo vasaros rezidencijos Kastelgandolfe į Loretą atskridęs popiežius Benediktas XVI. Vienas jaunuolis klausdamas išreiškė nerimą, kuris būdingas „daugeliui jaunų žmonių, gyvenančių visose pasaulio dalyse ir priklausančių visoms religijoms“. Tai jauno žmogaus vieta istorijoje ir baimė, kad jis lieka visuomenės gyvenimo pakraštyje.

Atsakydamas į šį paklausimą Šventasis Tėvas pabrėžė, kad „pagal dieviškąjį planą pasaulis neturi pakraščių (…) Dievui mes visi esame svarbūs, (…) vienodai mylimi ir pašaukti imtis didelių darbų, (…) kiekvienas naudodamas savo gautus talentus“. „Brangūs jauni žmonės, – kalbėjo Popiežius, – Jėzaus vardu aš šiandien kartoju: Eikite pirmyn! Gyvenkite! Mylėkite! Dievo akyse kiekvienas iš jūsų esate svarbus. Jūs esate svarbūs savo šeimai ir draugams, (…) savo šaliai, visam pasauliui, Bažnyčiai ir Jėzui Kristui“. Šventasis Tėvas taip pat ragino jaunus žmones nesijausti marginalizuotais, „nes nėra nereikšmingo gyvenimo… Jūs turite suvokti, kad visi esate svarbūs protagonistai, nes esate apgaubti Dievo meilės“.

Pokalbyje popiežius Benediktas XVI priminė Viešpaties Angelo Apreiškimą Nazareto namelyje Marijai „apie jos dalyvavimą intymiausiu būdu didžiajame Dievo plane – žmonijos išganyme“. Šventasis Tėvas pažymėjo, kad Marijos pasakytas „taip“ pakeitė jos gyvenimą ir visos žmonijos istoriją. „Ir iš Dievo Motinos mes turime mokytis ištarti savąjį „taip“, nes ji tikrai žino, ką reiškia dosniai atsiliepti į Viešpaties kvietimą“, – sakė Šventasis Tėvas. Švč. Mergelė Marija taip pat žino kiekvieno jauno žmogaus „meilės troškimą, jūsų poreikį mylėti ir būti mylimiems“. Žvelgdami į ją, jauni žmonės atranda meilės grožį, „tikros ir tvirtos meilės“, aiškino Benediktas XVI.

Pabrėžęs, jog daugeliui svajonė atrasti tokią meilę įgyvendinama sukuriant šeimą, Popiežius pripažino, kad dabar tai vis sunkiau realizuoti dėl skyrybų gausos.

Tačiau Dievo Motina, tikinčiųjų bendruomenė ir pats Šventasis Tėvas visada pasirengę padėti ir meldžiasi, kad „mūsų laikų šeimų krizė netaptų negrįžtama“. Todėl nereikia dvejoti renkantis šeimos gyvenimą, nes „tiems, kurie pasitiki Dievu, nieko nėra neįmanoma“.

Ši tiesa tuo reikšmingesnė jauniems žmonėms, kuriuos Dievas šaukia gyvenimui, kuris būtų visiškai atsietas nuo žemiškųjų dalykų ir paskirtas Jo Karalystei. „Tarp jūsų taip pat yra tie, kurie kreipiami į kunigystę, vienuolišką gyvenimą, tie, kurie turi įkvėpimą būti misionieriais“, – sakė popiežius Benediktas XVI. Jis kvietė tuos jaunus žmones būti tikrais, kad „gyvenimas, paskirtas Dievui, niekada nepraleidžiamas veltui“.

Rinktis nuolankumo kelią

Šią jaunimo krikščioniškojo veikimo temą tęsdamas sekmadienio šv. Mišių homilijoje, Šventasis Tėvas pastebėjo, jog taip, kaip Dievas ieškojo jaunos širdies savajai Sandorai įgyvendinti ir rado ją Marijoje, taip ir šiandien Viešpats ieško jaunų širdžių, kurios taptų Naujosios Sandoros įprasmintojomis. Todėl Popiežius kvietė jaunus žmones pasinerti į „naują gyvenimą, kuris kyla iš susitikimo su Kristumi“, taip tampant Jo taikos apaštalais savo šeimose, tarp draugų, bažnytinėse bendruomenėse ir visur, kur tenka gyventi ir darbuotis.

„Lorete mūsų mintys natūraliai krypsta į Nazareto šventąjį namelį, kuris yra nuolankumo šventovė: nuolankumo Dievo, kuris tapo kūnu, ir nuolankumo Marijos, kuri priėmė Jį į savo įsčias; nuolankumo Kūrėjo ir nuolankumo kūrinio. Šiandien, deja, į nuolankiuosius dažnai žiūrima kaip į pralaimėtojus, kaip į žmones, kurie nieko neturi pasakyti pasauliui“, – pabrėžė Šventasis Tėvas. O tiesa yra ta, kad nuolankumas yra didžioji žmogiška vertybė ir paties Dievo veikimo būdas. Nuolankumo kelią pasirinko Kristus, Naujosios Sandoros tarpininkas, kuris nusižemino, tapdamas klusnus iki kryžiaus mirties.

Taip pat Popiežius ragino jaunimą rinktis ne išdidumo, bet nuolankumo kelią, neklausyti tų, kurie propaguoja arogantiškumą ir smurtą, kurie siūlo sėkmę bet kokia kaina, kurie skelbia, kad pasirodymas ir turėjimas yra svarbiau už buvimą. Šventasis Tėvas kvietė „būti budriems ir kritiškiems“ tiems vaizdams ir žodžiams, kurie pasiekia jaunimą žiniasklaidos priemonėmis. Nereikia bijotis plaukti prieš srovę, reikia rinktis kelius, kurie veda į tikrą meilę, į nuosaikų ir solidarų gyvenimą, skaisčius ir nuoširdžius tarpusavio santykius, kilnų nusistatymą studijoms ir darbui, rūpinimąsi bendruoju gėriu.

Didžiausias iššūkis, kuris laukia jaunų žmonių, veikiančių šiame kontekste, yra „sekimas Kristumi be jokių abejonių ir kompromisų“. „Ir sekimas Kristumi reiškia suvokimą savęs, kaip buvimą Jo Kūno dalimi, kuris yra Bažnyčia“, – aiškino Benediktas XVI. Jis taip pat pabrėžė, kad sekimas Kristumi reiškia nuolatinį stengimąsi prisidėti prie teisingesnės ir vieningesnės visuomenės kūrimo, kurioje kiekvienas galėtų džiaugtis žemės gėrybėmis. Baigdamas homiliją, kuri daugelį kartų buvo pertraukta karštomis ovacijomis, Šventasis Tėvas užtikrino jaunuosius katalikus, kad jie yra jo maldose ir širdyje su viltimi, jog tęs pasirinktą misiją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija