„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 rugsėjo 7 d, Nr.4 (36)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ekumeninis esperantininkų kongresas

Jonas PUODŽIŪNAS

Pelplino kunigų seminarijos koplyčioje
šv. Mišios būdavo aukojamos
esperanto kalba, čia vykdavo
ir ekumeninis giedojimas

Atsisveikinimo vakare koncertuoja
grupė delegatų iš Lietuvos
Autoriaus nuotraukos

Paskaitų metu (iš kairės):
kun.Lajošas Koboras (Vengrija),
Miloslavas Švačekas (Čekija),
Marija Beloševič (Kroatija)
ir Jan Kalny (Čekija)

Mons. Lionginas Vaičiulionis
(viduryje) Pelpline ant popiežiaus
Jono Pauliaus II apsilankymui 1999
metais prisiminti pavadinto kalno

Lietuvių esperantininkų grupė
Malborke, „Pasaulio parke“,
prie L.Zamenhofo paminklinio akmens

Ekumeninis esperantininkų kongresas liepos 21–28 dienomis vyko Vakarų Lenkijoje, 65 kilometrai į pietus nuo Gdansko miesto, Pelplino miestelyje, turinčiame 17 tūkst. gyventojų. Jame yra Kunigų seminarija, įkurta 1651 metais prie cistersų vienuolyno. Vienuolynas pradėjo kurtis baigiantis XIII amžiui. Dabartinė didžiulė katedra bazilika buvo statoma ilgiau nei pusantro šimto metų. Paskutinė nava baigta tik 1557 metais. Bazilika turi 20 altorių, yra 80 m ilgio, 26 m pločio, vidurinės navos aukštis – 26 m, bokštas siekia 63 metrus. Altoriai išpuošti statulomis, paveikslais, gausiomis meniškomis detalėmis, daug vitražų. Leidinyje turistams rašoma, kad joje yra net 73 apžiūrėjimo verti objektai. Be to, Kunigų seminarija siūlo net patalpas pernakvoti dviem–trim žmonėms ir galimybę pasimaitinti.

Seminarijoje dabar mokosi 140 studentų. Ji turi didelę 100 tūkst. knygų Jono Pauliaus II biblioteką. Vertingiausias eksponatas – gerai išsilaikęs spaudos išradėjo Gutenbergo Biblijos egzempliorius, vienintelis Lenkijoje. Jis eksponuojamas Pelplino diecezijos muziejuje.

Ekumeniniame esperantininkų kongrese dalyvavo per 200 žmonių (jaunimo ir pagyvenusiųjų) iš devyniolikos valstybių. Daugiausia buvo iš Lenkijos, Ukrainos, Rumunijos, Čekijos, Vengrijos, Vokietijos ir Lietuvos (po 13–20 esperantininkų). Tik po vieną iš Belgijos, Bulgarijos, Danijos, Kroatijos ir net Kanados. Visur buvo kalbama esperanto kalba: jei ją moki, gali su visais susikalbėti, kad ir iš kur atvykęs pašnekovas. Dalyviai visą dieną buvo užimti. Vyko iš anksto paskelbtos paskaitos, koplyčioje, kas norėjo, kalbėjo rožinį, vėliau dalyvavo šv. Mišiose. Papusryčiavus – užsiėmimai seminarijos auditorijose: vyko pradedančiųjų esperanto kalbos kursai, pasitobulinimo pamokos, paskaitos religinėmis temomis. Bendra paskaitų tema – „Dievas yra meilė“. Paskaitose buvo kalbama ne vien tik apie artimo meilę tarp bendraminčių, bet ir apie krikščionišką meilę tarp įvairių įsitikinimų žmonių, apie įvairių religijų žmonių artimo meilės būtinumą, apie tautų savitarpio bendravimą. Teko dalyvauti profesoriaus B.Leonovo paskaitoje apie stačiatikių požiūrį į krikščionišką meilę. Buvo skaitomos paskaitos: „Apie krikščionišką meilę popiežiaus Benedikto XVI enciklikoje; „Popiežiaus Benedikto XVI pagrindinės mintys apie meilę“; „Apie meilės praktiką akliesiems“ ir kt.

Buvo organizuota ekskursija į Pelplino decezijos muziejų, į keliasdešimt jo ekspozicijų salių, tarp jų ir į popiežiaus Jono Pauliaus II lankymuisi atminti Pelpline 1999 metais salę. Buvo įdomi ekskursija į Malborko miestą (buvusį Marienburgą). Ten vaikštinėjome po pilies teritoriją, apžiūrėjome Kryžiuočių ordino vadų pasitarimų ir kitas sales. Matėme ir vienutę, kurioje kalėjo Didysis Lietuvos kunigaikštis Kęstutis, iš ten jis ir pabėgo. Matėme ir susprogdintos pilyje buvusios Švč. M.Marijos bažnyčios likučius.

Malborke yra Pasaulio parkas, jame stovi paminklinis akmuo esperanto kalbos įkūrėjui Liudvikui Zamenhofui. Kongrese dalyvavo ir esperantininkas iš Kanados profesorius J.Sulžycki’s, kuris šiame parke atidengė obeliską „Teviešpatauja žemėje taika“ su užrašu keturiomis kalbomis. Tai Sietlo (Seattle) miesto ir jo esperantininkų dovana Pasaulio parkui.

Norintieji aplankė ir popiežiaus Jono Pauliaus II kalną Pelplino pakraštyje, kur 1999 metais Popiežius aukojo šv. Mišias. Jam atminti pastatytas labai aukštas metalinis kryžius ir akmeninis stulpas bei išbetonuota siena su aplinkinių vietovių emblemomis.

Didelį įspūdį paliko ekskursija į Gdansko miestą. Aplankėme Švč. M.Marijos baziliką, vaikštinėjome po Ilgąją (Dluga) gatvę, kur yra praeities didikų ir valdžios įstaigų puošnūs pastatai. Matėme trijų kryžių su inkarais paminklą laivų statyklos žuvusiesiems „Solidarumo“ darbininkams. Lankėmės Alyvų kvartalo parke ir Švč. M.Marijos vardo bazilikoje, kuri yra ilgiausia Lenkijoje – 107 metrų. Joje teko klausytis vargonų muzikos, kurios garsus palydi angelai su auksuotais trimitais juos sukiodami į šalis pagal muzikos garsų aukštumą.

Kiekvieną vakarą vykdavo dainininkų, aktorių, ansamblių pasirodymai. Pelplino bazilikoje koncertavo profesionalus choras. Kitą vakarą didžiojoje auloje klausėmės jaunimo ansamblio „Modraki“ dainų ir šokių. Šio ansamblio pasirodymą kauniečiai 2005 metų liepos pabaigoje, po pasaulio esperantininkų kongreso Vilniuje, Laisvės alėjos ir Muzikinio sodelio sandūroje matė ir girdėjo per Kalbų dienos popietę.

Dar kitą vakarą stebėjome kašubų pasirodymą. Gerą įspūdį paliko raudonais rūbais apsivilkęs labai storas kašubietis, visus norinčius vaišinęs šniaukščiamu tabaku. Ne vienas pavaišintasis net užsikosėjo. Mat sakė, kad toks tabakas niekam ir niekur nekenkia. Galima ir bažnyčioje jo pašniaukšti.

Įdomus buvo atsisveikinimo vakaras, kur kiekvienos valstybės atstovai dainavo savo šalies dainas, šoko šokius, žaidė žaidimus. Lietuvių 15 žmonių grupė pasirodė su skambia daina.

Kongrese buvo perrinkta Tarptautinės katalikų esperantininkų draugijos (IKUE) taryba ir IKUE prezidentas. Prezidentu beveik vienbalsiai išrinktas Miloslavas Švačekas, buvęs Čekijos IKUE prezidentas. Daugelyje kongresų jis vesdavo rožinio maldą, todėl Lietuvos IKUE nariams labai gerai žinomas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija