„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 lapkričio 9 d, Nr.5 (37)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Palaimintąja paskelbta Ežbietiečių ordino įkūrėja

Palaimintoji Marija Merkert

Rugsėjo 30 d. Nysos mieste, Lenkijoje, įvyko beatifikacijos apeigos, kurių metu vienuolė, Ežbietiečių ordino įkūrėja motina Marija Merkert buvo paskelbta palaimintąja. Liturgijai vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Jose Saraiva Martins. Šv. Jokūbo ir Agnietės bažnyčioje, kur šventoji palaidota, vyko beatifikacijos šv. Mišios. Opolės arkivyskupas Alfonsas Nosolis liturgijos metu paprašė iškelti motiną Mariją Merkert į altoriaus garbę. Popiežiaus patvirtintą beatifikacijos dekretą paskelbė kardinolas Jose Saraiva Martins. Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas informavo, kad liturginė palaimintosios šventė bus švenčiama jos mirties dieną – lapkričio 14 d.

Motina Marija Merkert gimė 1817 m rugsėjo 21 d. Nysoje, tuometinėje Vokietijoje. Tuo metu karų nualintoje Europoje labai trūko ligoninių, našlaičių prieglaudų, namų vargšams. Motina Marija kartu su savo bendramintėmis seserimis pradėjo lankyti ir slaugyti vienišus ir apleistus ligonius, budėdavo prie mirštančiųjų. Motina Marija mirė 1872 m. lapkričio 14 d. Arkivyskupas A.Nosolis apeigose kalbėjo, kad motinos Marijos veiklą XIX a. galima būtų vadinti paliatyviosios medicinos užuomazga. Palaimintoji Marija Merkert, kaip ir pal. Kalkutos motina Teresė, suprato, kad padėti žmogui numirti taip pat priklauso gailestingosios meilės tarnystei.

„Nors mirtis priklauso gyvenimui, tačiau yra sunkiausias, paskutinis jo aktas, kurio iš žmogiškos egzistencijos ištrinti negalima“,- kalbėjo arkivyskupas Alfonsas Nosolis.

Pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija