„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 lapkričio 9 d, Nr.5 (37)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Priešinosi nacistų ideologijai ir jų veiksmams

Palaimintasis Francas Jėgerštėteris

Palaimintojo Franco Jėgerštėterio
gimtasis namas Šv. Radegungo
kaimelyje Austrijoje

Spalio 26 d. Linco katedroje, Austrijoje, buvo paskelbtas naujas Bažnyčios palaimintasis Francas Jėgerštėteris.

Jis gimė 1907 m. gegužės 20 d. mažame Šv. Radegungo kaimelyje Austrijoje, netoli Bavarijos sienos. Francas buvo valstietis, su žmona Franciska Švaniger susilaukė trijų vaikų. Iš visos kaimelio parapijos sutuoktiniai išsiskyrė ypatingu pamaldumu ir katalikiškų dorybių praktikavimu.

1938 metais hitlerinė Vokietija prisijungia Austriją, o dar kitais metais, Vokietijai užgrobus Lenkiją, jau prasideda Antrasis pasaulinis karas. 1943 metais Francas, gavęs šaukimą į hitlerinę kariuomenę, suvokia, kad kaip krikščionis negalės tarnauti Hitlerio ideologijai ir kovoti neteisingame kare. Tais pačiais metais buvo suimtas ir įkalintas Berlyno kalėjime.

Dar prieš fiurerio atėjimą į valdžią, Francas priešinosi nacistų ideologijai ir jų veiksmams, nes ta politika iš esmės prieštaravo jo išpažįstamoms krikščioniškoms vertybėms ir Evangelijos tiesai. Šis paprastas valstietis dėl savo neįtikėtinos drąsos gali būti pavadintas nacizmo rezistentu, Vokietijos žemėje išdrįsusiu pasipriešinti fiurerio režimui.

Francą giljotinavo 1943 m. rugpjūčio 9 d. tame pačiame Berlyno kalėjime, kuriame vėliau buvo pakartas protestantų teologas L.Bonhoferis. Prieš mirtį savo žmonai jis pacitavo Evangelijos žodžius: „Kas myli motiną ar tėvą labiau už mane, tas nevertas manęs“.

Pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija