„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 lapkričio 9 d, Nr.5 (37)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jėzuitų pabėgėlių tarnybos darbuotojai – Nanseno premija

Advokatė Katrina Kamiljeri

2007 metų JTO Nanseno premija buvo įteikta advokatei Katrinai Kamiljeri, dirbančiai Jėzuitų pabėgėlių tarnyboje (JRS).

Nanseno premija kiekvienais metais įteikiama asmeniui, kuris itin daug nuveikia pabėgėlių labui. Premijos vertą laimėtoją išrenka ir vėliau ją įteikia JTO Aukštasis pabėgėlių komisariatas. Premijos pavadinimas primena norvegų mokslininką ir diplomatą Fridtjof Vedel-Jarlsberg Nansen, kuris tapo pirmuoju Pabėgėlių komisariato komisaru ir už savo darbus gavo Nobelio taikos premiją. Kartu su simboliniu apdovanojimu premijos gavėjui įteikiama ir piniginė suma, kuri šiais metais siekia 100 000 JAV dolerių.

Advokatė Katrina Kamiljeri aukšto įvertinimo nusipelnė ypač savo darbu Maltoje padėdama šimtams pabėgėlių bei prieglobsčio prašytojų. „Ji ne tik suteikia teisinę pagalbą, tačiau sugeba su visais užmegzti žmogišką ryšį ir užsitarnauti pagarbą bei meilę“, - sakė Maltos arkivyskupas Polis Kremona.

Žinoma, advokatės asmenyje buvo įvertinta ir visa Jėzuitų pabėgėlių tarnyba, kurios sukurtas tinklas visame pasaulyje konkrečiai gelbsti dešimtims tūkstančių visko ar beveik visko netekusių pabėgėlių. Dabartinis Aukštojo pabėgėlių komisariato komisaras Antonio Guteresas pripažino, kad Jėzuitų pabėgėlių tarnyba ne vienai vyriausybei yra nepamainomas partneris.

Tačiau klystume, jei manytume, jog Katrina Kamiljeri įvertinimo nusipelnė tik atsidavusiu darbu. Praėjusiais metais prieš ją ir Jėzuitų pabėgėlių tarnybą Maltoje buvo įvykdyta eilė išpuolių. Buvo padegti devyni jėzuitų organizacijos automobiliai, taip pat pačios advokatės automobilis ir namų durys, sukeliant pavojų visai jos šeimai. Hanseno premija advokatei Kamiljeri įteikta ir už šio incidento metu parodytą drąsą.

Pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija