„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 balandžio 4 d, Nr.2 (40)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Tyruose šaukiančiojo balsas“

Jeruzalės lotynų patriarchas
Mišelis Saba išleido knygą
„Tyruose šaukiančiojo balsas“

Taip pavadinta nauja Jeruzalės lotynų patriarcho Mišelio Sabos knyga, kurioje pateikiamos svarbiausios patriarcho per pastaruosius du dešimtmečius pasakytos kalbos, buvo pristatyta Venecijoje. Knygos pristatyme patriarchas M. Saba dalijosi prisiminimais apie savo, kaip Jeruzalės lotynų patriarcho, veiklą ir aptarė veikale pristatomas kalbas. Apie patriarcho M. Sabos veiklą kalbėjo knygos pristatyme dalyvavę Venecijos patriarchas kardinolas Andželas Skola ir Venecijos meras, filosofas Masimo Kakjaris.

Pagrindinės veikalo temos yra Šventosios Žemės krikščionių gyvenimas, Jeruzalės miestas, Artimųjų Rytų likimas, karo ir smurto tragedija, viltis sukurti taiką ir nuoširdų tautų ir religijų sambūvį. Jeruzalės lotynų patriarcho knygos įvade buvęs Milano arkivyskupas, kardinolas Karlas Marija Martinis džiaugiasi galįs pagerbti ganytoją, tarnavusį Jeruzalės Bažnyčiai labai sunkiu laikotarpiu daugiau kaip dvidešimt metų ir gebėjusį su pasišventimu eiti pareigas liudijant Dievo malonę ir skelbiant Dievo Evangeliją ir Gailestingumą neramumų ir susiskaldymo kontekste.

Knygą „Tyruose šaukiančiojo balsas“ spaudai parengė Venecijos patriarchato kunigas Nandinas Kapovila. Greta dešimties patriarcho M. Sabos svarbiausių kalbų pateikiamos pastabos kelių žinomų apžvalgininkų ir taikos šalininkų, tarp jų Europos Parlamento vicepirmininkės Luisa Morgantini, palestiniečių teologo Rafio Churio, islamo mokslininko Musos Darvišo, kun. Tonio Del Olio.

M. Saba yra pirmasis palestiniečių kilmės dvasininkas, tapęs Jeruzalės lotynų patriarchu. Jis gimė Nazarete 1933 metais ir buvo įšventintas kunigu 1955 metais. Jeruzalės lotynų patriarchu 1987 metais jį paskyrė popiežius Jonas Paulius II. Patriarchui M. Sabai netrukus sueis 75-eri metai ir jis po daugiau kaip dviejų dešimtmečių vadovavimo Jeruzalės lotynų patriarchato katalikams rengiasi pagal bažnytinės teisės tvarką įteikti Šventajam Tėvui savo atsistatydinimą iš ganytojinių pareigų. Šventajam Tėvui priėmus jo prašymą įpėdinystė jau yra užtikrinta, nes Patriarchui Jeruzalės lotynų sielovadoje nuo 2005 metų talkina arkivyskupas koadiutorius. Be Jeruzalės lotynų patriarcho pareigų, M. Saba šiuo metu yra Arabų regiono lotynų vyskupų konferencijos pirmininkas.

Parengta pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija