„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (63)

2006-iųjų vasario 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Užsienyje

Moters su persodintu veidu spaudos konferencija

Prancūzė Izabelė Dinuar,
kuriai iš dalies buvo persodintas veidas

Prancūzė Izabelė Dinuar, kuriai pirmajai istorijoje iš dalies persodintas veidas, pirmą kartą stojo prieš žurnalistus ir televizijos kameras. 38-erių metų moterį suluošino jos pačios šuo. 15 valandų trukusi veido persodinimo operacija prancūzei buvo atlikta pernai lapkričio 27 dieną.

Spaudos konferencijoje Amjene, kur gydosi, moteris sakė, kad operacija leido jai grįžti į normalų gyvenimą. Viltis, jog ji vėl galės išeiti gatvėn, sakė I.Dinuar, jai suteikė ryžto.

Dviejų vaikų motina liko be nosies, abiejų lūpų ir smakro, kai ją miegančią apkandžiojo labradorų veislės augintinis. Nelaimė įvyko pernai gegužės 27-ąją. Po šio incidento šuo buvo užmigdytas, nors šeima ir prašė to nedaryti. Spaudos konferencijoje moteris kalbėjo sunkiai. Ant jos veido buvo matyti ploni randai, einantys nuo nosies per skruostus smakro link. Jai buvo nelengva judinti burną. I.Dinuar sakė, kad praėjus vos trims dienoms po operacijos ji jau galėjo išeiti į gatvę. „Dabar aš galiu išsižioti, valgyti, naudotis lūpomis ir nosimi, tačiau privalau daryti specialius pratimus ir gerti vaistus, kad išmankštinčiau veido raumenis”, - pasakojo moteris. Ji padėkojo chirurgams ir moters, tapusios jos donore, šeimai.

Transplantacijai buvo panaudota donorės iš Lilio miesto, kuriai gydytojai diagnozavo smegenų mirtį, veido oda ir raumenys. Moterį gydęs chirurgas Bernaras Devašelis žurnalistams taip pat pranešė, jog planuojama atlikti dar penkias panašias operacijas.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija