„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (86)

2008-iųjų sausio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šeimų manifestacija Madride

Mindaugas BUIKA

Milijoninė šeimų manifestacija
Ispanijos sostinėje Madride

Šeimų gynimo mitinge aiškiausi
buvo krikščioniški akcentai

Beveik du milijonai ispanų
užpildė sostinės Madrido
centrinę Kolonos aikštę

Susitikimą pasveikino Popiežius

Ispanijos katalikai vėl nustebino pasaulį savo organizuotumu, surengę milžinišką manifestaciją, skirtą paremti tradicinės santuokos instituciją ir šeimos gyvenimą. Gruodžio 30 dieną, kai Bažnyčios liturginiame kalendoriuje buvo švenčiama Šventosios šeimos šventė, į Ispanijos sostinės Madrido centrinę Kolonos aikštę ir gretimas gatves susirinko beveik 2 milijonai gyventojų, norėdami patvirtinti sakramentinio vyro ir moters ryšio neišardomumą ir kartu išreikšti protestą prieš socialistų vyriausybės vykdomus išpuolius šeimos atžvilgiu. 2004 metais į valdžią atėjusi premjero Chozės Rodrigeso Sapatero vadovaujama socialistų partija liberalizavo skyrybų ir aborto įstatymus, legalizavo homoseksualų „santuoką“, suteikiant jai teisę įvaikinti, į mokyklų programą įtraukė pozityvų supažindinimą su homoseksualumu.

Susibūrusi didžiulė minia ovacijomis sutiko popiežiaus Benedikto XVI sveikinimą, tiesioginiu televizijos ryšiu perduotą iš Vatikano šv. Petro aikštės, kur Šventasis Tėvas maldininkams kalbėjo prieš tradicinę sekmadienio vidurdienio „Viešpaties Angelo“ maldą. Ta proga kalbėdamas ispaniškai, popiežius Benediktas XVI pakvietė tikinčiuosius drąsiai ir ištikimai liudyti pasauliui „žmogiškosios meilės, santuokos ir šeimos grožį. Būtent ji, grindžiama neišardoma vyro ir moters vienybe, sudaro tą privilegijuotą aplinką, kurioje žmogiškoji gyvybė priimama ir saugoma nuo prasidėjimo iki natūralios mirties“. Šventasis Tėvas taip pat priminė tėvų teisę ir svarbiausią pareigą auklėti savo vaikus tikėjime ir pagal vertybes, kurios sutaurina žmogiškąją egzistenciją.

Popiežius priminė Vatikano II Susirinkimo mokymą, ypatingą dėmesį skyrusį šeimai, kuri savo tikėjimo ir Kristaus meilės liudijimu dalyvauja „Bažnyčios pranašiškame pašaukime“ skelbti Dievo karalystę ir amžinojo gyvenimo viltį.

Kaip tik šiuo mokymu remdamasis šviesaus atminimo popiežius Jonas Paulius II nepaliaudamas kartojo, kad „asmens ir visuomenės gerovė yra betarpiškai susieta su šeimos „gera sveikata“. Dėl to ir Bažnyčia jaučia pareigą ginti ir skatinti santuokos „prigimtinį orumą“ bei šeimos gyvenimo ypatingą vertę. „Mieli sutuoktiniai, visada melskite Dievo malonės, kad jūsų tarpusavio meilė būtų dar labiau vaisinga ir ištikima“, – linkėjo Benediktas XVI.

Aktyvus vyskupų dalyvavimas

Kalbėdamas bažnytinės hierarchijos vardu Ispanijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Bilbao vyskupas Rikardas Blaskesas Peresas, pritardamas Popiežiaus žodžiams, taip pat tvirtino, kad „šeimos ištakos yra pačioje žmogaus prigimtyje“ ir visada lieka tos pačios „vakar šiandien ir rytoj“, nepriklausomai nuo politinių aplinkybių ir priimamų įstatymų. Tokia tradicinė, o ne dirbtinai suformuota iškreipta (homoseksualų) santuoka yra brangus visuomenės turtas, nes joje spindi tikroji šeimos gyvenimo tiesa, grožis ir didingumas.

Iš viso manifestacijoje dalyvavo daugiau kaip 40 ispanų vyskupų, įskaitant patį Madrido arkivyskupą kardinolą Antonijų Marijo Rouką Varelą. Kalbėdamas miniai, ganytojas pripažino, kad šiandien šeimos klausimas yra tapęs Europos visuomenės viena svarbiausių problemų. Tradicinės santuokos ir šeimos sampratą bandoma radikaliai reliatyvizuoti ir pats gyvenimo stilius dažnai prieštarauja vyro ir moters meilės neišardomumo principui. Deja, šią ydą dabar netiesiogiai remia ir valstybės įstatymai (pavyzdžiui, Ispanijoje) skyrybos įstatymiškai tiesiog skatinamos, kartu įteisinant homoseksualų „santuoką“).

Tačiau tradicinės santuokos pagrindinius elementus ir principus yra nustatęs pats Dievas per prigimtinę teisę, todėl nei privačios grupės, nei vyriausybė „negali manipuliuoti šiais principais ir esminiais elementais savo malonumui“, – aiškino kardinolas A. Roukas. Jis nurodė, kad tradicinę šeimą gina ir tarptautinė teisė, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų priimta Visuotinė žmogaus teisių deklaracija, kuri pripažįsta tą instituciją, kaip „prigimtinį ir pamatinį visuomenės branduolį“, kurį valstybė privalo ginti. Todėl nėra ko delsti: krikščionių atsakas į šį klausimą yra esminis Ispanijos, Europos ir visos žmonijos ateičiai.

Parapija kaip šeimos šeima

Šis atsakas, anot Ispanijos vyskupų, turėtų būti išreikštas krikščioniškosios tapatybės stiprinimu šeimos gyvenime. Gruodžio 30-ąją šeimos ir gyvybės dienos proga Ispanijos vyskupų konferencijos paskelbtame laiške krikščionių šeimos pirmiausia raginamos susieti tikėjimą su gyvenimu. Tikėjimas negali būti nustumtas tik į privatų patyrimą, kuris būtų svetimas šeimos gyvenimui, bet apimti visas jo egzistencijos plotmes. „Krikščionys tėvai turi duoti gerą pavyzdį savo vaikams, pateikdami liudijimą tokio gyvenimo, kuris imtų įkvėpimą iš Evangelijos ir būtų palaikomas sakramentais, ypač sekmadienio Eucharistija“, – rašo ispanų ganytojai.

Kitas svarbus tokio tapatumo bruožas yra integracija į bažnytinę bendruomenę, čia ypač svarbi šeimų pastoracija. Šiuo atžvilgiu parapijinė bendruomenė vėl turi tapti „krikščionių šeimų šeima“, pažymi Ispanijos vyskupų konferencijos nariai. Jų įsitikinimu, šeimų integravimas į bažnytines bendruomenes taip pat turėtų vykti per katalikiškų šeimų sąjūdžius, kurie yra esminė parama bažnytinės bendruomenės gyvajam slėpiniui. Todėl visiškai neatsitiktinai rengiant didžiąją Madrido šeimų manifestaciją, pavadintą „Encuentro de las Familias“ („šeimų susitikimas“), aktyviai dalyvavo žinomi katalikų pasauliečių sąjūdžiai – „Bendruomeniškumas ir išsilaisvinimas“, Šv. Egidijaus bendruomenė, Fokoliarų sąjūdis, Neokatechumeninis kelias ir Charizmatinis atsinaujinimas. Mitinguose kalbėjo jų vadovai kunigas Chulianas Karonas, Andrea Rikardas, Kikas Argeljas. Buvo perskaitytas fokoliarų įkūrėjos Kiaros Liubik laiškas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija