„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (86)

2008-iųjų sausio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Narkomanija yra kultūros, vertybių, gyvenimo būdo ir pasirinkimo problema

Po neseniai vykusios Argentinos vyskupų konferencijos plenarinio posėdžio buvo išleistas dokumentas apie narkotikus, kurie, pasak ganytojų, yra mirties sinonimas.

Argentinos vyskupai skelbia, kad narkotikų naudojimas yra paplitęs tarp jaunimo bei klesti pasinaudojant vaikų nekaltumu ir trapumu. Vyskupai perspėja, kad šalyje klesti prekyba narkotikais, kuri griauna šeimas ir sėja mirtį. „Priklausomybė nuo narkotikų nėra vien narkotinių medžiagų vartojimo problema, bet ir tam tikros kultūros, vertybių, gyvenimo būdo pasirinkimas“, – teigia vyskupai. Be to, jie pastebi, kad Argentina jau nebėra narkotikų gabenimo tranzitinė šalis – joje plačiai paplito narkotikų vartojimas, o tai skatina korupciją bei neša mirtį. Pasak Argentinos vyskupų konferencijos parengto dokumento, visa tai, kas yra susiję su narkotikais, atima laisvės dovaną, sužlugdo gyvenimo planus, šeimos patiria sunkius išbandymus.

Vieną iš narkomanijos priežasčių Argentinos vyskupų įvardija tai, kad jauni žmonės, neturėdami tvirtų šaknų, susiduria su nestabilia dabartimi ir neaiškia ateitimi. Be to, dažnai jaunimas neturi kas juos išklausytų ir suprastų ir dėl to patiria „egzistencinę tuštumą“. Argentinos vyskupų konferencija ragina visus žmones nelikti abejingais ir kurti socialinę aplinką, skatinančią gyvybės kultūrą. Taigi, dokumente yra nurodomos trys konkrečios veiklos kryptys. Visų pirma, skatinti gyvybės kultūrą, paremtą transcendentiniu kiekvieno asmens orumu ir pašaukimu būti laimingais bei gyventi nepriklausomai nuo bet kokios vergystės formos. Antra, būtina kovoti su netikra iliuzija, kad būtų galima lengvai atsikratyti priklausomybės nuo narkotikų. Galiausiai vyskupai ragina pranešti teisingumo struktūroms apie narkotikų platintojus, nes prekyba narkotikais naikina žmoniją ir ypač jaunąją kartą.

Dokumento pabaigoje Argentinos vyskupai dar kartą primena, kad Bažnyčia siekia tarnauti visuomenei ir bendromis pastangomis kovoti su blogiu. Taip pat primenama, kad Argentinos Katalikų Bažnyčia ruošia pastoracinės pagalbos kenčiantiems programą.

VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija