„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (87)

2008-iųjų vasario 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Širdies balsu išsakyta

Bronius VERTELKA

Knygos autorė Jūratė Šaumanienė
ir gydytojas genetikas Danielius Serapinas

Vyskupas Jonas Kauneckas
ir knygos „Devyni laiškai“
dailininkė Stasė Medytė

Panevėžietis gydytojas ginekologas
Petras Knizikevičius bendrauja
su bibliotekininke ir tapytoja
Stase Mikeliūniene

„Knygą „Devyni laiškai“ būtų verta įteikti jaunuoliams, kurie gauna pasus. Ji būtų atmintinė ateičiai“, – siūlė Panevėžio apskrities viršininko administracijos Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Raimonda Valaitienė. „Šią knygą kaip mokymo priemonę būtina aptarti mokyklose“, – jos mintį tęsė Seimo narys Julius Dautartas. „Jūrate, neleisk ant plunksnos džiūti rašalui. Savo žinias gali pritaikyti doktorantūroje. Žinau, jog esi to verta“, – knygos „Devyni laiškai“ autorei Jūratei Šaumanienei linkėjo Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas.

Sausio 14-ąją Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ pristatyta knyga „Devyni laiškai“ tapo iššūkiu tiems, kurie daiktus laiko didžiausia vertybe, kurie paskendę godulyje, nebemoka užjausti ir negerbti kito. Šis kūrinys, pasakojantis apie kūdikio buvimą motinos įsčiose, – vertas protingo skaitytojo dėmesio. Jis pasirodė pačiu laiku – kai vyksta aršios diskusijos, ar verta leisti daryti abortus. Trumpos ir kaip diena aiškios „Devynių laiškų“ mintys. Knyga nedidelė, tačiau verta daugiau nei stora, nieko nepaliekanti knyga.

Į knygos pristatymą atėjo nemažai medikų. Iš kito renginio čia atskubėjo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, netrumpą kelią atkeliavo Anykščių Šv. Mato bažnyčios vikaras kun. Justas Jasėnas. Jūratė Šaumanienė, Panevėžio vyskupijos Šeimos centro direktorė, sutikta plojimais, sakė, kad reikia dėkoti „visiems, kurie prisidėjo prie „Devynių laiškų“ pasirodymo“. Ji įvertino knygos kalbos redaktorės Lionės Lapinskienės triūsą, jos gebėjimą sujungti meną su proza, nepašykštėjo gerų žodžių knygos recenzentui, jaunam mokslininkui Danieliui Serapinui, su kuriuo dalyvavo ne vienoje konferencijoje, padėkojo leidinio techninei redaktorei Alytei Žirkauskienei, savo vyrui ir vaikams bei bendradarbiams iš Šeimos centro.

„Noriu pasidžiaugti, kad šiais nudvasinimo laikais Panevėžio vyskupijos šeimos centras debiutavo kaip geros literatūros leidėjas. Kad ir kokios kliūtys trukdo, tačiau ir per ledą kalasi želmenėliai“, – džiaugėsi mokytoja ekspertė L. Lapinskienė.

Gydytojas genetikas D. Serapinas kalbėjo, jog vos į šį pasaulį atėjęs veršiukas pats eina žįsti savo motinos tešmens. Iš gyvulio yra ko pasimokyti žmogui. Dar negimęs kūdikis jau ima bendrauti su savo motina. Gydytojas sakė: priimdamas nėščią moterį konsultacijai, jis sutinka du ar net tris pacientus iš karto. Kartą mama atsinešė vienerių metukų dukrelę, kuri ją apžiūrint vis šypsojosi. „Dukrai patinka vyrai, todėl taip ji ir elgiasi“, – paaiškino medikui mama. Pasirodo, pasijutusi nėščia, ji norėjo darytis abortą, tačiau vyras tai kategoriškai uždraudė. Gimus dukrai, pravirkusią ją nuraminti galėjo tik tėvas.

Jaunas mokslininkas ragina atsisakyti aborto, nors vaiko atsiradimas kai kam gali atrodyti sunkia našta. Teko jam konsultuoti nėščią moterį, kuriai buvo diagnozuotas krūties vėžys. Onkologai nėštumą ragino nutraukti. Po ilgų diskusijų jie nutarė priimti naują gyvybę. Visais atvejais kiekviena gyvybė yra didžiulė vertybė.

Gydytojas ginekologas Petras Knizikevičius, atėjęs į knygos pristatymą, džiaugėsi, jog tą dieną jau suspėjo priimti keturis naujagimius. Dviem mamoms davė perskaityti knygą „Devyni laiškai“, kuri joms paliko gerą įspūdį. Pasidomėti šiuo kūriniu gydytojas ragina ir konsultuodamas savo pacientes. P. Knizikevičius, šį darbą dirbantis kelis dešimtmečius, pateikė liūdną statistiką: prieš ketvirtį amžiaus Panevėžyje kasmet gimdavo 3,5 tūkstančio kūdikių, o dabar – tik 1,5 tūkstančio.

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas kalbėjo, jog didžiausia dovana pasauliui yra gimęs žmogus. Jis pateikė tokį vieno psichologo teiginį: jeigu pirmosiomis nėštumo savaitėmis motina galvoja apie abortą, tai jos augančiam vaikui kils mintis apie savižudybę.

Susirinkusiuosius gitaros skambesiu džiugino Juozas Svetika, o paskui visi buvo pakviesti pasivaišinti arbata, kurią virė gydytojas D. Serapinas pagal vienos Šeimos centro darbuotojos receptą.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija