„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (87)

2008-iųjų vasario 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kad nežudytų, o gimdytų

Atviras laiškas LR Seimo narei Aušrinei Povilionienei, LR Seimo nariui Valdemarui Tomaševskiui ir visiems LR Seimo nariams, vyrams ir moterims

Seime ir už jo ribų prasidėjo diskusijos apie negimusios gyvybės apsaugą. Seimo narė A.M. Povilionienė vienos diskusijos metu pareiškė, kad priėmus įstatymą, draudžiantį abortus, bus pažeidžiama moterų teisė su savo kūnu elgtis kaip nori. Tačiau kas apgins unikalaus, nepakartojamo, jau esančio asmens, kurį motina nešioja po savo širdimi, teisę gyventi? Argi jie – už valstybės įstatymų ribų? Ar Seimo nariams duota teisė pasmerkti mirčiai silpniausius, niekuo nenusikaltusius, dar negalinčius savęs apginti kūdikius? Juk net didžiausiems nusikaltėliams mirties bausmė netaikoma. Kokia logika vadovaujantis įstatymas leidžia nužudyti, sakykime, penkių savaičių gyvybę, o penkių mėnesių – jau nebe. Gimusį kūdikį į kanalizacijos šulinį įmetusiai paauglei mes negailestingi – siūlome kalėjimą iki gyvos galvos. Kaip ir garsiajai Jonaitienei. Kyla klausimas, kokios bausmės tuomet yra verti tie Seimo nariai, kurių priimtais įstatymais remiantis nužudomi tūkstančiai.

Abortus įteisinantys įstatymai nesiremia nuostata, kad vienintelė neįkainojama vertybė – žmogaus gyvybė. Visi žinome, kad Sovietų Sąjungoje žmogaus gyvybė buvo nuvertinta, visuomenėje nuosekliai buvo diegiama mirties kultūra. Mokykliniuose biologijos vadovėliuose buvo dvi piešinėlių serijos: vienoje iš jų piešinėliai, vaizduojantys motinos įsčiose besivystančio kūdikio kelią – iš pradžių jis esąs panašus į buožgalvį, paskui – į žuvį, paskui – į driežiuką, net uodegėlę turįs, kuri paskui kaip rudimentas nukrinta, ir embrionas ima panašėti į žmogutį, kitoje – hipotetinė gyvybės raidos schema, išdėstyta irgi panašia seka. Buvo peršama mintis, kad prieš gimdamas žmogus praeina visą evoliucijos kelią, ir daroma išvada, kad negimęs, esantis kažkurioje evoliucijos fazėje žmogus – dar nėra žmogus. Šių dienų mokslo ir genetinių atradimų šviesoje toks aiškinimas atrodo absurdišku. Jei būtų pripažinta, kad pradėtas kūdikis (o tai ir be mokslinių įrodymų akivaizdu) kaip ir kiekvienas asmuo turi būti gerbiamas ir saugomas, Seimo nariams nekiltų klausimo, kaip spręsti ir kaip balsuoti priimant abortų uždraudimo įstatymą.

A.M. Povilionienė ir jos bendraminčiai remiasi argumentu, kad tokio įstatymo priėmimas „nublokš mus keletą dešimtmečių atgal”, primena Vakarų demokratinių valstybių, nepriėmusių tokio įstatymo, pavyzdį. O iš tikrųjų toks įstatymas būtų didelis žingsnis į ateitį, nes demografinės problemos jau dusina pačias demokratines šalis. Tai būtų žingsnis pirmyn kopiant iš mirties kultūros į gyvybės kultūrą. Žinoma, liberalioji visuomenė, tarp jų ir Vakarų šalių, nesutiks šio įstatymo išskėstomis rankomis. Susirūpinusi tik savo (stipriųjų) gerove, ji dažnai pamiršta silpnuosius: tiek pavienius asmenis, tiek žmonių grupes, tiek ištisas šalis, o gerovės išlepintiems, jos tendencijų užvaldytiems piliečiams įstatymas patogus, nes įteisina galimybę pašalinti jiems kliudantį silpnąjį. Tai amoralios politikos rezultatas. Neabejojame, kad abortus draudžiantis įstatymas anksčiau ar vėliau bus priimtas ir kitose šalyse.

Gerbiamas Seimo nary Valdemarai Tomaševski, dėkojame už tą iniciatyvą, kurią parodėte, parengdamas šį reikalingą įstatymą. Sunku ginti tiesą, kai tenka susidurti su gana galingu amoralių politikų pasipriešinimu. Tai sužeisti, nelaisvi žmonės. Jūsų oponentai kalba apie tai, kad abortų apribojimas pažeis moters orumą. Mes manome priešingai – priėmus šį įstatymą bus apgintas moters orumas. Norime tai pailiustruoti pavyzdžiu. Ko klausia dažnas ginekologas, kai paaiškėja, jog moteris laukiasi kūdikio? „Nutrauksite nėštumą ar gimdysite?“ Taip gali klausti žmogus, kuris mano, kad dauguma moterų – potencialios žudikės. Jei gydytojas būtų iki galo nuoseklus (jis juk žino, ką po širdimi nešioja motina), turėtų paklausti: „Žudysite ar gimdysite savo kūdikį?“ Gerbdamas moterį, būsimą motiną, tokio klausimo jis niekuomet nepateiktų.

Balsu šaukiame, kodėl tiek daug žiaurumo mūsų visuomenėje? Taigi ir iš čia.

Mieli Seimo nariai, Jūsų rankose didelė galia – priimti įstatymą, kurį parengė Valdemaras Tomaševskis. Jis lems tautos ateitį. Nuo jo priklausys ne vieno būsimo mūsų šalies piliečio likimas. Daug bus moterų, kurios apsispręs kitaip, kai joms niekas nesiūlys „nutraukti nėštumą“. Neabejojam, kad gims daugiau vaikų. Nuo to moterys bus tik laimingesnės... Beje, ir vyrai. Neprisidėkite prie mirties kultūros plitimo, nedauginkite smurto. Mes Jus išrinkome ir mes norime, kad Jūs padarytumėte viską, kad gyvenimas mūsų šalyje vystytųsi pažangos kryptimi, būtų saugios moterys, būtų saugūs jų vaikai. Ir tie, kurie yra, ir tie, kurie dar negimę.

Angelė Raudienė,
Telšių miesto bendruomenės „Artumos šviesa” pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija