„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (88)

2008-iųjų kovo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mums rašo

Alkoholinis genocidas

Viešas laiškas Premjerui Gediminui Kirkilui

Valstybė, kurioje nevykdomas teisingumas, tėra didelė gauja plėšikų.

Šv. Augustinas

Aštuoniolika metų, mes Jums, Valstybės vadovams, Seimams, Prezidentams rašėme, prašėme, įrodinėjome, reikalavome, pagaliau maldavome, kad įvestumėte tvarką alkoholio gamybos ir prekybos sferose. Viskas per nieką: šimtai tūkstančių mūsų žmonių nuo alkoholio atsidūrė po velėna, šimtai tūkstančių prarado tėvus, vaikus, sveikatą, namus, kenčia nepriteklius. Sulig kiekvienais metais šis genocido mastas vis didėja.

Per 18 metų išdygo, išaugo, suvešėjo dešimtys milijonierių, jų yra ir bus dar daugiau – jie iš tautiečių prakaito ašarų, mirčių atsirado. Po vagysčių, karų, marų, gaisrų, tvanų, cunamių, žemės drebėjimų, uraganų išlikę gyvi žmonės, apraudoję artimuosius, jei jų tik sveikos galvos, rankos, kojos, kaip skruzdėlės vėl viską atstato, užaugina vaikų. O ką gali atstatyti mūsų valdžių per 18 nepriklausomybės metų nugirdyti žmonės pažeistomis smegenimis? Jie ir patys sau sutrumpina gyvenimą, ir kitiems trumpina. Jie, bosams, bradauskams, paulauskams, uspaskichams ir kitiems sukrovę didžiulius turtus, paskutines dienas leidžia valkataudami.

Kaip kitaip penkias dešimtis seimūnų, balsavusių prieš alkoholio kontrolės sugriežtinimą, premjerus, ministerius, prezidentus, partijų pirmininkus vadinti, jei ne banditais, galvažudžiais, mafijos bernais, jos pastumdėliais. To maža. Kuo Jūs vadovavotės turtindami savo partiją?

„Krepšinis ir alus vienija mus!“ Ar nejuokinga? Trisdešimt procentų pajamų biudžetas gauna iš alkoholio – girtas biudžetas. Ar nebaisu? Ką tai reiškia? O reiškia tai, kad į 2007 metų 23 milijardų biudžetą 7 milijardus įnešė alkoholio pramonė. Kita tiek pelno gavo alkoholio darytojai ir prekybininkai. Taigi mūsų žmonės, be pogrindinio alkoholio, pragėrė 14 milijardų litų. Smetoninės Lietuvos ekonomistai skaičiavo, kad 1 litas pajamų iš alkoholio duoda 4 litus nuostolio. Taip susidaro 56 milijardai nuostolių, o kur dar visos netektys... Nuostolių keturgubai daugiau nei pajamų. Vakariečiai dar daugiau priskaičiuotų...

Kaip ir sovietiniais laikais, taip ir dabar Jūs iš pragertų litų sudarote metinius biudžetus, ilginat buvimo savo postuose laiką, o mus grūdate iš gyvenimo, vejate iš Lietuvos. Panagrinėjus žemės grąžinimo teismuose praktiką, iš prekybos kontrabandiniu spiritu praturtėjusiems atominės elektrinės statytojams pritaikytus įstatymus, peršasi išvada, kad tai naudingi tik valdančiajai klasei.

Premjere, jau kiek laiko girdime Jus kalbant, kad reikėtų įvesti progresyvinius pajamų ir turto mokesčius. Tai teikia viltį, kad atsigręšite į socialdemokratines vertybes. Jums dar yra laiko iki rinkimų tą padaryti. Be to, ir Jūsų amžius dar leidžia „sėti ir pjauti“…

Premjere, Jūsų bandymas atsigręžti į socialdemokratines vertybes taip pat teikia viltį, kad dar šioje Seimo kadencijoje į jiems prideramą vietą bus galima pastatyti alkoholio gamintojus, prekybininkus, alkoholio reklamą ir paruošti pamatus visuotiniam žmonių blaivėjimui, pasiūlyti alkoholio magnatams užsiimti kitu – žmonėms naudingu – verslu. Tai nelengvas darbas...

Mūsų idėja paprasta ir gyvenimo daug kartų vykdyta ir patikrinta – visuotinis, pradedant nuo „elitinės“ visuomenės, antialkoholinis, antinarkotinis, antinikotininis masinis švietimas (sobretologinis mokslas, mokymas).

Turim savą mokslų daktarą A.Verygą, su savo žmonėmis dirbantį šioje srityje, dabar dar turim kontaktus su Rusijos, Ukrainos mokslininkais, jų skleidžiamą patirtį, turim ES paramą, Popiežiaus raginimą šiuos 2008 metus padaryti blaivybės metais.

Premjere, prisiminkite Šventąjį Raštą, kuriame parašyta, kaip Saulius tapo Pauliumi. Kodėl Jums netapti blaivininku, apsieiti be pypkutės ir blaivinti Lietuvą?!

Žinau, Jūs spaudos neskaitote. Todėl, Premjere, Jūsų elektroninio pašto adresu siunčiu Ukrainos, Rusijos mokslininkų profesorių darbus. Jus turite daug didesnes galimybes negu mes išversti jų darbus į lietuvių kalbą ir išplatinti plačiajai visuomenei.

Aš savo iniciatyva tų mokslininkų darbus siunčiu ir Prezidentui. Gal jis pats susigundys žvilgterti, nes moka rusų kalbą, gal atkreips dėmesį jo padėjėjai ir patarėjai. Siunčiu Bažnyčios hierarchams ir kitiems jos inteligentams, idant ir jie taptų mūsų sąjungininkais. Siunčiu žiniasklaidai... Ir dar galiu pridurti, kad šiais metais rugsėjo 20-30 dienomis Sevastopolyje vyks XVII tarptautinė konferencija-seminaras, nagrinėjantis sobretologijos (sobret – lot. blaivus), profilaktikos, socialinės pedagogikos bei antialkoholinius, antinarkotinius, antinikotininius klausimus.

Tad štai kas pasėta, kas išdygo ir kas išvešėjo... Premjere, ar pajėgsite išravėti, ar sieksite tai padaryti? Mes padėsime...

Jurgis Bielinis,
trečios kartos socialdemokratas,
LSDS tarybos narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija