„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (88)

2008-iųjų kovo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mums rašo

Akimirksnis gali nulemti likimą

Pranciška Regina Liubertaitė

Šią temą, atrodytų, būtų galima priskirti prie smulkmenų. Bet iš įvairiausių smulkmenų susideda visas mūsų gyvenimas ir kartais jos daug ką lemia. Akimirksnis gali pakreipti žmogaus likimą. Jei sutvarkytume daugybę smulkių dalykų, būtų tobulesnė mūsų būtis.

Kalbėsiu apie didesnes ligonines, kuriose yra įvairių žmogui būtinų įstaigų: bibliotekų, pašto skyrių, kavinių, valgyklų, bufetų. Smagu, kad kai kurių ligoninių bibliotekose jau yra internetas, padedantis susisiekti su pasauliu arba susirasti reikalingą informaciją. Yra ir paštų skyriai, kurie turėtų būti lankstesni, modernesni, bet vis dar dirba senoviškai…

Teko slaugyti sunkų ligonį vienoje respublikinėje ligoninėje, primenančioje medicinos miestelį. Ligonis buvo be sąmonės, jo kiek ilgesniam laikui palikti vieno negalėjau. Atvažiavau ne darbo dienos pavakare, kai jokios paslaugas teikiančios institucijos nedirbo. Prasidėjus darbo dienai, skambinau į savo darbovietę ir skubiai paprašiau savaitei išleisti atostogų. Be abejo, manęs paprašė atostogų pareiškimo. Kaip jį išsiųsti? Į galvą toptelėjo mintis, kad vienintelė vieta – paštas, kuriame turėtų būti fakso aparatas. Deja, paštas tokioje svarbioje įstaigoje ne tik fakso, kuris padėtų išspręsti daugybę problemų, bet ir paprasčiausio popieriaus lapo neturėjo. Keista, kad tokioje vietoje tokie svarbūs dalykai kažkam neatrodė reikalingi. Fakso aparatu net tyrimų duomenis ar ligonio epikrizę iš kitos ligoninės būtų galima nusiųsti ten, kur tuo metu to labai reikia – juk tai gali būti žmogaus gyvenimo valandų, net minučių klausimas …

Blaškiausi po ligoninę ieškodama fakso. Į galvą atėjo mintis, kad XXI amžiuje, kai elektroninės paslaugos yra tokios populiarios, gali tekti šimtą kilometrų vežti pareiškimą. Pagaliau fakso aparatą radau ūkio skyriuje. Buvo nesmagu, kad turėjau dėl savo bėdų trukdyti ligoninės darbuotojus.

Tokie smulkūs nesklandumai nepuošia bet kurios ligoninės, juolab kad jos turi netgi informacijos skyrius, kuriuose, deja, pardavinėjama tik spauda, kartais dar stovi kopijavimo aparatas bei teikiama informacija apie ligoninės skyrius. Tik tiek. Manau, kad informacijos centre, kuris privalėtų būti kiekvienoje ligoninėje, būtinai turi būti kompiuteris su internetu, įvairios kitos ryšio priemonės, tarp jų ir fakso aparatas. Tokie centrai iš tikrųjų neturėtų užsiimti tik smulkių paslaugų teikimu, bet turėtų priimti ir informaciją apie reikalingą skubią pagalbą ištikus nelaimei. Juk kartais akimirksnis gali nulemti žmogaus likimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija