„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (88)

2008-iųjų kovo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mums rašo

Valstybei nerūpi kūdikių žudymas?

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno pavaduotojo Raimundo Palaičio bandymai priversti Sveikatos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas paieškoti konkrečių galimybių nenorinčioms savo kūdikių auginti gimdyvėms anonimiškai jų atsisakyti baigėsi tuščiu biurokratiniu susirašinėjimu.

„Deja ministerijos, į kurias kreipiausi, atsiuntė standartinius biurokratinius atsakymus, kurių esmė būtų tokia: problema yra žinoma, ją lyg ir reikėtų spręstų, tačiau konkrečių sprendimų imtis neketinama.

Pavyzdžiui, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vos puslapio dydžio atsakyme, net penkis kartus paminėta, kad kūdikių žudymo problemą reikia spręsti kompleksiškai. Deja, kaip rodo praktika, „kompleksinių sprendimų“ paieškos užtrunka ne vienerius metus ir dėl jų „kompleksiškumo“ pastarieji dažniausiai taip ir lieka iki galo neįgyvendinti. Šiuo atveju, tai reiškia nei daug, nei mažai – tiesiog tai, kad „problematiškos“ gimdyvės, nenorinčios auginti kūdikių, ir toliau bus paliktos be valstybės globos, todėl nužudytų kūdikių radybų šiukšlių konteineriuose vaizdams alternatyvos kol kas nematyti“, – apmaudauja  liberalcentristas R. Palaitis.

Parlamentaras primena, kad dar pernai, reaguodamas į vis dažnesnius žiniasklaidos pranešimus apie gimdyvių nužudytus ir pamestus naujagimius, kreipėsi į už vaiko teisių bei jo teisėtų interesų užtikrinimą atsakingas institucijas – Socialinę apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijas ir pasiūlė pabandyti šią problemą spręsti įkuriant specialias vietas, kur nenorinčios auginti kūdikių motinos, galėtų juos anonimiškai palikti.

„Suvokiu, kad mano siūlymas yra kontraversiškas tiek socialiniu, tiek moraliniu aspektu, tačiau šiuo atveju naujagimio teisė į gyvybę man yra prioritetas, o kūdikio palikimas saugioje vietoje – reali alternatyva savo vaiko nenorinčiai auginti motinai. Atsižvelgiant į tai, su kokiais psichologiniais sunkumais susiduria šios moterys, anonimiškumo garantavimas yra labai svarbus, siekiant ateityje išvengti naujagimių nužudymų kaip kraštutinumo, kuriam gimdyvės ryžtasi, jų manymu, neturėdamos kitos alternatyvos“, – teigia Seimo narys R. Palaitis.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad jo siūlomas problemos sprendimas nėra akibrokštas valstybės institucijoms, nes dar 2006 metais savo veiklos ataskaitoje Vaiko teisių kontrolierė, atsižvelgdama į Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto išvadas ir rekomendacijas Lietuvai dėl Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos nuostatų įgyvendinimo atkreipė dėmesį ir pasiūlė „…siekiant išvengti naujagimių nužudymo, palikimo pavojingose gyvybei ar sveikatai sąlygose, vykdyti viešas akcijas prieš naujagimių žudymą, palikimą bei sudaryti sąlygas motinoms (tėvams), nenorinčioms auginti kūdikių, palikti juos saugioje aplinkoje“.

Vtv.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija