„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (88)

2008-iųjų kovo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Saugokime gyvybę nuo jos pradžios

Atviras laiškas LR Seimo nariams ir Lietuvos visuomenei

Mes, žemiau pasirašę bendruomenių, organizacijų ir neformalių grupių nariai, raginame jus turėti drąsos imtis mūsų valstybėje saugoti žmogaus gyvybę nuo jos pradžios.

Pateikiame esminius argumentus, kodėl abortas visais atvejais yra lygus žmogiškos būtybės žūčiai:

1. Nauja gyvybė užsimezga tą akimirką, kai moters kiaušintakyje susijungia motinos ir tėvo lytinės ląstelės, susidaro zigota, turinti unikalų, tiktai žmogiškai būtybei būdingą genų rinkinį. Žinoma, vyksta natūrali atranka ir kai kurios zigotos žūva, tačiau tai yra nevaldomas procesas ir jis negali būti prilyginamas sąmoningam žmogiškos gyvybės sunaikinimui – abortui.

2. Zigotos ląstelė turi unikalų DNR, todėl ji nėra ir negali būti laikoma nėščiosios kūno dalimi. Kiekvienas gimęs kūdikis, kiekvienas suaugęs žmogus pačioje pradžioje buvo ta viena ląstelė su unikaliu DNR, todėl susidariusi zigota yra žmogaus vystymosi pradžia. LR Konstitucija gina kiekvieno žmogaus teisę į gyvybę. Dėl to valstybė, vadovaudamasi šiuo Konstitucijos straipsniu, privalo ginti vystytis pradedantį žmogų

3. Šiuo metu Lietuvoje abortą galima daryti iki 12 nėštumo savaitės. Iki to laiko jau būna susiformavę pagrindiniai organai ir sistemos. Likęs nėštumo laikas skirtas tolesniam negimusio žmogaus augimui ir brandai.

4. Valstybė, įteisindama žmogaus apsaugą nuo jo pradėjimo momento, nepažeidžia moters ir vyro teisės pasirinkti. Vyras ir moteris pasirinkimą atlieka, kai nusprendžia turėti lytinę sueitį. Jie abu yra atsakingi už savo veiksmų pasekmes (jei asmenys nepilnamečiai, atsakomybė tenka tėvams ar globėjams).

5. Argumentą, kad uždraudus abortus pagausės kriminalinių, nelegaliai daromų abortų, paneigia kaimyninės Lenkijos oficiali statistika. Nuo 1993 metų, kai šioje šalyje įsigaliojo žmogaus gyvybę ginantis įstatymas, nepadaugėjo nei su nėštumu bei gimdymu susijusių moterų mirčių, nei vaikžudysčių.

6. Lietuvos statistikos departamentas turi labai mažai informacijos apie abortus patyrusias moteris. Žinomas jų amžius, kuriame mieste kiek abortų padaryta bei ar tai pirmas, ar ne pirmas abortas. Todėl teiginys, kad dauguma abortų daromi dėl prastos ekonominės šeimos, partnerių ar moters situacijos, yra niekuo nepagrįstas. Juo yra manipuliuojama. Žinoma, visokeriopa (finansinė, socialinė, medicininė) pagalba šeimoms ir besilaukiančioms moterims yra svarbus ir būtinas valstybės žingsnis.

Atvirą laišką pasirašė:
Vilniaus Dievo gailestingumo šventovės jaunimas,
Vilniaus švento Damijono maldos grupė,
Marijos Dangun Ėmimo seserų kongregacijos studenčių bendruomenė, Vilniaus Arkikatedros jaunimo bendruomenė,
Lietuvos pranciškoniškojo jaunimo brolija,
Švento Jono vienuolyno studentų „Atsimainymo“ bendruomenė,
Vilniaus Bernardinų pranciškoniškasis jaunimas,
Viešoji įstaiga „Bernardinų jaunimo centras“,
Palaimintojo Jurgio Matulaičio jaunimo grupė,
Jaunųjų konservatorių lyga,
Šventosios šeimos seserų kongregacija,
Vilniaus Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos jaunimo grupė, Labdaros ir paramos fondas „Parama naujagimiui“,
Lietuvos krikščionių studentų bendrija,
Alytaus katalikiškas klubas „Aukštutinis kambarys“,
Grupė „Gyvai“, Kaišiadorių vyskupijos „Caritas“ projekto „Jaukūs namai“ savanoriai, Vilniaus bažnyčios „Tikėjimo žodis“, Paauglių lyga, Vilniaus dominikoniško jaunimo centras, Vilniaus Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios dominikoniško jaunimo bendruomenė „Dievo mėnuliai“,
Kauno Pasiruošimo piligrimystei centras,
Visuomeninė organizacija „Už pilietinę visuomenę“,
Neformali žmonių, palaikančių idėją, grupė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija