„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (96)

2008 m. lapkričio 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Siūlo išeitį į blaivų pasaulį

Sevastopolyje vykusios XVII
tarptautinės sobriologijos konferencijos
„Tarptautinis blaivybės judėjimas:
istorija, dabartis ir ateitis“ dalyviai.
Pirmoje eilėje dešinėje – Tatjana Ščiurina

Mūsų tėvynės situacija grėsminga – daugelis piliečių yra priklausomi nuo alkoholio ir tabako. Be to, sergančių vadinamomis priklausomybės ligomis skaičius nuolat auga. Alkoholio ir tabako kipšai taip giliai įsiskverbę į tautiečių sąmonę, kad girtuoklystė ir alkoholizmas beveik jau tapo nacionaliniu bruožu. Tačiau medžiagos, kuri atskleistų alkoholio ir tabako žalą, vis dar yra retenybė.

Šis straipsnis ne tik atskleis tiesą apie priklausomybes, bet ir nurodys, kur galima kreiptis norint gauti realią pagalbą, siekiant atsikratyti tabako kilpos ir išbristi iš alkoholio pelkės.

Alkoholizmas ir rūkymas – tai psichologinis susirgimas, kuris nuodėmingu visuomenės gyvenimo būdu programuojamas žmogui nuo pat ankstyvos vaikystės. Taigi priklausomybių atsikratymas – kelias iš nuodėmių vergovės. Minčių, jausmų, veiksmų ir sąžinės bei mokslinių žinių vienovė suteikia žmogui tokią galingą dvasinę jėgą, kuri padeda pašalinti bet kurią negatyvią priklausomybę.

Rugsėjo 20-30 dienomis Sevastopolyje vyko XVII tarptautinė sobriologijos konferencija „Tarptautinis blaivybės judėjimas: istorija, dabartis ir ateitis“, kurioje dalyvavo ir atstovai iš Lietuvos. Kalbiname konferencijoje dalyvavusią Tatjaną Ščiuriną.  

Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie konferenciją?

Konferenciją organizavo Tarptautinė blaivybės akademija. Akademijos pagrindinis tikslas – alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimo problemos sprendimas. Į organizaciją jungiasi atstovai iš įvairių pasaulio šalių: Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Kuveito, Irako, Jungtinių Arabų Emyratų ir kitų valstybių. Beje, įdomu tai, kad blaivybės judėjimu domisi ir musulmonai, nors patys jie alkoholio nevartoja, tik susiduria su šia problema, kai atvažiuoja turistai.

Konferencijoje buvo prisiminta Rusijos medicinos mokslų akademijos akademiko F. G. Uglovo neįkainuojamas indėlis į tarptautinį blaivybės judėjimą. Šis mokslininkas yra Tarptautinės blaivybės akademijos įkūrėjas, blaiviai pragyvenęs 104 metus, šįmet baigęs savo gyvenimo kelionę.

Konferencijoje dalyvavo daug profesorių ir akademikų. Profesorius V. G. Ždanovas dar kartą atkreipė dėmesį į narkomanijos, plintančios per alkoholį ir tabaką, problemą.

Paminėjote sobriologijos terminą, kas tai yra?

Sobriologija (sobrio lot. – išblaivyti) – XX a. pradžioje atsiradęs mokslas apie blaivybę, tiriantis alkoholio vartojimo priežastis. Sobriologai tvirtina, kad girtavimo priežastys – alkoholio prieinamumas ir alkoholinis visuomenės užprogramavimas. Užprogramavimas vartoti alkoholį nėra įgimtas, o įgytas per ideologinį propagavimą: tiek per masines informavimo priemones (filmus, dainas, reklamą), tiek per susiformavusias tradicijas (krikštynas, vestuves, laidotuves ir pan.), kurių metu brukama saikingo ir kultūringo gėrimo programa. Šiuo metu vienas aktyviausių sobriologijos mokslo kūrėjų – profesorius V. P. Krivanogovas.

Jūs jau trečius metus dalyvavote Tarptautinės blaivybės akademijos rengiamoje konferencijoje. Ar nėra galimybės ir Lietuvoje įtraukti mokslininkus į blaivybės judėjimą?

Profesorių V. P. Krivanogovą pavyko pasikviesti į Lietuvą. Jo vizitas numatomas 2009 metų pradžioje. Ruošiamės surengti konferenciją, kurioje galės dalyvauti visi, suinteresuoti blaivybe ir jos plitimu Lietuvoje. Tikimės tarp būsimos konferencijos dalyvių matyti ir mokslininkus, ir įvairių sričių specialistus, ir blaivybės judėjimu suinteresuotus aktyvistus. Kviečiame skaitytojus sekti informavimo priemones, kuriose bus pateikta išsami informacija apie konferenciją, ir joje aktyviai dalyvauti.

Ar manote, kad pasaulinis blaivybės judėjimas gali pasiekti realių rezultatų?

Pasaulinis blaivybės judėjimas gali pasiekti rezultatų tik tuo atveju, jeigu jis remsis moksline teorija, o ne spontaniškais jausmais.

Jūs manote, kad nieko nebūna atsitiktinio?

Taip, gyvenimiška patirtis sako, kad šiame gyvenime nėra nieko atsitiktinio. Kiekvienas mūsų poelgis neegzistuoja pats dėl savęs – jis arba atveria naujus kelius, arba juos užkerta.

Mūsų kelias, apibrėžtas mūsų poelgiais, atveda mus į tam tikrą situaciją, kurioje mes, priėmę vienus ar kitus sprendimus, susipažįstame arba, atvirkščiai, nutraukiame ryšius su žmonėmis, mūsų poelgiai tampa galimybėmis naujiems sprendimams.

Esu įsitikinusi, kad nuo mūsų sprendimų, kad ir kokie jie bus – blaivūs ar ne, priklauso ne tik mūsų, bet ir mūsų vaikų, anūkų ir tolimesnių ateities kartų likimas.

Kiekvienas poelgis, didelis ar mažas, turi savo vystymąsi, savo tąsą laike. Jeigu norite, tai fiziniai žmonijos vystymosi dėsniai. Bet šalia jų egzistuoja dvasinio vystymosi dėsniai. Ir būtent dvasinio vystymosi dėsniai apibrėžia žmonių poelgius.

Kaip jūs manote, kodėl žmonės geria?

Akademikas F. G. Uglovas sakė, kad „žmonės geria alkoholinius gėrimus todėl, jog jie yra plačiai reklamuojami, laisvai ir pigiai pardavinėjami legalizuoti narkotikai, apie kuriuos žmonės nežino visos tiesos. Alkoholinių gėrimų prieinamumas – taip pat svarbi alkoholizmo plitimo priežastis. PSO, ištyrusi paskutiniųjų 100 metų kovos su alkoholizmu patirtį, pripažino, kad alkoholizmo plitimas reguliuojamas spiritinių gėrimų kainomis, kad visų rūšių antialkoholinė propaganda be įstatyminių priemonių yra neefektyvi“.

Ką galėtumėte patarti žmonėms, patekusiems į alkoholio ar tabako priklausomybę?

Priklausomybės tabakui ir alkoholiui priežastis – dvasinė tuštuma. Žmonės, praradę dvasinį ryšį su Kūrėju, nesuvokiantys tikrojo savo gyvenimo tikslo, neišvengiamai atsiduria įvairių kančių nelaisvėje, o iškreipta sąmonė sujaukia jo gyvenimo kelią.

Ir čia žmogui būtinas geras, padrąsinantis žodis, be poveikio jo valiai, be kodavimo ar hipnozės paskatinantis žmogų panorėti būti blaiviu, savarankiškai dirbti su savimi ir rasti gyvenimo kelią.

G. A. Šičko metodas – galingas instrumentas, padedantis pažadinti žmoguje norą ir poreikį aktyviai atstatyti savo sveikatą, laisvanoriškai ir sąmoningai pasirinkti sveiką ir blaivų gyvenimo būdą. Metodo įsisavinimui labai svarbu dvasinės pastangos.

Norintys atsikratyti alkoholio ir tabako priklausomybės gali kreiptis į Tatjaną Ščiuriną:

tatiana.sciurina@mail.ru

tel: (8 617) 43 627, (8 5 )2 605 101.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija