„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (96)

2008 m. lapkričio 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tik blaivus žmogus yra laisvas

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Šiuos metus LR Seimas paskelbė blaivybės metais. Ir ne be reikalo. Prieš dešimt metų patvirtintoje „Lietuvos sveikatos programoje“ buvo numatyta iki 2010 metų sumažinti alkoholio vartojimą 25 proc. Tačiau oficiali statistika byloja ką kita: alkoholio vartojimas kasmet didėja. 1999 metais vienam Lietuvos gyventojui tenkantis absoliutaus alkoholio kiekis buvo 9,5 litro, o 2007 metais jau 14,3 litro. Ši statistika ne visai atspindi tikrovę. Visi žinome, jog nemažai alkoholinių gėrimų, vadinamų „pilstuku“, vartojama nelegaliai. Pridėjus nelegaliai suvartotą alkoholį, skaičius padidėja apytiksliai iki 18 litrų gryno alkoholio kiekvienam, vyresniam kaip 15 metų mūsų tėvynės gyventojui.

Didėja ir tabako suvartojimas. Jei 2002 metais vienas gyventojas surūkė 1155 cigaretes, tai 2005 metais – jau 1202.

Atlikti tyrimai rodo, jog gerti alkoholinius gėrimus ir rūkyti pradeda vis jaunesni vaikai. 15-16 metų paaugliai per mėnesį dešimt ir daugiau kartų buvo vartoję alkoholį: 1995 metais – 2,6 proc. berniukų,  1,0 proc. mergaičių; 2003 metais – atitinkamai 12,8 proc. berniukų ir 4,7 proc. mergaičių. 40 proc. berniukų ir 34 proc. mergaičių nurodė, kad bent kartą buvo pasigėrę būdami 11 metų. 7-14 metų vaikų, gydytų nuo apsinuodijimo alkoholiu, skaičius per penketą metų padidėjo net 14 kartų. Įsigilinus į šiuos šiurpą keliančius skaičius peršasi išvada: netrukus švęsiančios nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmetį žmones užliejo alkoholio banga, vis grėsmingai didėjanti, pasiglemžianti vis jaunesnius visuomenės narius.

Kyla klausimas: gal jauni žmonės nemato gerų, sektinų pavyzdžių, gal jie nesuvokia, kad tik blaivus žmogus yra visiškai laisvas, gal nežino, kad, anot Vydūno, „tik blaivioms tautoms aušta laiminga ateitis, kad tik tokios tautos žengia žmoniškumo taku“?

Sektinus pavyzdžius parodyti užsimojo Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis (VMVBS) ir Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK), jungianti per trisdešimt nevyriausybinių organizacijų: Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivystės sąjungą „Žingsnis“, Lietuvos medicinos studentų draugiją, Visuomenės sveikatos studentų draugiją, Lietuvos moksleivių sąjungą ir t. t. Tenka pasidžiaugti, kad abiem organizacijoms – VMVBS ir NTAKK – jau kuris laikas vadovauja gydytojas, biomedicinos mokslų dr. Aurelijus Veryga. Suvienijus jėgas, žengiant ta pačia kryptimi, galima surengti daugiau renginių jaunimui. „Tik blaivi visuomenė gali sėkmingai konkuruoti ir nuolat tobulėti. Tik tuomet, kai Lietuvos jaunimo šūkiu taps nuostata „Blaivybė – mano stilius“, mes žengsime teisingu keliu“.

Vasarą Lazdijų rajone prie Dusios ežero įvyko trijų dienų sąskrydis – konferencija „Blaivybė mano bendruomenėje“. Į renginį suvažiavo jaunimas iš visų Lietuvos regionų. Sąskrydžio dalyviai mokėsi gyventi ir linksmintis be alkoholio. Vyko išradingi konkursai, mineralinio vandens degustacija, įvairūs žaidimai, piešinių pleneras. Dalyvius linksmino kelios krikščioniškos muzikos grupės. Jauni žmonės buvo skatinami kurti blaivybės politiką, stiprinti aktyvaus ir laisvo piliečio poziciją, atsakomybę už savo, savo šeimos, bendruomenės ir valstybės ateitį.

Spalio 24 dienos vakare VMVBS, Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga „Žingsnis“ ir Valstybinis psichikos centras pakvietė Vilniaus jaunimą ir sostinės svečius į teatralizuotą koncertą „Blaivus ir laisvas“. Gausiai susirinkusiems žmonėms koncertavo įvairios muzikinės grupės, dalyvavo „Raganiukės“ teatras, Menų studija „Terrabella“, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro teatro studija, Vilniaus pedagoginio universiteto teatro edukologijos studentai. Renginį vedė Linas Karalius (Ezopas) ir Viktė Dementavičiūtė. „Aš negeriu ir nerūkau. O tu?“ – ne kartą skambėjo nuo scenos. Renginys vyko Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje.

„Blaivybė yra modernaus, kultūringo, kuriančio ir mąstančio apie savo ateitį žmogaus savybė. Renginio metu nebuvo toleruojamas alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių vartojimas. Taigi šio projekto metu diegiamos laisvalaikio leidimo bei pasilinksminimo idėjos be svaigalų. Trumpalaikis projektas negali garantuoti, kad jaunimas iš karto priims alternatyvias alkoholiui pasilinksminimo priemones, tačiau idėjų sklaida ir jų pačių bei jų elgesio modelių įtraukimas į veiklą gali duoti rimtą pagrindą tolimesnei veiklai“, – sakė Jolita Malinauskaitė, šio projekto koordinatorė, NTAKK Valdybos narė jaunimo reikalams Vilniuje ir VMVBS narė.

Spalio 25-ąją VMVBS folkloro ansamblis „Giedra“ pakvietė vilniečius į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinę salę, kur įvyko ansamblio 8-erių metų veiklos ataskaitinis koncertas. Žmonių susidomėjimas buvo didžiulis – pritrūko sėdimų vietų.

Apie šį ansamblį ne kartą rašėme. Tačiau dar norisi priminti, kad jį prieš aštuonerius metus subūrė Petras Labanauskas, parašęs ne vieną dainą ar giesmę (muziką ir žodžius). Jo sukurta daina „Aidėk“ tapo blaivininkų himnu.

Aidėk blaivystės varpo dūžiais

Po miestus, kaimus ir laukus.

Tik tu gali prikelt tėvynę,

Atbundančią gyvenimui naujam.

Platus ansamblio repertuaras. Jie daug keliauja po Lietuvą, skatina žmones gyventi blaiviai, linksmai ir turiningai. Jie gieda per šv. Mišias keliose Vilniaus bažnyčiose, gieda ir per šermenis. Dabar ansambliui vadovauja bibliotekininkė Milda Andriulienė.

Ataskaitiniam koncertui buvo atrinktos pačios gražiausios dainos, koncerto repertuarą paįvairino Silvijos Skutulaitės kankliavimas ir P. Labanausko sukurtas vodevilis, smerkiantis ir išjuokiantis girtavimą.

Baigiamąjį žodį tarė publicistas Vilius Bražėnas: „Per dainą atsispindi tėvynės meilė. Kas myli dainą, tas myli Lietuvą. Jei blaiviai gyvensime ir linksminsimės, Lietuva gyvuos daug metų. Dirbkime Lietuvai taip, kaip dirbo Valančius, Kudirka. Tėvynei negailėkime jėgų“. Taigi laimingos ateities sąlyga – blaivus gyvenimo būdas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija