„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (98)

2009 m. sausio 23 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šeima – žmonijos gėris

Mindaugas BUIKA

Vaikų auklėjimas – svarbi
teisė ir pareiga tėvams

Pirmasis katalikų ir stačiatikių forumas

Ką tik Meksikoje pasibaigus 6-ajam Pasauliniam šeimų susitikimui ir tęsiantis Maldų už krikščionių vienybę savaitei, galima prisiminti pernai įsteigto Katalikų ir stačiatikių forumo pirmąjį susitikimą, kuriame nagrinėtos šiuolaikinės šeimos problemos. Forumo, kurį įsteigė Europos vyskupų konferencijų taryba (CCEE), karštai pritariant šviesaus atminimo Maskvos stačiatikių patriarchui Aleksijui II, tikslas yra ne specifiniai teologiniai klausimai, o socialinės ir moralinės problemos, su kuriomis susiduria  kontinento visuomenė. Kaip pažymėjo CCEE pirmininkas Budapešto (Vengrija) arkivyskupas kardinolas Pėteris Erdas, „pastaraisiais dešimtmečiais Europoje įvykę istoriniai ir kultūriniai pokyčiai neatidėliotinai reikalauja visų krikščionių bendruomenių vieningo liudijimo ir bendradarbiavimo skleidžiant ir ginant visuomenėje amžinąsias vertybes“.


Už šeimos išsaugojimą

Dr. Rūta Gajauskaitė,

kriminologė

Gražią kalėdinę dovaną pateikė Seimas žmonėms – Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamų viešosios informacijos priemonių poveikio įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma uždrausti rodyti fizinį, psichologinį smurtą, kankinimus, žudymus, turto naikinimą, lytinių organų demonstravimą, nešvankius gestus ir t. t. Trumpai tariant, uždraudė visą kenksmingą vaizdinę informaciją, žalojančią vaiko psichologinę brandą.


Madų aukos rizikuoja savo sveikata

Genovaitė BALIUKONYTĖ

Medikai sulaukė pirmųjų mados aukų. Dėl dažno šlapinimosi į gydytojus kreipėsi ne viena šaltyje nuogą nugarą demonstruojanti jaunuolė. „Kai merginos šaltu metu vaikšto pusplikės – džinsai pažemintu liemeniu, trumpa, juosmens nedengiančia striukyte, – iki rimtos ligos tik vienas žingsnis,“– įsitikinusios Kauno Šilainių poliklinikos gydytojos – akušerė-ginekologė Vida Markevičienė ir bendrosios praktikos gydytoja Violeta Lenkauskienė. Mados aukos dažniau nei kitos moterys serga vidinių lytinių organų, šlapimo, inkstų ir stuburo ligomis. Rimtas ginekologinių ligų pasekmes ne viena mergina pajus netolimoje ateityje, nes sukūrusi šeimą nebegalės pastoti ir susilaukti vaikų. Inkstų ligos taip pat gali gerokai sukomplikuoti gyvenimą. Jau šiandien nemažai žmonių gyvena „pririšti“ prie dializės aparato, o po 10-15 metų jų eiles papildys dar ir savo inkstus dėl mados sugadinusios merginos ir moterys.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija