„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (114)

2010 m. gegužės 28 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dvasingumas gyvybės ir ugdymo kultūroje

Emilija Janulytė

Šiaulių vyskupui Eugenijui
Bartuliui – Pasaulinės gydytojų
federacijos „Už žmogaus gyvybę“
Lietuvos asociacijos nominacija

Vilniaus M. Romerio universiteto
prof. hab. dr. Vytautas Šlapkauskas

Balandžio 21 dieną Šiaulių miesto savivaldybės salėje įvyko konferencija „Dvasingumas gyvybės ir ugdymo kultūroje“. Konferenciją organizavo  Šiaulių universitetas, Šiaulių miesto Savivaldybė, Šiaulių vyskupijos Šeimos centras, Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos Šiaulių skyrius.

Gyvybės išsaugojimas – ir jaunimo rūpestis

„Netradicinėje konferencijoje matau tradicinius veidus“, – šypsojosi konferenciją vedęs Šiaulių universiteto Medicinos pagrindų katedros vedėjas, Bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkas docentas daktaras Vladas Vaitkevičius. Įžanginiu žodžiu  konferenciją pradėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Pirmiausia  jis pasidžiaugė gausiai susirinkusiu jaunimu. Svarbiausia, pasak vyskupo, kad gyvybės išsaugojimo klausimais rūpinasi ir jaunimas: „Jų jaunystė, jų gyvenimas reikalauja tikrosios budėjimo, meilės ir šventumo dvasios... Šv. Augustinas yra nepaprastai gražiai išsireiškęs, kad visas blogis pasaulyje atsiranda dėl suklydusios meilės, nes meilė mums rodo tikrąją gyvenimo kryptį“.

Žiūrėti į vaisių kaip žmogų

„Jūs kuriate nuostabią mūsų bendruomenę“, – konferencijos rengėjams ir jos dalyviams sakė Šiaulių apskrities Moters ir vaiko klinikos direktorius, docentas, medicinos mokslų daktaras Linas Rovas. „Atėjo laikas žiūrėti į vaisių kaip į žmogų – nuo antenatalinio vaisiaus vystymosi  priklauso visas būsimas žmogaus gyvenimas, – kalbėjo direktorius Linas Rovas. – Kaip paruošime vaisių gyvenimui, tokį turėsime žmogų“... Tik pavasarį Šiauliuose pradėjęs dirbti gydytojas labai džiaugėsi, kad mieste įsteigta pirmoji Lietuvoje Moters ir vaiko klinika, kurioje galima stebėti vaiką nuo pat jo užsimezgimo iki tol, kol jis išeis į gyvenimą.

Šiaulių visuomenės sveikatos biuro vadovė Henrieta Garbenienė išvardino vykdytas akcijas, pasidžiaugė įkurtu Sveikos gyvensenos klubu.

Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybꓠ Lietuvos asociacijos atstovės doc. dr. Alina Šaulauskienė ir gydytoja Janina Tartilienė parengė pranešimą „Žmogaus gyvybės orumas ir neliečiamumas“, tačiau prieš tai asociacijos vardu asociacijos garbės nariui Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui įteikė skulptūrėlę, kuri teikiama žmonėms, daug padariusiems saugant gyvybę.

Vienas svarbiausių šiandieninio pasaulio vystymosi aspektų yra pagarbos gyvybei svarba. Skaudžiausi nusikaltimai žmogaus orumui ir neliečiamumui yra abortas, eksperimentai su žmogaus embrionu, eutanazija. Kiekvienas mūsų – nepakartojama individualybė. Kiekviena, net mažiausia,  žmogaus ląstelė yra šventa, žmogiška, ori, buvo teigiama pranešime, todėl kiekviena intervencija prieš  prigimtį – beteisė. Žmogaus gyvenime laisvės ir tiesos ryšys yra neišardomas.

Padrąsinti atsakomybei

Vilniaus Mykolo Romerio universiteto profesorius, habilituotas  daktaras  Vytautas Šlapkauskas pranešime „Socialinės sąlygos ir veiksniai, trukdantys dvasingumo ugdymą“ išskyrė grėsmes šių laikų žmogui: socialines grėsmes individo saugumui ir pasitikėjimui,  Lietuvos šiuolaikinės sociokultūrinės evoliucijos ypatumus, Lietuvai būdingus bendravimo, bendradarbiavimo, rungtyniavimo ir konfliktų kultūros ypatumus. Tarp pagrindinių socialinių grėsmių profesorius akcentavo grėsmes suaugusio žmogaus ir  vaiko teisėms.

„Vienas svarbiausių pastoracijos, arba kitais žodžiais tariant, veiklos aspektų yra padrąsinti suaugusiuosius imtis atsakomybės Kristaus misijoje ir liudyti krikščionišką tikėjimą visuomenėje, atrasti Dievo malonę savo gyvenime ir stiprinti racionalų tikėjimo pagrindą“, – savo pranešime kvietė kun. teol. lic. Tadas Rudys, surasdamas gražių pavydžių. Dvasingumo ugdymo darbe dalyvauja  vyskupijų Katechetikos, Jaunimo, Šeimos ir Evangelizacinis centrai. „Žmones reikia mokyti, kad jie teisingai vertintų visuomenės sociokultūrinius pokyčius,  aiškinti jiems šiuolaikinius religinius ir moralinius reikalavimus, – kalbėjo kunigas T. Rudys. – Aiškinti ir santykį tarp pasaulietinės ir bažnytinės veiklos, atskleidžiant skirtumus, problemas ir poveikį viena kitai. Šiuo tikslu Bažnyčios socialinė doktrina sudaro integralią suaugusiųjų formavimo dalį.“

„Vaikai – tai angelai“

Į konferenciją neatvykus karmelitui iš Vokietijos tėvui Felix M. Schandal'ui, jo atsiųstas mintis apie šv. Editą Štein perskaitė Šiaulių universiteto docentė daktarė Danė Šlapkauskaitė. „E. Štein gyvenimo tikslu buvo solidarumas, kainavęs jai gyvybę... E. Štein rūpėjo moterys, jų visuomeninė, profesinė bei politinė padėtis, rūpėjo ir jaunimas. Žvelgdama į valstybės gyvenimą, ji matė, jog didžiausias dėmesys skiriamas vyrams, o tuometinės Bažnyčios gyvenime pasigedo hierarchų dėmesio jaunimui. Ji net rašė laišką Popiežiui, atkreipdama jo dėmesį į tai, kad labai reikia  enciklikos jaunimui. Dvasingumas jai buvo tiesos ieškojimas.“

„Vaikai – tai angelai, kuriems suaugusieji nudrasko sparnus,“ –  savo kalbą pradėjo  docentė, daktarė Danė Šlapkauskaitė. Ji prisiminė Šiaulių vyskupo žodžius: „Reikia parodyti žmonėms tiesą ir gėrį ir jie patys tą tiesą pasirinks“. „Ir mes bandome taip daryti, – kalbėjo docentė. – Organizavome akciją prie Gimdymo namų. Užuot išlieję pyktį, nepasitikėjimą abortus darančiais, motinoms neatidžiais gydytojais, pakvietėme darželinukus, pradinukus, kurie gydytojams padėkojo už tai, kad padėjo gimti. Ginekologai šluostėsi ašaras.“

Pristatytas svarbus leidinys

Docentė D. Šlapkauskaitė pristatė diską „Antenatalinė genetika ir raida“ (autoriai: Šiaulių universiteto dėstytoja docentė Danė Šlapkauskaitė, Kauno medicinos universiteto dėstytojas daktaras Danielius Serapinas, Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius), kurį išleido Šiaulių universiteto leidykla. Leidinyje pateikiama mokslinė informacija apie vaiko raidą iki gimimo, aptariama tėvų psichologinės būsenos ir išorinių veiksnių galima įtaka vaiko sveikatai, paveldimumo ir daugiavaisio nėštumo problemos. Teorinę dalį papildo filmo fragmentai, nuotraukos. Ši mokymo priemonė skiriama pedagogams, studentams, tėvams ir visiems tiems, kurie domisi žmogaus gyvenimo pradžia.

Inesės Ratnikaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija