„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (122)

2011 m. sausio 28 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šeimos kviečiamos drąsiau burtis ir liudyti savo gyvenimą

Birutė Nenėnienė

Kvietimas į šventę Prienų
Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje

Pamokslą sako Vilkaviškio vyskupijos
kurijos kancleris kun. Žydrūnas Kulpys

Atnašų procesijoje atneštos
ir pašventintos žvakelės
iš bičių vaško – santarvės
ir šilumos simbolis

Liudija joanitų bendruomenės
šeimos ir tėvas Jonas Savickas CSJ

Prienuose vykusioje Vilkaviškio vyskupijos katalikiškų šeimų šventėje dalyvavo nemažai šeimų. Tai buvo septintoji šeimų šventė vyskupijoje. Pirmoji įvyko Vilkaviškyje 2003 metų gruodžio paskutinįjį sekmadienį, minint Šventosios šeimos iškilmę. Vėliau susitikimai organizuoti vis kituose vyskupijos dekanatuose: Marijampolėje, Lazdijuose, Alytuje, Šakiuose.

Šių metų šventė prasidėjo pilnutėlėje Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje. Šv. Mišioms vadovavo vyskupas Rimantas Norvila, dalyvavo vyskupas Juozas Žemaitis MIC, vyskupo generalvikaras kun. Gintautas Kuliešius, vyskupijos kurijos kancleris  kun. Žydrūnas Kulpys, per dešimt vyskupijos parapijų kunigų. Atnašų procesijoje atneštos ir pašventintos bičių vaško žvakelės, kaip santarvės ir šilumos simbolis, buvo išdalintos kiekvienai renginyje dalyvavusiai šeimai.

Kultūros centro salėje suaugusieji susėsti sutilpo tik tada, kai savanoriai į skirtingo amžiaus grupių užsiėmimus pakvietė vaikus. Į šeimas kreipėsi Vilkaviškio vyskupas R. Norvila, Prienų savivaldybės meras A. Vaicekauskas.

 Vyskupijos šeimos centro direktorė L. Braukylienė pasidžiaugė, jog į tradiciniu tapusį šeimų renginį įsijungia vis daugiau jaunų šeimų, ir išreiškė viltį, kad vyskupijoje plėsis ir mažiau žinoma šeimų stovykla. Šeimų stovykla kiekvienais metais organizuojama per Jonines prie Metelio ežero. Vadovė kvietė bendraminčius drąsiau kalbėti ir savo gyvenimo pavyzdžiais rodyti visuomenei, jog šeima yra didelė vertybė.

Renginio vedėjas, vyskupijoje atsakingas už sužadėtinių parengimo santuokai programos įgyvendinimą kun. Juozas Fakėjevas pristatė svečius – Vilniaus Šv. Jono kongregacijos atstovą vienuolį kun. Joną Savicką CSJ. Tėvas Jonas pabrėžė, jog Bažnyčios stiprybė yra šeima. „Bažnyčiai reikia šeimos ir šeimai reikia Bažnyčios tam, kad ji būtų šventa šeima. Kai šiandienos pasaulyje šeima puolama ir menkinamas jos vaidmuo, krikščioniškos šeimos turi burtis ir stiprinti vienos kitas savo palaikymu, dalijimusi“, – sakė vienuolis. Dvasininkas pastebėjo, jog dėl skirtingai ir klaidingai sutuoktinių suprantamų pagarbos bei laisvės sąvokų, į tolimą gyvenimo planą nustūmus Jėzų ir jo meilės žmogui galybę, šeimos išsiskiria.

Kalbėdamas šia tema t. Jonas rėmėsi konkrečiais šeimų gyvenimo pavyzdžiais, ta patirtimi, kuria joanitai praturtėja rengdami susitikimus, stovyklas, rekolekcijas. Prie joanitų bendruomenės susibūrusios vilniečių sutuoktinių šeimos pasidalijo įžvalgomis, kaip derina tikėjimą ir šeimos gyvenimą

Šv. Mišių homilijoje vyskupijos kancleris kun. Ž. Kulpys, kuruojantis vyskupijos šeimos centrų veiklą, akcentavo bažnytinės santuokos neatšaukiamumą – ryšį visam gyvenimui. Katalikų Bažnyčia yra vienintelė religinė bendruomenė, kuri nepripažįsta skyrybų, o santuoka pagal Bibliją yra nesibaigiančios meilės skelbimas. Santuokinio gyvenimo laimė priklauso nuo to, kiek sutuoktiniai sugeba pasekti Jėzaus nurodytu meilės pavyzdžiu, kiek sugeba pasiaukoti vienas kitam. Tik gyvenimas, paskirtas kitam, yra prasmingas. Graži, ištikima, neišardoma ir laiminga meilė šeimoje tikrai įmanoma, jei sutuoktiniai su nuoširdžiu tikėjimu šito siekia. Labai klysta tie vyrai ir moterys, kurie galvoja, kad galima gyventi be santuokos, „susidėjus“. Tik viešas įsipareigojimas santuokine priesaika žymi Dievo laiminamą vyro ir moters bendrystę.

Vyskupas R. Norvila kalbėjo apie tai, kad ryšys su Dievu stiprina, augina ir palaiko meilę, kuri šeimoje yra stipriausias ir kartu labai trapus ryšys. Kartais maža smulkmena viską išderina ir šeimoje kyla neigiamų emocijų, bet viskas pabanguoja ir nurimsta. „Yra toks magiškas žodis – „atsiprašau“, kuris visose šeimose labai svarbus. O kad po atsiprašymo sektų susitaikymas, reikalingas atleidimas. Tai labai reikšminga“, – sakė vyskupas ir kvietė nebijoti išbandymų ir sunkumų. Turime augti savo tikėjimu, meile, daugybe gerų darbų, paslaugų, nuoširdžiais santykiais.

Vyskupas kvietė visų parapijų skirtingo amžiaus šeimas drąsiau burtis pagal pomėgius ar poreikius ir dalytis džiaugsmais bei rūpesčiais. Toks pabuvimas kartu padės išlaikyti turimą vertybių pamatą – tikėjimą, sutvirtėti, pasitikrinti save, pasisemti gėrio.

Prienai
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija