„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (122)

2011 m. sausio 28 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šeimų šventėje – santuokos, šeimos, gyvybės liudijimai

Inesė Ratnikaitė

Šv. Mišių aukoti eina Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis
ir apaštalinis nuncijus
arkivyskupas Luigi Bonazzi

Šv. Mišiose buvo atnaujinta
santuokos priesaika

Jaunieji Šeimų šventės dalyviai

Šeimų šventėje „Kristus –
šeimų stiprybė“ Šiaulių
arena buvo pilnutėlė

„Kristus – šeimų stiprybė“ – taip vadinosi sausio 2 dieną vykusi arti 5000 žmonių bendrystei sukvietusi Šiaulių vyskupijos šventė, išaugusi vyskupijos ir net Lietuvos ribas.

Šventė, mokanti kurti Dangų žemėje

Šeimoms skirta šventė Šiaulių vyskupijoje organizuojama kasmet Viešpaties apsireiškimo – Trijų karalių iškilmių dieną. Prasidėjusi nedidelėje salėje, bet sulaukianti vis didesnio norinčiųjų joje dalyvauti tikinčiųjų skaičiaus, jau keli metai šventė rengiama Šiaulių arenoje.

Nuo pat pirmųjų metų šis renginys vienija net iš tolimiausių vyskupijos kampelių susirenkančias šeimas. Jose su savo šeimomis dalyvauja ir Šiaulių miesto ir rajono valdžios atstovai, Seimo nariai. Antrus metus sulaukiamas popiežiaus pasiuntinys – apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi. Šventėje dalyvauja tikintieji ir iš kitų vyskupijų. Pavyzdžiui, šiemet šventėje dalyvavo Vilniaus Santariškių ligoninės gydytojai, kelios šeimos iš užsienio.

Šventė suvokiama ir kaip dovana, ir kaip atsinaujinimo, sustiprinimo šaltinis, ir kaip gėrio liudijimas. Šventės iniciatorius ir globėjas Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis įsitikinęs, kad gėris, grožis, kartu išgyventas džiaugsmas, Viešpaties artumo pajautimas, kurie dovanojami Šeimų šventės metu, labiau moko nei pabarimai ar pagraudenimai. Pamokantys, kreipiantys tiesos link buvo ir šių metų šventėn kviečiančioje skrajutėje įterpti Šiaulių ganytojo žodžiai: „Gyventi šeimoje – tai dovanoti save, su meile priimti kitą... Dievui laiminant kurti Dangų žemėje“.

Uždavinys dalyvavusioms šeimoms – būti pavyzdžiu

Šventė „Kristus – šeimų stiprybė“ prasidėjo katecheze. Šiaulių vyskupijos Šeimos centro kapelionas kun. Rimantas Pranskaitis aiškino Viešpaties apsireiškimo iškilmių prasmę bei šeimos, kaip vertybės, atstatymo poreikį. Šv. Mišias už Šiaulių vyskupijos ir visos Lietuvos šeimas aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, apaštalinis nuncijus Baltijos kraštams arkivyskupas Luigi Bonazzi, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila bei Šiaulių vyskupijos kunigai, giedojo Vilniaus Arkikatedros Bazilikos jaunimo choras (vadovė Violeta Navickaitė-Paciūnienė), grojo vargonininkas Bernardas Vasiliauskas.

Pamokslą Šiaulių ganytojas pradėjo džiugiai sveikindamas šeimas, kurias „į šventę atvedė tikėjimo žvaigždė, kad būtų sutvirtintas šeimos gyvenimo pamatas... Tikėjimo ir meilės žvaigždė veda kiekvieną šeimą šventumo ir ištikimybės keliu.“ Vyskupas meilę palygino su vandenynu. Vandenyne būna didesnių ir mažesnių bangų, tačiau jis lieka stovėti vietoje. Taip ir šeimos gyvenimo neturėtų valdyti vien jausmai, nes nuo jos stabilumo priklauso vyro, žmonos bei vaikų gerovė. „Kai šeimos laivelis sudūžta nuodėmių audrose, labiausiai nukenčia vaikai“, – sakė Šiaulių ganytojas, kviesdamas į šventę susirinkusias šeimas būti pavyzdžiu: „Šiandien reikia degančių šeimų, kurios nebijotų pakviesti į gyvenimą vaikučių ir aukotųsi dėl jų laimės“. Prisimindamas praėjusius Padėkos už laisvę metus, šeimos gyvenimą ganytojas siejo su valstybės ir Bažnyčios gyvenimu. Gyvenimas tiesoje ir meilėje padeda pajusti tikrąją laisvę. Rytų šalyse gyvybę dėl tikėjimo bei šeimos atiduodančių tikinčiųjų auka yra ir už Vakarų politiškai laisvas šalis, kurių piliečiai dažnai pasidavę netiesos vergovei. „Viešpats ateina ne tam, kad būtume saugūs, bet kad būtume drąsūs nugalėti sunkumus“, – sakė ganytojas.

Santuokos priesaikos atnaujinimas

Labiausiai jaudinanti šventės dalis – santuokos priesaikos atnaujinimas. Sustoję, už rankų susiėmę sutuoktiniai, vadovaujami vyskupo, kartojo prie altoriaus duotą priesaiką. Apaštalinis nuncijus Luigi Bonazzi perdavė Popiežiaus Benedikto XVI sveikinimą ir palaiminimą. „Šventojo Tėvo nėra su mumis, bet esu tikras, kad jį pasiekia jūsų patiriamas džiaugsmas ir kad jūs jaučiate jo palaiminimą, kurį jis iš visos širdies jums siunčia“, – sakė arkivyskupas. Nuncijus priminė, kaip praeitais metais kvietė pasistengti, kad sužėrėtų šeimos vertė ir grožis, praktikuojant keturis svarbiausius dialogus: dialogą su Dievu, dialogą tarp sutuoktinių, dialogą su vaikais ir galiausiai visos šeimos dialogą su visais. Šios šventės metu arkivyskupas kalbėjo apie dialogą su Dievu ir dialogą šeimoje, žvelgdamas į visų šeimų pavyzdį – Nazareto Šeimą. „Anksčiau ar vėliau mus aplanko koks nors sunkumas“, – kalbėjo nuncijus ir uždavė retorinį klausimą, kaip elgėsi Nazareto Šeima negandų ir išbandymų akivaizdoje. Juozapas, Marija ir Jėzus visada buvo kartu. Kartu Jėzui gimstant, kartu tremtyje, kartu Nazareto namuose... „Tik taip įveikiami gyvenimo išbandymai – kartu, vienybėje. Buvimas atskirai kelia nerimą. Būdami kartu padedame vieni kitiems, stipriname vienas kitą, vėl atrandame pasitikėjimą“, – sakė arkivyskupas, kviesdamas sutuoktinius dialogą tarpusavyje ir dialogą su Dievu padaryti pirmąja ir svarbiausiąja savo gyvenimo taisykle. „Dievo klausymasis ves į dialogą su vaikais, padės jums suprasti tikrąją krikščioniškojo auklėjimo prasmę... auklėti vaikus taip, kad juose atsiskleistų Dievo planas“.

Seimo pirmininkės padėka vyskupui

Paskui buvo atlikta Daniele Ricci roko operos „Lauktasis“. Kristaus įsikūnijimo pasakojimas perteiktas Juozapo ir Marijos sužadėtuvių, angelo pasirodymo Marijai ir Juozapui, kelionės į Betliejų, kūdikio gimimo ir pagarbinimo, Simeono ir Onos pranašysčių scenomis. Atliko Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios kamerinis choras „Cantate Domino“ bei estrados solistai: Česlovas Gabalis, Ovidijus Vyšniauskas, Rūta Ščiogolevaitė, krikščioniškosios muzikos atlikėjas Benas Ulevičius ir kiti.

Po miuziklo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila linkėjo, kad „Lauktasis“ gyventų mūsų širdyse. Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys teigė, kad dvasingumas ir prasmingumas nugali visas stichijas. Seimo narė Rima Baškienė linkėjo Dievo palaimos kilniuose, prasminguose darbuose bei perskaitė ir Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui įteikė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės padėką už šeimų globojimą. Tūkstančius širdžių jungusi šventė baigėsi bendra giesme, prašant Viešpaties palaimos gyvenimo kelionėje.

Šiauliai
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija