„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (124)

2011 m. kovo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Konferencija, skirta Pasaulinei ligonių dienai

Dr. Aldona Kačerauskienė

Vasario 11 dieną Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos komiteto ir Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija Vilniuje surengė konferenciją, kurią pasveikino vyskupas Arūnas Poniškaitis. Kun. Robertas Doveika pristatė popiežiaus Benedikto XVI žinią Pasaulinės ligonių dienos proga. Šventasis Tėvas rašo: Šv. Bernardas tvirtina: „Dievas negali kentėti, bet jis gali kentėti drauge“. Dievas, įasmeninta Tiesa ir Meilė, panoro kentėti už mus ir su mumis, tapo žmogumi, kad galėtų kentėti drauge su žmogumi, visiškai realiai kūnu ir krauju. Nuo tada į visą žmogiškąją kančią įžengė su mumis kenčiantysis ir kančią drauge nešantysis; nuo tada kiekvienoje kančioje glūdi con – solatio, drauge kenčiančios Dievo meilės paguoda, ir todėl yra patekėjusi vilties žvaigždė. Tai paguodžia, teikia stiprybės ne tik ligoniams, bet ir slaugytojams.

Pranešime „Žmogaus gyvybės orumas ir neliečiamumas“, kurį perskaitė doc. med. m. dr. Alina Šaulauskienė (pranešimas parengtas kartu su gydytoja Janina Tarteliene), buvo konstatuota, kad Europos Sąjungoje negimusio vaiko apsauga labai skirtinga: nuo pilnos apsaugos Maltoje, Lenkijoje ir Airijoje iki pilnos nesaugos Švedijoje ir Olandijoje. ES šiandien ragina visur legalizuoti abortus! Pranešėja įspėjo: be neigiamo individualaus poveikio motinai, abortai daro įtaką visuomeniniams, ekonominiams ir demografiniams rodikliams. Senstanti išsivysčiusių šalių visuomenė keičia geopolitinę būklę. Europa miršta, visuomenė agresyvėja, artimo meilė išstumiama, didėja šeimos krizė. Propaguojama vadinamoji „nuklearinė šeima“, tai yra šeima su kuo mažiau narių. Tai tampa Vakarų civilizacijos modeliu, išstumiančiu sampratą, kad šeima yra gyvybės lopšys.

Turim ir kuo pasidžiaugti: 2009 m. gimstamumas Lietuvoje padidėjo – gimė 36600 kūdikių – daugiau nei 2008 metais, taip pat sumažėjo gyventojų mirtingumas: 2009 m. mirė 42000 žmonių, tai yra 1800 mažiau nei 2008 metais. Taip pat 2009 metais sumažėjo ištuokų skaičius, palyginus su 2008 m. (išsituokė 9400 porų mažiau).

Med. m. dr. Danielius Sarapinas perskaitė pranešimą „Žodžių reikšmė ligų atsiradimui“. Nuo streso joks žmogus negali pabėgti. Retokai ištinkantis stresas padeda žmogui prisitaikyti prie aplinkos, permąstyti gyvenimo būdą, keistis. Tačiau kai stresas tampa nuolatiniu, lėtiniu, jis tampa ligų priežastimi. Atlikti tyrimai ir gyvenimo patirtis byloja teigiamą maldos, malonaus bendravimo su žmonėmis įtaką sveikimui. Malda, meditacija, pozityvios mintys, noras padėti kitiems, fizinis aktyvumas – tai raktas į sveikesnį gyvenimo būdą, – sakė pranešėjas.

Apie paliatyviąją pagalbą Lietuvoje papasakojo med. m. dr. Auksė Narvilienė. „Tarptautinių žodžių žodynas“ žodį paliatyvus aiškina kaip lengvinantį gydymą. Pranešėja jį apibūdino kaip kentėjimo profilaktiką. Gydytojai, slaugytojai, socialiniai darbuotojai, reabilitologai, psichologai, kapelionai, būrys savanorių – tai paliatyviosios pagalbos komanda. Paliatyvioji pagalba Lietuvoje įteisinta nuo 2007 metų. Taigi ši pagalba pradeda žengti pirmuosius žinginius. Nėra ko stebėtis, kad paslaugos neteikiamos komandiniu principu, maža savanorių, maži paslaugų įkainiai. Būtina suburti grupę, kuri gerintų paliatyviosios pagalbos veiklą, – sakė pranešėja.

Konferencijos dalyviai priėmė rezoliuciją, kurioje kviečiama Lietuvos visuomenę ugdyti šeimose ir už jos ribų pagarbą žmogaus gyvybei, kelti žmonių dvasingumo lygį bei atsakomybę už minčių, žodžių ir veiksmų turinį. Taip pat raginama jaunimą vesti doros, tiesos, asmeninės atsakomybės už savo veiksmus keliu. Būtina skatinti savanorystę, sudaryti sąlygas jos plėtrai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija