„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (124)

2011 m. kovo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dėl vairavimo išgėrus prevencijos

LR prezidentei Daliai Grybauskaitei

Kreipiamės į Jus prašydami imtis iniciatyvos ir atnaujinti diskusijas dėl leistino alkoholio kiekio kraujyje vairuotojams sumažinimo iki 0 promilių. Šį koalicijos kreipimąsi paskatino pastarųjų dienų tragiški įvykiai, kurių metu dėl neblaivaus policijos pareigūno kaltės žuvo iš renginio važiavę gydytojai.

Diskusija dėl 0 promilių ribos jau buvo prasidėjusi 2009 metais ir buvo registruotos atitinkamos LR Administracinių teisės pažeidimų kodekso 126, 127 ir 130 straipsnių pataisos. Dėl tokios pataisos į Vyriausybę ir Seimą ne kartą kreipėsi Nacionalinė pagalbos nukentėjusiems autoįvykiuose asociacija. Tačiau visi svarstymai baigėsi formaliais atsakingų institucijų atsirašinėjamais ir teiginiais, kad tokios priemonės įgyvendinimas yra neįmanomas arba perteklinis.

Kreipiamės į Jus prašydami imtis iniciatyvos sprendžiant šią problemą ir inicijuoti atitinkamų teisės aktų pokyčius, nes pastarųjų dienų įvykiai su policijos pareigūno sukeltu autoįvykiu tėra tik labai nedidelė problemos iliustracija. Nors Lietuvoje įvedus prekybos alkoholiu apribojimus ir sugriežtinus bausmes už vairavimą išgėrus neblaivių vairuotojų sukeltų autoįvykių skaičius sumažėjo, tačiau legaliai leidžiamos alkoholio koncentracijos kraujyje normos klaidina gyventojus ir sudaro apgaulingą įspūdį, kad išgertas nedidelis alkoholio kiekis nesutrikdo vairuotojo reakcijos, koordinacijos ir kitų funkcijų. Visuotinai nusistovėjusi nuostata, kad išgėrus nedidelį kiekį alkoholio vairuoti galima be jokios rizikos yra esminė kliūtis, kuri neleidžia išvengti neblaivių vairuotojų keliamų tragedijų keliuose.

Atsakingai pareiškiame, kad draudimas vairuoti išgėrus yra priimtas kai kuriose šalyse ir jo praktinis įgyvendinimas yra įmanomas. Moksliškai yra įrodyta, kad mažesnis leidžiamas alkoholio kiekis vairuotojų kraujyje yra efektyvi priemonė, sumažinanti neblaivių vairuotojų sukeliamų įvykių skaičių.

Skirtingai nei buvo teigiama Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovo Emilio Subatos pasirašytame 2009-04-08 rašte Seimo komitetams, 0,4 promilės alkoholio kraujyje gali sutrikdyti ir sutrikdo vairuotojo dėmesį, koordinaciją ir reakciją. Kategoriškai nesutinkame ir su Teismo medicinos instituto teiginiais, kad techniškai nebūtų įmanoma užtikrinti 0 promilių nustatymo vairuotojų kraujyje.

0 promilių riba leistų sumažinti ne tik neblaivių policijos pareigūnų vairavimo atvejų, bet suteiktų aiškumą visiems vairuotojams, kurie neįvertindami savo organizmo pokyčių, sukeltų nedidelio alkoholio kiekio, sėda prie automobilio vairo ir sukelia tragiškas nelaimes.

Apgailestaujame, kad galimybė vėl svarstyti tokius siūlymus atsiranda tik po skaudžių žmogiškųjų tragedijų, tačiau bendromis pastangomis privalome padaryti viską, kad jos nepasikartotų.

Žinodami Jūsų principingą poziciją dėl alkoholinių gėrimų prekybos ir matydami jūsų griežtą reakciją į pareigūno sukeltą įvykį viliamės, kad imsitės sisteminių pasiūlymų, kurie leis išsaugoti žmonių gyvybes.

 Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas
doc. Aurelijus Veryga

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija