„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (146)

2013 m. sausio 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Būkite drąsūs ir sveiki Sveikatingumo metais!

Dr. Aurelijus Veryga

Vis laukiame, kad stebuklingas permainas pažadės mūsų politikai, kad padidės alga, pensija. Kai nesninga, laukiame, kad pradėtų snigti, kai sninga, – kad nustotų... Vis pykstame ir bandome nuskandinti savo pyktį išleisdami paskutinius pinigus beverčiams pirkiniams ar gerdami per kalėdinį išpardavimą pigiai nupirktą vyną ar kitą gėrimą, kuris, pasak liaudies išminties, turėtų padėti užsimiršti. Pagirios būna dar baisesnės, pinigų neatsiranda daugiau, nuo tauriųjų gėrimų visai netauriai skauda galvą, daiktai nepatenkina bendravimo poreikio...

Esame pastebėję, kad kartais tikrai stebuklingi atrodo visiškai nereikšmingi dalykai, menkos smulkmenos, kurios sušildo, sugraudina, priverčia nusišypsoti, prisiminti prieš užmiegant po sunkios dienos... Dažniausiai tos smulkmenos nieko nekainuoja.

Dažnai švenčių proga linkime vienas kitam sveikatos. Neretai sveikatos kainą suprantame tik jos netekę. Visada teisinamės, kad nebuvo laiko rūpintis ja, nes reikėjo nuveikti tūkstančius kitų svarbių darbų, kurie nesuteikė nei pasitenkinimo, nei sveikatos, nei nusiraminimo. Dažnai įsivaizduojame, kad sveikai gyvenantys žmonės yra kankiniai, kurie ankstėliau pakilę daro mankštą, manome, kad tie žmonės nepatiria gyvenimo džiaugsmo, nes nenusigeria, neprisirūko, neprisiryja. Kai pažiūriu į sveiką gyvenseną savo kasdienybe pavertusius žmones, jų veiduose nematau nei skubėjimo, nei pykčio, nei kankinančio nuobodulio. Vos susidūrę su sunkumais, priima juos ne kaip bausmę, o kaip iššūkį ir stimulą tobulėti.

Žmonės, paklausti, kokios jiems asmeniškai reikia valstybės programos, kad pradėtų keistis ir daugiau dėmesio skirti sveikatai, artimiesiems, dvasiniams dalykams, atsako, kad nereikia nieko, o neranda laiko išvardintiems dalykams dėl valios stokos. Deja, valia čia mažiausiai kalta, nes ne saugojome, o gadinome savo sveikatą, todėl mes tiesiog bijome pokyčių. Vargina mintis, kad sveika gyvensena gali tapti kančia ir nuobodybe. Įdomu stebėti vis dėlto išdrįsusius... Net jei kartais pritrūksta įgūdžių ir valios išlaikyti sveikos gyvensenos įpročius, pirmai progai pasitaikius ir vėl stengiasi prie to sugrįžti.

Daugelį gąsdinusi pasaulio pabaiga neatėjo, tik ar susimąstome, kad savo gyvensena mes nuolat artiname savo asmeninę pasaulio pabaigą, ir tik nuo mūsų priklauso, kada ji ateis, ar būsime spėję pasimėgauti ne kančia, o sveikata, ne daiktais, o dvasinėmis praktikomis ar pilnavertišku bendravimu su savo artimaisiais.

Noriu palinkėti šiemet tiesiog išdrįsti įveikti bent vieną savo asmeninę baimę – palįsti ryte po šaltu dušu, pasimelsti, šventes sutikti be alkoholio, išbandyti vegetarišką gyvenimo būdą... Kiekviena įveikta baimė jums suteiks daugiau pasitikėjimo savimi ir jokiais pinigais neįkainojamą dovaną – sveikatą.

Būkite drąsūs ir sveiki 2013-aisais – Sveikatingumo metais!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija