„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (149)

2013 m. balandžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Vieni siūlo drausti, kiti – šviesti

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai Seime, „darbietis“ Kęstutis Daukšys ir „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovas Algirdas Patackas parlamente įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą, kuriuo būtų draudžiama atlikti abortus. Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei gresia pavojus nėščios moters gyvybei ar sveikatai, jei yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių. Projektą vertinę Seimo teisininkai nurodė, jog kyla klausimas dėl jo atitikimo tarptautinėms konvencijoms, svarsto ir dėl jo atitikimo Lietuvos Konstitucijai, tačiau tiesiogiai prieštaravimo išvadoje nenurodė.

Anot LLRA vadovo Valdemaro Tomaševskio, dalyje šalių, kuriose uždraustas nėštumo nutraukimas, abortai leidžiami ir tokiais atvejais, jei nustatoma, kad vaikas gims nesveikas. „Mes tokios nuostatos neįrašėme, nes nėra vieningos nuomonės, tačiau dėl to galime diskutuoti“, – sakė V. Tomaševskis ir teigė, kad nelegalaus aborto atveju LLRA siūlo nebausti moterų, o tik medikus, nes dažnai nėščiąsias taip elgtis verčia vyrai. Jis pridūrė, kad Lietuvoje kasmet keliuose žūsta 400 žmonių, tačiau niekam nešovė į galvą uždrausti važinėti automobiliais. „Gal nelabai geras palyginimas, bet svarbiausia, turime apginti negimusio vaiko gyvybę“, – sakė V. Tomaševskis. Anot jo, toks draudimas galioja 50 šalių ir keliose Europos Sąjungos valstybėse. Jis pateikė Lenkijos pavyzdį: 1993-aisiais šioje šalyje priimtam draudimui pagal apklausas, jo teigimu, pritaria 94 proc. žmonių. „Įstatymo galiojimas buvo sustabdytas pusantrų metų, per tą laiką buvo atlikti 1,5 tūkst. abortų, tuo metu iki įstatymo įsigaliojimo per tokį pat laiką būdavo atliekama 50 tūkst. nėštumo nutraukimų“, – sakė jis.

LLRA projekto oponentai dėsto tokius argumentus: uždraudus nėštumo nutraukimą padaugės nelegalių abortų, o kai kurios moterys šią procedūrą atliks užsienyje. „Pasaulyje yra daug nelegalios veiklos, bet niekas nesugalvojo uždrausti Baudžiamąjį ar Civilinį kodeksus. Įstatymu norime sumažinti abortų skaičių, paskatinti vyrus ir moteris pagalvoti prieš priimant tokį sprendimą“, – pabrėžė Seimo narys LLRA atstovas Zbignevas Jedinskis. Jis teigė nepritariantis sakantiems, kad vaisius – moters kūno dalis, todėl ji gali daryti ką nori. „Vaikas yra savarankiška gyvybė, turinti savo DNR kodą ir savo kūno dalis. Moteris jam tik duoda prieglobstį ir kūno šilumą, yra kaip namelis. Jeigu jūs į savo namus pasikviečiate svečią, ar galite jį laikyti kūno dalimi? Galite jį nužudyti?“, – klausė jis.

Gydytojas genetikas Danielius Serapinas aiškino, kad jeigu gimtų tik planuoti vaikai, žmonių būtų perpus mažiau, tačiau, sužinoję apie būsimą vaiką, kai kurie tėvai prisiima atsakomybę. Mediko teigimu, kasmet atliekamų abortų skaičius yra šalies seksualinio elgesio vizitinė kortelė. Jis atkreipė dėmesį, kad abortų leidimas mūsų šalyje esą yra sovietmečio palikimas. „Tais laikais net nebuvo genetikos mokslo, bėgant metams jis atsirado, buvo įrodyta, kad gyvybė nuo pradėjimo turi visą genų rinkinį, kuris nulemia charakterį, ligas ir net kai kuriais atvejais mirties datą. Ar gyvybės nutraukimas yra moters teisė? Ar gali vieno žmogaus teisė pažeisti kito teisę į gyvybę? Dabar reikia keisti supratimą ir teisinę bazę. Galbūt pavyks suformuoti visuomenės požiūrį, kad abortas negali būti šeimos planavimo priemonė, tai yra nužudymas“, – sakė D. Serapinas. Jis pridūrė, kad teisė negali atsilikti nuo mokslo.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad abortų klausimu prioritetą skirtų švietėjiškam darbui, o ne jų draudimui. Pasak A. Butkevičiaus, ne draudimais ir įstatymų priėmimais reikia spręsti šitą problemą. Jis mato visiškai kitas priemones: „Prioritetą skirčiau švietėjiškam darbui įvairiais lygiais ir ugdant žmonių sąmoningumą, bet ne draudimu“, – interviu Lietuvos radijui sakė A. Butkevičius. Premjeras tikino, kad abortų klausimu nesutarimų koalicijoje nekils.

Lietuvos moterų socialdemokračių sąjunga priėmė rezoliuciją dėl LLRA siūlymo, ragindama nepalaikyti iniciatyvos drausti abortus. Pasak šios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos organizacijos, abortų draudimas neskatina gimstamumo, prieštarauja Europos žmogaus teisių konvencijai ir pažeidžia moterų teises.

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, 2004 metais atlikta 10 tūkst. 644 dirbtiniai abortai, o 2011 metais – 6205. Lietuvoje nutraukti nėštumą šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės be papildomų sąlygų. Europos Sąjungoje abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija