„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (149)

2013 m. balandžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Noriu suaugti. Gal išgerkime?

„Klaipėdoje alkoholiu apsinuodijo trylikametis“, „į Klaipėdos ligoninę atvežta alkoholiu apsinuodijusi dešimtmetė“, – tokie ir panašūs pranešimai nuolat šmėsteli žiniasklaidoje. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, apsinuodijimų alkoholiu pastaraisiais metais vis daugėja.

Geria todėl, kad gali

Dažniausiai alkoholiu apsinuodija 8–17 metų vaikai ir paaugliai. 2011 metais Klaipėdoje tokių buvo net 77. Visuomenės sveikatos centro teigimu, pagrindinės priežastys – mažas paauglių užimtumas, tėvų priežiūros ir kontrolės stoka, alkoholio prieinamumas.

Klaipėdos apskrityje 2012 m. liepos 1 d. galiojo 2777 savivaldybės išduotos licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais. Tai rodo, kad vienas prekybos taškas apskrityje aptarnauja 123 gyventojus. Už alkoholinių gėrimų pardavimą nepilnamečiams asmenims įmonės tebaudžiamos nuo 1000 iki 3000 litų baudomis, o pardavusiam asmeniui taikoma vos 50–100 litų bauda.

Atsakingi – ne tik tėvai

Specialistų teigimu, paauglių apsinuodijimų būtų galima išvengti ne tik sugriežtinus atsakomybę prekybininkams, bet ir alkoholinius gėrimus parduodant asmenims tik nuo 21 metų. Nereikia pamiršti itin patrauklių alkoholinių gėrimų pakuočių ir reklamos. Kol internetinėje erdvėje mirkstantis 8–17 metų jaunimas yra nuolat bombarduojamas „iššokančių“ reklaminių alkoholio pranešimų (pop-up reklamos), visą atsakomybę suversti tėvams būtų nesąžininga.

Blaivių vakarėlių organizatoriai „5M“

Klaipėdoje gerą pavyzdį pradėjo rodyti šiek tiek vyresnio amžiaus jaunimas – kompanija, pasivadinusi „5M“. „Kurkime naują madą – linksminkimės be svaigalų!“ – toks vakarėlių be alkoholio organizatorių devizas. Pasak jų, tokių vakarėlių poreikis kilo pamačius, jog Klaipėdoje nėra erdvės, kur būtų propaguojamos linksmybės be svaigalų. Rezultatas – vis didėjantis fanų skaičius ir šiltai klaipėdiečių sutinkami vakarėliai.

Mada – slidus reikalas, tačiau „5M“ nemano, kad tai – tik trumpalaikis susidomėjimas: „Visi įvykiai būna susidomėjimo aukščiausiame lygyje ir gali kristi. Mūsų tikslas – skatinti tokią kultūrą. Organizatorių komanda – kūrybingi žmonės, jų gretos kasdien plečiasi, todėl manome, kad egzistuosime ilgai“.

Aplinką keiskime keisdami save

Vaikų ir paauglių poreikis kuo greičiau suaugti nulemia tai, kad kartais aklai sekama savo autoritetų pavyzdžiais. Deja, jie – anaiptol ne „šventieji“. Reikia tikėtis, kad tokių pavyzdžių, kaip „5M“ bendruomenė, tik daugės, ir jie sudomins jaunimą. Vis labiau populiarėjantys sveiką gyvenimo būdą propaguojantys jaunimo susibūrimai turėtų atverti akis priimant politinius sprendimus. Visuomenės diktuojamas poreikis gyventi sveikiau ir saugiau privalo atsispindėti ir Lietuvos teisės aktuose.

Aušra Grigaliūtė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija