„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (149)

2013 m. balandžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Fetalinė vakcina ir kiti produktai

Mūsų Bažnyčios hierarchai skambina pavojaus varpais ir kviečia dalyvauti ES piliečių iniciatyvoje „Vienas iš mūsų“, kadangi prieš metus Europos Komisija Parlamentui pateikė programą „Horizontas 2020“. Be šioje programoje numatytų kilnių tikslų, dar  bus finansuojami žmogaus embrionų ląstelių tyrimų projektai, kurių metu gali būti sunaikinamas žmogaus embrionas. 2012 m. balandžio 1 d. Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojo Europos piliečių iniciatyvos reglamentas, kuris suteikia teisę ES piliečiams siūlyti teisės aktą ES kompetencijai priklausančiais klausimais. Tam reikalinga surinkti vieną milijoną ES piliečių parašų iš ne mažiau kaip septynių valstybių narių. Šiuo metu Europoje vykdoma akcija „Vienas iš mūsų“, kuria siekiama, kad Europos Parlamente (EP) būtų inicijuota pataisa, kuri užtikrintų, jog iš ES biudžeto nebūtų finansuojami žmogaus embriono kamieninių ląstelių tyrimų projektai. Tad aktyviai privalome prisijungti prie šios akcijos ir savo parašais pasisakyti prieš antihumaniškus tyrimus. Šiame straipsnyje paliesti ir kiti klausimai, susiję su embriono ląstelių panaudojimu.

Šiuolaikiniai nuostabiausi mokslo pasiekimai įvairiose srityse jau nieko nestebina. Žmogus stengiasi įminti daugybę savo egzistencijos mįslių, kurios leistų pagerinti gyvenimo kokybę. Kiekviena diena mokslininkams iškelia vis naujų problemų. Viena tokių sričių, kur mokslininkai deda labai daug pastangų, – žmogaus sveikata. Pastebime, kaip tobulėja medicinos mokslas ir atsiveria naujos galimybės kovoje su pačiomis sunkiausiomis bei pavojingiausiomis žmogaus sveikatai ligomis, tačiau pastaruoju metu šios srities mokslininkai, atrodo, bus jau peržengę leistinas ribas, kai pasiūlė gydymo praktikoje naudoti jau spėjusią skandalingai pasaulyje išgarsėti fetalinę (vaisiaus) terapiją. Jos esmė ta, kad gydymui naudojami žmogaus embriono audiniai, gauti atlikus vėlyvos stadijos abortą. Taigi tuojau pat iškyla tokio gydymo moraliniai bei etiniai klausimai. Šiuo klausimu pasaulyje kilus dideliam skandalui, ši terapija, kaip amorali, tuojau pat buvo uždrausta Prancūzijoje ir Vokietijoje. Kadangi po jos priedanga labai padidėjo abortų „pagal socialinius rodiklius“ skaičius, tai jie šiuo metu jau draudžiami apie 150 šalių. Tačiau nereikia manyti, kad pasaulyje tie juodojo mokslo darbai visiškai nutraukti. Paprasčiausiai jie vykdomi slaptai arba įvairiai prisidengiant kitų mokslinių darbų pavadinimais. Kuo gi sužavėjo mokslininkus ši terapija?

Mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad žmogaus embriono kamieninės ląstelės pasižymi nuostabiomis savybėmis:

– joms patenkant į bet kokį organą, iš jų visuomet formuojasi tiktai to organo ląstelės, ir tai leidžia jas panaudoti atstatant pažeistus organus bei audinius. Tai gali būti panaudota sunkių ligų gydymui;

– tos ląstelės turi puikią savybę savarankiškai rasti vietą, kur jų pagalba tuo metu reikalingiausia;

– jos pasižymi universaliu reguliuojančiu poveikiu, geba atstatyti pažeistas organų veiklos funkcijas ir stabdo nekontroliuojamus patologinius procesus;

– pagal organizmo poreikį sintezuoja bioaktyvias medžiagas, kurios būtinos normaliam jo funkcionavimui;

– gydomas organizmas jų niekuomet neatmeta, taigi, nereikia jų parinkinėti individualiai kiekvienam ligoniui, kaip tai daroma perpilant kraują arba persodinant organus;

– tos ląstelės fiziologiškai visiškai nepavojingos pacientui.

Aišku, kad organizme embrionų kamieninės ląstelės prigyja jau senstančiose ir patologiškai pakitusiose ir sukuria nepakartojamą situaciją – suaugusio organizmo ląsteles pradeda pastoviai veikti patys galingiausi organizmo vystymosi bei atsinaujinimo faktoriai, kurie būdingi tiktai embrioniniam vystymosi periodui. Todėl embrioninės ląstelės:

– normalizuoja ir stimuliuoja organizmo medžiagų apykaitą;

– normalizuoja imuninės ir endokrininės sistemų aktyvumą;

– pasižymi labai išreikštu antinavikiniu poveikiu;

– pasižymi įvairiapusėmis įvairiausių ligų gydomosiomis savybėmis;

– atjaunina organizmą, sulaikydamos priešlaikinį jo senėjimą;

– jų veikimo trukmė yra ilgalaikė, gali tęstis daug metų.

Tos kamieninės ląstelės gaunamos iš embriono audinių, medicininio aborto metu ir jis atliekamas moters nėštumui esant nuo 5 iki 12 savaičių. Taigi akivaizdu, kad toks gydymo būdas yra amoralus, nes vykdomas žudant moters organizme užsimezgusią gyvybę. Šios terapijos principą galima suformuluoti taip: „Vieno žmogaus gyvybė – kito žmogaus gyvybės sąskaita“. Paklauskime savęs, kuris iš mūsų norėtų būti tuo kitu žmogumi. Nepaisant akivaizdžiausio amoralumo bei pažeidžiant pačią pagrindinę žmogaus teisę – gyventi, – moksliniai tyrimai bei įvairiausių medikamentų ir kitų preparatų gamyba pasaulyje tęsiasi.

Šiuo metu pasaulyje gaminama daug įvairiausių vakcinų, panaudojant aborto metu nužudytų embrionų audinius. Vakcinos, skirtos vėjaraupių, A hepatito, raudonukės gydymui, gaminamos būtent iš embrionų ląstelių.

Praktika parodė, kad tos „stebuklingos“ vakcinos ne visuomet padeda žmogui. Pavyzdžiui, apie 3 proc. vartojusių vėjaraupių vakciną iš tikrųjų suserga ta liga. Pasaulinė statistika rodo, kad yra apie 10 proc. neigiamų reakcijų bei mirties atvejų, panaudojant šias vakcinas.

Sound Choice Pharmaceutical Institute duomenimis, šiandien yra 24 rūšių vakcinos, kurios pagamintos panaudojant abortuotų embrionų ląsteles. Kai kurias galima paminėti: poliomielito profilaktikai naudojamos keturios tokios vakcinos, prieš A hepatitą – šešios, prieš vėjaraupius – penkios, tymų, kiaulytės ir raudonukės profilaktikai naudojamos aštuonios tokios vakcinos.

Sprendžiant tokių vakcinų panaudojimo moralinius bei etinius klausimus, pravartu sužinoti Katalikų medicinos asociacijos (KMA) nuomonę. Natūraliai kyla klausimas apie vakcinų gamintojų, platintojų bei vartotojų atsakomybės dydį.

KMA mano, kad:

1. Pirmiausia apie formalų visų dalyvavimą šiame blogyje galima pasakyti, kad tai yra neleistina. Visi, dalyvaujantys šiame blogio pasireiškimo procese, daro didelę nuodėmę, skatindami abortus.

2. Šių vakcinų gamyba, platinimas ir pardavimas yra amorali veikla, nes toliau gali skatinti abortus, kad būtų gaminamos vakcinos. Šios veiklos dalyviai gali būti kaltinami amoraliu materialiniu suinteresuotumu, priklausomai nuo jų dalyvavimo lygmens šioje veikloje.

3. Gydytojams ir pacientams, kurie naudoja tokias vakcinas, žinodami jų kilmę, leidžiama jas vartoti tiktai tais atvejais, jei nėra efektyvios alternatyvos ir tiktai esant rimtam pavojui žmogaus gyvybei bei netiesioginiam pavojui visuomenės sveikatai.

KMA kviečia žmones visomis įmanomomis priemonėmis priešintis amoralių vakcinų gamybai, kad būtų dedamos pastangos sukurti alternatyvias vakcinas. KMA siūlo tokias rekomendacijas, kad būtų gaminamos moralios alternatyvios vakcinos:

1. Jos būtinai privalo būti naudojamos vietoje amoralių.

2. Nesant alternatyvių vakcinų, geriau būtų susilaikyti nuo vakcinacijos, jei tai tiesiogiai negresia vaiko sveikatai ir netiesiogiai visuomenės sveikatai. Priimdami sprendimą, tėvai turi suvokti, kad nėra absoliučios garantijos, jog nevakcinuotas nuo raudonukės vaikas nesukels pavojaus sveikai nėščiai moteriai.

3. Nesant alternatyvių vakcinų, amoralių vakcinų panaudojimas pateisinamas tiktai laikinai ir tiktai kaip būtinybė, kad būtų išvengta rimto pavojaus individui arba visuomenei.

4. Nesant alternatyvių vakcinų, mūsų moralinė pareiga kovoti visais legaliais būdais ir daryti spaudimą farmacijos pramonei, vyriausybei ir nacionalinei sveikatos apsaugos sistemai, kad būtų sukurtos moralinės alternatyvos. Būtina reikalauti, kad preparatai būtų aprašomi tiksliai ir vartotojai būtų visiškai informuoti apie vakcinas, kurios pagamintos iš abortuotų embrionų.

Žemiau pateikiama lentelė ligų, kurios gydomos amoraliomis vakcinomis bei egzistuojančios alternatyvios vakcinos.

Nepaisydama protestų, Europos Sąjunga priėmė 2007–2013 metų programą, kuri skirta finansuoti kamieninių ląstelių tyrimą su sąlyga, kad nebūtų daromi abortai. Šventojo Sosto atstovas, arkivyskupas Elio Sgreča išaiškino Vatikano poziciją šiuo klausimu. Arkivyskupas pastebi, kad visgi programoje yra punktas, pagal kurį tyrėjas gali naudotis ląstelių linijomis, kurios gautos kitų tyrėjų, nužudžiusių embrionus. Kalbama apie embrionus, kurie gauti dirbtinio apvaisinimo būdu. Taigi yra interesų bendrystė tarp tų, kurie parduoda ląstelių linijas, ir tų, kurie perka. Moralės požiūriu, tyrėjams tenka atsakomybė už embrionų žudymą, nes jie yra bendradarbiai tų, kurie tuo užsiima.

Kalbėdamas apie užšaldytų embrionų panaudojimą, kurių jau negalima įvesti į moters organizmą, arkivyskupas pabrėžė, kad visų pirma reikia įsitikinti, ar tie embrionai yra mirę. Tai padaryti galima tiktai juos atšildant. Tos procedūros metu kaip tik kai kurie embrionai miršta. Be to, nėra šiandien dar technikos, kuri sugebėtų konstatuoti tokių embrionų mirtį. Taigi vis vien einama keliu, kuris siejasi su embrionų mirtimi, o priimtos programos punktai prieštarauja vieni kitiems ir pažeidžiama embrionų teisė gyventi. Tokia programa visiškai nesipriešina kenksmingiems tyrimams, kurie yra ne kas kita, kaip prievarta. Galiausiai arkivyskupas pareiškė: „Nors ši prievarta vykdoma prieš gyvybę pačioje jos pradžioje, nereikia užmiršti, kad ir mūsų gyvybė, ir mūsų vaikų gyvybė, turėjo tą pačią pradžią“.

Be vakcinų, pasaulio pramonė šiandien jau gamina ir fetalinę kosmetiką, kurią paprastai moterys gali nusipirkti parduotuvėse. Tiesa, tvirtinama, kad ji gaminama iš gyvūnų embrionų (ėriukų, veršelių, paršelių). Tuo užsiima kriobiologai.

Tos kosmetikos žymėjimas, pavyzdžiui, gali būti: ekstraktai „Ovar“, „Placenta“, „Cutis“, „Hepar“, „Amnion“, „Liquor amnii“, placentos proteinai, fetalinės odos proteinai ir t.t. Žmogiškosios kilmės gaminiai žymimi „Human“ arba „Fatel“.

Reikia pabrėžti, kad labai dažnai gamintojai nenurodo, jog produktai – gyvūnų kilmės, į jų sudėtį gali įeiti ir žmogaus embrionai (tokia kosmetika žymiai brangesnė). Jos gamintojai yra Šveicarijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos firmos. Jos gamina valančiuosius losjonus, kremus, akių vokų kremus, anticeliulitinius kremus ir dargi dantų pastas-kremus.

Visi fetaliniai produktai gaminami panaudojant tik sveikus individus (žmogaus ar gyvūno). Žmogiškos kilmės produkcijos žaliavos tiekėjai būna abortarijai, kurių praktiškai yra kiekvienoje moterų konsultacijoje. Kaip tvirtina „gydytojai“, šiandienos fetaliniai preparatai yra panacėja, „jaunystės eleksyras“ ir kuo plačiausiai naudojami gydyti pradedant Alzhaimerio liga ir baigiant impotencija.

Fetalinės terapijos kaina irgi stulbinanti ir siekia nuo 500 iki 2000 dolerių už vieną injekciją. Šiandieną „stebuklingai veikiančiomis“ biologinėmis savybėmis pasižymi preparatai, kurių gamybai naudojami 14–25 savaičių vaisiai, t.y. atliekamas vėlyvas abortas. Tokio amžiaus kūdikis jau visiškai susiformavęs žmogus: plaka širdis, funkcionuoja kraujotaka, susiformavę nervai ir kt.

Kai kuriose valstybėse (Rusijoje), kurios gamina tokius preparatus bei kitus produktus, praktiškai priverstinai reikalauja moterims atlikti profilaktinius testus patikrinant, ar vaisius neturi įgimtos patologijos. Paimant mėginį tyrimui, visada praduriama gimda. Jeigu tyrimai bus teigiami, tai siūloma atlikti abortą, t.y. nužudyti kūdikį, nes manoma, kad jis nesveikas. Tačiau yra daugybė pavyzdžių, kurie liudija, kad ištyrus ultragarsu nėščią moterį ir nustačius, kad „vaisius miręs“, kad „nėštumas apmiręs“ (nesivysto), arba kad yra vaisiaus patologija, ir siūlomas abortas. Tačiau protingos moterys tokių išvadų neklauso ir pagimdo sveikus, stiprius ir visaverčius vaikus. Taigi, mielos moterys, jeigu moterų konsultacijoje jums primygtinai siūlo abortą, tai neskubėkite, bet tyrimus atlikite kitoje klinikoje.

Pagal oficialius duomenis, Rusijoje atliekama apie šešis milijonus abortų per metus, iš kurių 1,5 proc. vėlyvoje nėštumo stadijoje. Tai sudaro 90000 nužudytų kūdikių – ištisas miestas nužudytų vaikų už pinigus.

Embrionų ląstelės gali būti naudojamos sustiprinti sriubų skonio savybes. Tokios kompanijos kaip „Pepsino“, „Kraft Foods“, „Nestle“ paskelbė, kad jos buvo firmos „Senomyx“, kuri naudojo inkstų ląsteles savo tyrimuose, partnerės. O kiek yra kompanijų, kurios apie tai neskelbia?

Didžiulis siaubas apima, kai pagalvoji, kad didžioji dauguma žmonių šiandienos „civilizuotame“ pasaulyje praktiškai kiekvieną dieną savo veidus tepa žele, kuri pagaminta iš mūsų vaikų, o kiti daro viską, kad vaikai būtų nužudyti tam, kad būtų pagamintos vakcinos arba įvairios žele. Tai – paprastų paprasčiausia ir pati didžiausia beprotystė. Paradoksalu, kad šiandien mūsų visuomenėje bus paskelbtas bepročiu tas, kuris nepasinaudos ir nenorės naudotis siūlomomis paslaugomis, vakcinomis bei produktais.

Parengė dr. Julius Gvegždys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija