„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (167)

2014 m. spalio 17 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Festivalių džiaugsmai, alkoholis ir šokiruojanti patirtis Daugų parduotuvėje

Žvelgdami į vasaros savaitgalių renginių tvarkaraštį, veikiausiai nerasime nė vieno savaitgalio, kad nebūtų vienokio ar kitokio festivalio. Tai – labai populiari laisvalaikio praleidimo forma Lietuvoje. Galime tik pasidžiaugti, kad žmonės buriasi gamtoje, klausosi įvairių koncertų, bendrauja, mokosi, pramogauja, atstato jėgas po darbų.

Tačiau kai kurie festivaliai po savęs palieka suniokotą gamtą, kalnus šiukšlių ir sužalotą žmonių sveikatą. Aišku, tai taikoma ne visiems žmonėms, nes kiekvienoje šventėje yra sąmoningų žmonių, kurie elgiasi nepriekaištingai. Vis dėlto pasitaiko ir tokių, kurie, nuvažiavę į festivalį, nesugeba nueiti toliau nei 100 metrų nuo palapinės, nes visą laiką vaišinasi alkoholiu, toks jų buvimas festivalyje niekaip nesusijęs su kultūra ir sąmoningu laiko praleidimu.

Tikriausiai sutiksite, kad toks „girtas pasibuvimas“ festivalyje neatneša daug naudos nei tiems asmenims, nei aplinkiniams, o ypač vaikams, kurie atvažiuoja į šiuos renginius ir pamato netinkamus pavyzdžius. Jei vaikai matytų tik pačius baisiausius vaizdus iš šių išgertuvių, galbūt tai veiktų kaip prevencinė priemonė, tačiau dažniausiai jie mato epizodiškus išgertuvių vaizdus, kurie kai kuriais atvejais gali pasirodyti gana patrauklūs. Be šių vaizdelių, vaikai dar mato alkoholio reklamą, pardavimo vietose esantį, nuolat vartojamą filmuose, muzikos vaizdo klipuose alkoholį ir gauna visą pluoštą informacijos, kad gerti yra normalu, ir kai jie pradeda tuo domėtis, tėvai pasako, kad jiems tai daryti yra negalima, nes jie per maži.

Draudžiamas vaisius visada labiau geidžiamas, ypač, kai matoma, kad jo yra visur. Tada vaikai pradeda ieškoti „gerų“ dėdžių, tetų, kurie nupirktų šio paslaptingo „gėrimo“. Mane patį ne kartą prašė vaikai, kad nupirkčiau alkoholio. Kelis kartus pamokiau, paskaičiau paskaitą apie alkoholio žalą, tačiau vieną kartą nupirkau dėžutę saldainių. Nežinau, ką tos panelės pagalvojo, bet turėjo įžūlumo paprašyti grąžinti pinigus. Džiaugiuosi, kad vietoj girto vakaro panelės turėjo saldų. Tačiau toks atvejis paaugliams gana retas.

Paaugliai randa būdų paprašydami priklausomų asmenų, kurie už kelis centus ar už butelį alaus gali padaryti bet ką. Sutinku, kad reikia užtikrinti, kad vaikai negalėtų įsigyti alkoholio, tačiau visada geriau kovoti ne su pasekmėmis, o su priežastimis.

Štai liepos 18-osios penktadienį Daugų miestelyje, Alytaus rajone, „Maxima“ prekybos centre turėjau dar vieną patirtį: manęs nupirkti vyno paprašė suaugęs, žmogus, nuo kurio jautėsi alkoholio kvapas. Iš pradžių nesupratau, kodėl jam neparduoda alkoholio, bet netrukus jis man parodė kortelę, tada pasidarė aišku – jis gauna pašalpą, kurios negali išleisti alkoholiniams gėrimams. Aš, aišku, atsisakiau ir dar priminiau pardavėjai, kad alkoholinius gėrimus parduoti neblaiviems asmenims draudžiama. Priėjęs prie kitos kasos ir užsimokėjęs pamačiau, kad šiam asmeniui visgi nepavyko nusipirkti alkoholio, todėl jis priėjęs prie manęs pasakė, kad gyvas iš čia neišeisiu.

Buvau vienas nepažįstamame miestelyje, todėl paskambinau pagalbos telefonu, kad išvengčiau nemalonumų už pilietiškumą ir man policija padėtų saugiai pasiekti automobilį, nes visgi man pagrasino susidorojimu. Deja, bekalbėdamas telefonu pamačiau atbėgantį tą patį asmenį, kuris įbėgo į parduotuvę ir norėjo smogti man. Spėjau apsiginti nuo smūgio, ir jis tapo tik pastūmimu, tačiau dviračių laikiklis naujiems dviračiams buvo visai netoli, atsitraukdamas kliudžiau jį koja, parkritau ir susitrenkiau ranką. Kaip paaiškėjo vėliau, kliudydamas stovą, prasikirtau koją. Ją reikėjo siūti. Laimei, atsirado žmogus, kuris man padėjo ir nuvijo agresyviai nusiteikusį pilietį. Esu labai dėkingas man padėjusiam žmogui ir prekybos centro „Maxima“ darbuotojoms, kurios suteikė pirmąją pagalbą.

Vėliau, susidūręs su medicinos darbuotojomis, supratau, koks iš tiesų sunkus ir gerbtinas jų darbas, nes krūviai yra milžiniški. Mūsų sveikatos apsaugos sistema, esant varganam finansavimui, teikia labai kokybiškas paslaugas. Už pilietinį veiksmą atsipirkau tik keliomis siūlėmis kojoje ir stipriu rankos sumušimu.

Ką supratau iš šio įvykio? Alkoholis yra narkotinio veikimo medžiaga, kurios negavę žmonės galėtų padaryti bet ką, netgi užpulti žmogų parduotuvėje, kurią stebi vaizdo stebėjimo kameros. Įsitikinau, kad alkoholis sukuria nesaugią aplinką visiems žmonėms, kad jo pardavinėjimas prekybos centruose yra pavojingas aplinkiniams. Matyt, pasiekėme tokią stadiją, kai alkoholio parduotuvės turi būti atskiros ir į jas būtų įmanoma įeiti tik su dokumentu, o priklausomiems nuo alkoholio asmenims turėtų būti privalomas gydymas.

Tačiau pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių paaugliai vartoja alkoholį. Pagrindinė yra suaugusiųjų pavyzdys, kitos – pavyzdžiai, mayti filmuose, reklamose ir pan. Kad panaikintume pirmąją priežastį, reikėtų pradėti švęsti šventes blaiviai, kad tai įmanoma, parodė daug pavyzdžių – Naisių vasaros festivalis, VAROM, „Masters of calm“ ir kiti blaivūs festivaliai. Daugelio miestų žmonės, pamatę tokių festivalių naudą, aktyviai domisi jų organizavimu ir patys priima sprendimus rengti blaivias šventes, tačiau neretai bendruomenės susiduria su valdančiųjų pasipriešinimu.

Visos šventės, festivaliai ir renginiai, kuriuose yra nepilnamečių, turėtų būti blaivūs, nes tokiu atveju vaikai matytų gerus pavyzdžius, švarią aplinką, draugiškus, darnius santykius. Situacija greitai pradėtų taisytis, ir nauja karta arba nustotų vartoti alkoholį, arba pradėtų tai daryti daug vėliau ir mažesniais kiekiais. Tokiai idėjai iš esmės pritaria beveik visi žmonės. Tačiau vis dar pasitaiko tokių, kurie nuolat kartoja, kad bus neįmanoma išgerti šampano koncerte, kad nesusirinks žmonių į renginius, kad jie žlugs, kad bankrutuos daug verslininkų.

Į šiuos argumentus galima nesunkiai atsakyti. Koncerte šampaną galima pakeisti arbata ar sultimis ir tada vaikui nereikės teisintis, kad čia – suaugusiųjų gėrimas, o vaikams – tik sultys. Tėvai su vaikais galės mėgautis skaniomis sultimis, taip bus išlaikytas ir sustiprintas ryšys tarp tėvų ir vaikų. Tiems žmonėms, kurie nėra priklausomi, nėra sunku kartais pabūti blaiviems, juk stengtis reikia ne tik dėl savęs, bet ir dėl ateinančios kartos.

Tiek liaudies išmintis, tiek moksliniai tyrimai patvirtina, kad niekas nėra apsaugotas nuo alkoholizmo, todėl, jei jūs ir niekada netapsite alkoholiku, vaikas juo gali tapti jau po 6 alkoholinio gėrimo vartojimo kartų.

Jei žmonės renkasi į koncertus tik išgerti, tai šie žmonės galės juos rengti ir dalyvauti be vaikų, o bendri renginiai, kur mėgaujamasi muzika, žiūrimi pasirodymai, turėtų būti blaivūs. Taigi tokie renginiai savo populiarumu nenusileidžia įprastoms šventėms ir festivaliams. Naisių vasaros festivalyje šiais metais susirinko per 30000 žmonių. Ar tai mažai?

Toks verslas, kuris nesugeba laikytis be alkoholio, neturėtų vadintis verslu, nes jis turi būti lankstus prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos, kuri, kai esame treti pagal alkoholio suvartojimą, neleidžia ir toliau didinti alkoholio pardavimo, todėl negalime ir toliau pataikauti alkoholio prekybininkams ir gamybininkams bei juos remti. Verslininkai gali pradėti prekiauti gira, teikti pramogų ar kitas paslaugas, bet tam reikia drąsos ir kūrybingumo, nes gauti pelną iš priklausomų žmonių yra visada daug lengviau.

Visi susitelkę galime sukurti blaivią, darnią visuomenę ir visų pirma tai reikėtų pradėti daryti nuo naujos kartos. Pavertę renginius blaiviais, žengsime labai svarbų žingsnį link kokybiškesnės visuomenės kūrimo, o kiti geri žingsniai yra numatyti naujoje Seimo patvirtintoje sveikatos programoje, kuri teikia vilčių, tačiau ar užteks politinės valios Seimo nariams priimti priemones jai įgyvendinti?

Norėdami sumažinti augantį vaikų ir paauglių alkoholizmą, gyventojai buvo kviečiami pasirašyti Peticiją, kuria siekiama uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, juos vartoti ar jų turėti viešuosiuose renginiuose, kuriuose dalyvauja asmenys, jaunesni nei 18 metų. Peticijos autoriai – Andrius Mamontovas bei Ramūnas Karbauskis. Siūlau susipažinti su Peticijos tekstu.

Dėl draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais renginiuose, kuriuose dalyvauja asmenys, jaunesni nei 18 metų

Alkoholio vartojimas tarp vaikų ir nepilnamečių verčia susirūpinti. Per paskutiniuosius 10 metų nepilnamečių suvartojamo alkoholio kiekis išaugo net 7 kartus. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pagal alkoholio vartojimą tarp nepilnamečių Lietuva užima trečią vietą pasaulyje. Didėjantis vaikų alkoholizmas ir susirgimų kepenų ciroze skaičiai neleidžia likti abejingiems.

Siekiant apsaugoti vaikų ir jaunimo sveikatą ir formuoti teigiamus nepilnamečių asmenų gyvenimo įpročius, pasirašiusieji pareiškėjai prašo Jūsų pripažinti šį kreipimąsi peticija ir reikalauja:

Pakeisti atitinkamus LR alkoholio kontrolės įstatymo straipsnius ir uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, juos vartoti ar jų turėti viešuosiuose renginiuose, kuriuose dalyvauja asmenys, jaunesni nei 18 metų.

Arminas Mockevičius,
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija